Округли сто

21. мај 2018.

У Институту за међународну политику и привреду (ИМПП) одржан округли сто на тему "Последице сиријског рата на међународни поредак и право" са пет учесника.

Професор Срђа Трифковић, са Факултета политичких наука у Бањалуци критички се осврнуо на руску политику у Сирији, и указао на истовремену неодлучност деловања Русије у Украјини. Трифковић је изказао бојазан да руска попустљива политика само води даљем снажењу јастребова у Вашингтону.

Др Душан Пророковић, начелник Центра за евроазијске студије ИМПП се осврнуо на глобалне последице сиријског рата као катализатора промена на светском нивоу, крозт стварање мултиполарног света у потрази за балансом снага.

Др Михајло Вучић, са ИМПП, указао је на погрешна и штетна тумачења међународног права у циљу правдања наводно превентивних акција разних држава на тлу Сирије, као ии на опасности непридржавања одредби међународног права на укупни светски поредак.

Др Стеван Гајић је направио поређење руске политике у Украјини и Сирији, почевши од цитирања америчког председника Трампа да свако треба да делује у сопственом интересу. Гајић је навео да је међународно право практично умрло и да у таквим околностима Русија води успешну политику у Сирији али не и у Украјини.

Др Слободан Јанковић, начелник Центра за суседне и земље Средоземља ИМПП, осврнуо се на место Сирије у војнополитичкој стратегији Израела и указао да јеврејска држава констатнтно настоји да трајно ослаби Сирију. Јанковић је навео да је утицај Израела на Блиском истоку, као и на понашање САД и Русије у том делу света, такав да се о тој земљи може говорити као о малој светској сили.

Након излагања, уследила је плодотворна дискусија.


\