Истраживач Института, др Ненад Стекић, учествовао је на 3. Баухинија међународном форуму ког је организовала „Баухинија група“, издавач престижног магазина „Баухинија“ из Хонг Конга. Тема овогодишњег Форума била је „Иницијатива „Појас и пут“: деценија постигнућа и перспективе развоја“. Централни део догађаја одржан је у Хонг Конгу, а окупио је истраживаче из девет земаља, представнике државних кинеских и градских органа Хонг Конга, те представнике привредних комора држава које учествују у Иницијативи „Појас и пут“.

У оквиру округлог стола посвећеног политичким, технолошким, културним и економским претпоставкама даљег развоја Иницијативе „Појас и пут“, др Стекић је представио постигнућа и користи које је Република Србија остварила учешћем у овој Иницијативи током претходних десет година, затим могуће политичко-безбедносне будуће обрасце кинеског глобалног лидерства, као и могућности проширења мобилности истраживача између Србије и НР Кине. На панелу су, осим др Стекића, говорили и Менг Шусен, извршна директорка Кинеске јуником глобал групе (China Unicom Global Limited), затим проф. др Јан Сјаојун, ванредни професор на Департману за политичке науке Универзитета у Хонг Конгу и директор Центра за истраживања институција Кине, као и Чју Ју Лок, председавајући Асоцијације за развој сарадње у области културе на простору држава обухваћених Иницијативом „Појас и пут“.

Ауторски чланак др Стекића под називом „Поглед назад и поглед напред: деценија Иницијативе „Појас и пут“, објављен је двојезично – на енглеском и на кинеском језику, у штампаном месечном издању магазина „Баухинија“.