Под окриљем пројекта „Климатске миграције на Западном Балкану: правни оквир и безбедност”, у Институту за међународну политику и привреду одржана је истоимена радионица у форми панел дискусије. Окупивши истраживаче, експерте, наставнике и студенте заинтересоване за питања климатских миграција, радионица је понудила дубље увиде у нормативне и безбедносне аспекте овог феномена.

Основне постулате, изворе, и начела права климатских промена анализирала је мср Александра Кастратовић из Института за међународну политику и привреду. Том приликом, посебно је истакла пожељне правце за надградњу постојећег законодавства Републике Србије у овом домену. Истовремено, др Марко Новаковић, виши научни сарадник у Институту за међународну политику и привреду, упозорио је на горуће изазове на пољу спровођења постојећег законодавства, истакавши притом значај политичке воље и одговорних институција у овом сложеном задатку.

Са друге стране, др Слободан Јанковић и др Вељко Благојевић, виши научни сарадници у Институту за међународну политику и привреду, покренули су одређена питања у вези са узроцима, значењем и (само)одржањем појма климатских миграција. У том смислу, посебно су скренули пажњу на разумевање демографских чинилаца, економских политика и поимања националне безбедности, који у значајној мери обликују однос према миграцијама  у савременом контексту.

Пројекат заједнички спроводе Бранденбуршки технички универзитет Котбус-Сенфтенберг, као носилац пројекта, Универзитет Св. Ћирило и Методије из Скопља и Институт за међународну политику и привреду из Београда, као партнери на пројекту, а омогућила га је Немачка служба за академску размену (DAAD).