Више од 80 учесника из 27 земаља учествовало је на четвртој међународној научној конференцији у формату „Дијалози о Кини“, која је одржана 10. и 11. октобра у организацији Института за међународну политику и привреду (ИМПП) и Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука.

Највећу овогодишњу научну конференцију у Европи посвећену кинеској спољној политици, под називом „Жетва ветрова промена: Кина и глобални актери“, отворио је министар спољних послова Републике Србије, Њ.е. Марко Ђурић.

На отварању су се обратили и амбасадор Народне Републике Кине у Републици Србији, Њ.е. Ли Минг, директор ИМПП-а проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за европске студије проф. др Фенг Џонгпинг, те председник Коморе кинеских компанија у Републици Србији, г. Јанг Донг.

Одржано је 11 панела, посвећених билатералним и мултилатералним односима Кине са САД, Руском Федерацијом, Европском унијом, земљама Глобалног југа и Западног Балкана, као и темама глобалног развоја, односно резултата иницијативе „Појас и пут“.

Посебан панел био је посвећен резултатима пројекта „Допринос модерним партнерствима: процена односа Србије са ЕУ и Кином“ (COMPASS), одобреног у оквиру програма „Призма“ Фонда за науку Републике Србије, а који спроводе ИМПП и Институт друштвених наука.

Првог дана конференције, у хотелу „Краун плаза“, уводно предавање одржао је професор емеритус Универзита у Кенту, проф. др Ричард Саква („Руско-кинески односи у доба рата“). Другог дана конференције, у Свечаној сали ИМПП-а, научна сарадница ИМПП-а др Катарина Закић, начелница Центра за студије „Појаса и пута“, одржала је уводно предавање на тему „Српски развојни пут СДИ: навигација између ЕУ и Кине“.

Скупу је, поред учесника, присуствовало више од 100 гостију, међу којима и бројни амбасадори, начелници министарстава, представници научних института и факултета, невладиног сектора и медија.

Сва излагања са конференције биће објављена у двотомном Зборнику саопштења, а више детаља доступнo је на сајту конференције dialoguesonchina.com.