Међународна научна конференција

17. јун 2016.

У оквиру посете председника НР Кине Си Ђинпинга Републици Србији, Институт за међународну политику и привреду угостио је, од 16-19. јуна 2016. године, представнике Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука и Пекиншког Универзитета за иностране студије. Непосредни повод за посету кинеске делегације Институту била је међународна научна конференција „Дунав у функцији Новог пута свиле“, која је 17. јуна реализована у сарадњи Института и више министарстава Републике Србије. На темељу плодне научне сарадње коју ИМПП одржава са партнерима из Кине годинама уназад, циљ међународне конференције био је покретање шире научне расправе о могућем функционалном повезивању потенцијала Дунава са кинеском глобалном стратегијом развоја Новог пута свиле, кроз оба његова геополитичка и геоекономска вида: Економски појас пута свиле и Поморски пут свиле за 21. век.

Током свечаног отварања конференције, након поздравне речи проф. др Бранислава Ђорђевића, директора Института, учесницима скупа обратили су се Дејан Трифуновић, државни секретар Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, проф. др НиколаТанић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Александар Јанковића, начелник Одељења за Азију, Аустралију и Пацифик Министарства спољних послова Републике Србије и проф. др Хуанг Пинг, генерални директор Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука. У излагању, проф. др Хуанг Пинг се осврнуо на важност пројекта „Нови пут свиле“, за будућу сарадњу Србије и Кине и истакао најважније области за унапређење сарадње између две земље у наредном периоду.

Научни скуп је обухватио четири панела у оквиру којих је 26 представника из Кине, Србије и још седам земаља презентовало своје радове, а кључне тематске области у оквиру којих се дискутовало тицале су стратегије развоја „Новог пута свиле“, Дунава у фунцији поменутог пројекта, Србије као важног фактора у том пројекту, као и могућих изазова у реализацији пројекта. Конференцијом су председавали др Душко Димитријевић, научни саветник ИМПП-а, др Лиу Зуокуи, директор Одељења за европске студије земаља Централне и Источне Европе, Кинеске академије друштвених наука, др Сања Јелисавац, научни сарадник ИМПП-а и др Едита Стојић-Карановић, биша директорка Института за међународну политику и привреду и претседница форума „Дунав-река сарадње“.

По одржаној конференцији, током преосталог времена посете Београду, чланови кинеске делегације су у пратњи својих домаћина, представника Института, посетили Српску академију наука и уметности, Министарство спољних послова Републике Србије, Кинески центар Универзитета „Џон Незбит“ и „Војни музеј“.