НАЈАВЕ ДОГАЂАЈА

Научна конференција

10. октобар 2018.

Институт за међународну политику и привреду организовао је научну конференцију „Енергетска безбедност и енергетска дипломатија Републике Србије” у сарадњи са Министарством рударства и енергетике Републике Србије. Скуп је отворио проф. др Тибор Сабо, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, а уводним излагањем учеснике je поздравио директор Института проф. др Бранислав Ђорђевић. На скупу је десет излагача са водећих научних установа у земљи размотрило текућа питања вођења енергетске дипломатије Републике Србије и осигуравања енергетске безбедности у актуелној констелацији регионалних и међународних односа које карактеришу изражена нестабилност и непредвидивост.

више о томе...   >>>

Састанак

2. октобар 2018.

У Институту за међународну политику и привреду одржан је састанак Кинеско-српског привредног удружења и Уније послодаваца Србије. Кинеско-српско привредно удружење представљали су председник др Шу Ли и господин Зоран Јовановић, менаџер за пројекте, а Унију послодаваца господин Андреја Бркић, председник Извршног одбора, господин Иван Ковачевић, потпредседник Извршног одбора, госпођа Дејана Кузмић, руководилац Сектора за међународну сарадњу и господин Марко Бјелетић, члан Извршног одбора.
Састанак је организован на иницијативу директора Института, проф. др Бранислава Ђорђевића, са циљем упознавања представника две асоцијације и постизања договора у вези са облицима даље сарадње.

више о томе...   >>>

Десети циклус краткорочног волонтирања

2. октобар 2018.

Десети циклус Програма краткорочног волонтирања започео је у Институту за међународну политику и привреду пријемом волонтера у кабинету директора Института. Волонтирање ће бити реализовано у периоду од 2. октобра до 5. децембра 2018. године. Поред четворо волонтера, пријему су присуствовали директор Института, помоћник директора за научноистраживачку делатност, председница Научног већа, координатор Програма и ментори. Волонтери су током пријема укратко су упознати са Правилником о волонтирању и планом активности на којима ће бити ангажовани у време трајања Програма краткорочног волонтирања.

26. септембар 2018.

Колектив Института за међународну политику и привреду посетио је нову сталну поставку Народног музеја у Београду у поводу његовог поновног отварања након темељне обнове. Захваљујући стручном вођству кустоса обезбеђеном љубазношћу управе Народног музеја, запослени у Институту упознали су се са вредним археолошким наслеђем и уметничким делима, а посебно са збиркама из праисторије, римског периода, српског средњег века и националног сликарства 18. и 19. века.

Састанак са некадашњим директорима Института

26. септембар 2018.

Проф. др Бранислав Ђорђевић одржао редовни годишњи састанак са некадашњим директорима Института, госпођом Едитом Стојић-Карановић и господом Ватрославом Векарићем и Душком Димитријевићем.

На састанку су сагледани резултати које је Институт постигао у претходних годину дана и представљени планови за наредни период.

Предавање

24. септембар 2018.

Др Огњен Прибићевић, научни саветник у Институту друштвених наука из Београда, одржао је предавање у Институту за међународну политику и привреду о крупним променама у савременој дипломатској пракси. Др Прибићевић је предавање засновао на личним искуствима сабраним у дипломатској служби током које је обављао дужност помоћника министра спољних послова и амбасадора Републике Србије у Берлину (2005–2009) и Лондону (2013–2017). Предавач је истакао менаџерске вештине и познавање економских прилика и односа са јавношћу као лајтмотиве успешног рада у дипломатској служби. У делу предвиђеном за питања публике и дискусију, учеснике су највише интересовала виђења др Огњена Прибићевића о актуелним питањима британске спољне политике и проблемима са којима се наше дипломате суочавају у свакодневном раду, посебно у погледу побољшања имиџа Србије на Западу и привлачења значајних страних инвестиција.

Међународна сарадња

21. септембар 2018.

Делегација Института за становништво и економију рада Кинеске акaдемије друштвених наука (Institute of Population and Labor Economics of CASS), предвођена проф. др Ваншу Гаом (Wenshu Gao), посетила је Институт за међународну политику и привреду.

Уважене госте је најпре поздравио проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, да би потом, о билатералним односима НР Кине и Републике Србије, сарадњи у оквиру Појаса и пута, али и потенцијалним заједничким пројектима, разговарали са мр Ивоном Лађевац, начелницом Центра за студије „Појаса и пута свиле“ и проф. др Катарином Закић и др Милошем Јончићем, истраживачима Центра за студије „Појаса и пута свиле“.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

06. септембар 2018.

Делегација Института за економију Кинеске акaдемије друштвених наука (Institute of Economics of CASS), предвођена некадашњим генералним директором проф. др Пеи Чангхонгом (Pei Changhong), посетила је Институт за међународну политику и привреду.
Уважене госте је најпре поздравио проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, да би потом, о сарадњи НР Кине и Републике Србије у оквиру Појаса и пута, разговарали са мр Ивоном Лађевац, начелницом Центра за студије „Појаса и пута свиле“ и проф. др Катарином Закић и др Милошем Јончићем, истраживачима Центра за студије „Појаса и пута свиле“.

више о томе...   >>>

Свечаност

31. август 2018.

Председник Управног одбора, проф. др Зоран Јефтић, и директор Института, проф. др Бранислав Ђорђевић, свечано су открили нове табле са службеним називом на пословном објекту Инстутута за међународну политику и привреду. Свечаности су присуствовали чланови Управног одбора и запослени у Институту.

Досадашње табле, које су стајале на пословном објекту 71 годину, биће сачуване и изложене у читаоници Института.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

30. јул 2018.

Делегација Националног института за међународну стратегију Кинеске акдемије друштвених наука (National Institute of International Strategy – NIIS of CASS), предвођена генералним директором проф. др Сјанјанг Лијем (Xiangyang LI), посетила је Институт за међународну политику и привреду.
О односима Србије и Кине, учешћу Србије у формату сарадње 16+1 и досадашњим достигнућима и перспективама Појаса и пута са уваженим гостима разговарали су проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, др Сања Јелисавац – Трошић, начелница Центра за међународне организације и међународно право, мр Ивона Лађевац, начелница Центра за студије „Појаса и пута свиле“, др Милош Јончић, истраживач сарадник Центра за студије „Појаса и пута свиле“ и мср Ненад Стекић, истраживач приправник.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

24. јул 2018.

На позив Кинеско-српског привредног удружења вишечлана делегација Института за међународну политику и привреду присуствовала је пријему организованом поводом званичног почетка рада Удружења.

Међународна сарадња

24. јул 2018.

Институт за међународну политику и привреду угостио је групу студената друштвених наука, пословних студија и економије са Северноисточног универзитета из Бостона, предвођену проф. др Денисом Саливаном, која је у посети Србији и региону у оквиру Програма „Дијалог цивилизација”. Будући да је сврха овог програма да прошири знања о регионалној политици, утицају великих сила на наш регион и међудејству балканске политике и међународног система, истраживачи ИМПП-а др Душан Пророковић и др Владимир Трапара одржали су кратка предавања о повезаности локалне и светске политике са тежиштем на објашњавању односа Србије и САД, Русије, Турске и ЕУ. Професор Саливан и др Срђан Кораћ, помоћник директора за научноистраживачку делатност, размотрили су потом могућности за будућу сарадњу двају академских институција.

Представљање књиге

24. јул 2018.

Представљена књига „Проучавање мисли Си Ђинпинга о реформама и отварању према свету“ (вест преузета са China Radio International)

У граду Шенџену, познатом и као врата кроз која је Кина ушла на пут реформи и отварања према свету, одржана је промоција недавно објављене књиге „Проучавање мисли Си Ђинпинга о реформама и отварању према свету".
Књига је објављена у част 40. годишњице почетка реформи и отварања Кине према свету.
Аналитичари сматрају да Кина се налази у кључној фази реформи и отварања, а Сијева мисао даје теоријско упутство о даљем развоју Кине “Си Ђинпинг је постао генерални пројектант развоја Кине у новој ери”.
У књизи су приказани главни токови и основни костур Сијеве мисли о реформама и отварању, те су истакнути креативне тачке, суштина, значај и допринос Сијеве мисли.
У књизи су образложене историјске околности у којима је формирана Сијева мисао о реформама и отварању и њен теоријски допринос. Такође је на свеобухватан начин анализиран и протумачен теоријски систем Сијеве мисли из аспеката нових прилика реформи и развоја, продубљивања реформе државних предузећа, решавања односа између владе и тржишта, изградње моћне државе са социјалистичком културом, стварања структуре друштвеног управљања окарактерисаног заједничком градњом, заједничким управљањем и заједничком расподелом, изградњи лепе Кине, реализације иницијативе „Појас и пут", стварања заједнице колективне будућности човечанства и инсистирања на вођству КПК у процесу реформи и отварања према свету.
Након 18. Конгреса КПК, као генерални секретар ЦК КПК, Си је позвао на свестрано продубљивање реформи и отварања Кине према свету. Си је описао реформе и отварање као „кључни потез који одлучује о судбини модерне Кине“. Директор Кинеског института за реформе и отварање Чи Фулин је рекао да у овом важном историјском моменту Сијева мисао о реформама и отварању обезбеђује важну теоријску основу за следећи корак Кине у процесу реформи и отварања.
Објављивање књиге „Проучавање мисли Си Ђинпинга о реформама и отварању према свету“ изазвало је велику пажњу и страних медија. Вест о томе пренели су медији у Русији, Лаосу, Шпанији, Албанији и Индији, САД, Великој Британији и Јапану.

Међународна сарадња

23. јул 2018.

Институт за међународну политику и привреду посетила је делегација Института за светску економију и политику из Пекинга на челу са проф. др Ченом Гуопингом, замеником директора Института, др Шао Бинхонг и др Ксуом Тианом. Делегацију домаћина предводио је др Срђан Кораћ, помоћник директора за научноистраживачку делатност, а поред њега су на састанку учествовали др Сања Јелисавац Трошић, начелница Центра за међународне организације и међународно право, др Душко Димитријевић, шеф текућег основног пројекта, и др Стеван Рапаић из Центра за евроатлантске студије. Две делегације су разматрале могућности даљег унапређења сарадње и тешњег заједничког рада на научноистраживачким пројектима у области међународне политике и економије, те размене истраживача. На састанку су размењена и мишљења о актуелним инвестицијама Народне Републике Кине у Србији и традиционално позитивним билатералним односима двеју држава.

Међународна сарадња

20. јул 2018.

Делегација Универзитета Ћингхуа, предвођена деканом проф. др Ши Џићином (Shi Zhiqin), у склопу свог студијског путовања „Нова открића на Појасу и путу“, посетила je Институт за међународну политику и привреду. Изузев директора Института , проф. др Бранислава Ђорђевића, и тима истраживача, госте је поздравио и проф. др Жарко Обрадовић, председник Одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије. Тема састанка били су билатерални односи Републике Србије и Народне Републике Кине, перспектива сарадње у оквиру механизма 16+1 и улога Института у 16+1 think tank мрежи.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

9. јул 2018.

Делегација Кинеске академије за управљање (Chinese Academy of Governance), у саставу проф. др Жионг Сонг, проф. др Ли Ђангтао, проф. др Фан Јида и проф. др Ју Жибин, посетила је Институт за међународну политику и привреду и састала се са делегацијом домаћина, коју су чинили др Срђан Кораћ, помоћник директора за научноистраживачку делатност, др Сања Јелисавац Трошић, начелница Центра за међународне организације и међународно право, др Стеван Рапаић, научни сарадник Центра за евроатлантске студије и др Милош Јончић, истраживач сарадник Центра за проучавање „Појаса и Пута свиле”. Две научне делегације размениле су мишљења о најважнијим питањима стратешког партнерства Србије и Народне Републике Кине у оквиру Иницијативе „Један појас, један пут”. Кинеске колеге су највише интересовала виђења наших истраживача о актуелним питањима економске политике Србије, те могућности проширења будуће сарадње двеју држава са на области телекомуникација, прехрамбене индустрије и аутоиндустрије. Две делегације су размотриле и могућности успостављања узајамне сарадње.

више о томе...   >>>

Свечани пријем младих истраживача

2. јул 2018.

Четворо младих истраживача, студената докторских студија, примљено је у радни однос у Институту за међународну политику и привреду на основу јавног позива Министарства просвете, науке и технолошког развоја за пријем младих докторанада на научне пројекте. Поред четворo младих колегиница и колега, малој церемонији пријема присуствовали су директор Института, помоћник директора за научноистраживачку делатност и начелници истраживачких центара.

Додела сертификата волонтерима ИМПП

2. јул 2018.

Девети циклус Програма краткорочног волонтирања у Институту за међународну политику и привреду окончан је 2. јула 2018. године доделом сертификата о обављеном волонтерском раду. Поред четворo волонтера, церемонији доделе сертификата присуствовали су директор Института, помоћник директора за научноистраживачку делатност, координатор Програма волонтирања, начелници истраживачких центара и ментори волонтера.

Међународна сарадња

29. јун 2018.

Дипломатски институт из Софије био је домаћин скупа „Унапређење сарадње у оквиру платформе16+1: пут унапред“ који је окупио чланове 16+1 think tank мреже. На позив организатора, Институт за међународну политику и привреду представљали су проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, и мр Ивона Лађевац, начелница Центра за студије „Појаса и пута свиле“.

више о томе...   >>>

Презентовање радова волонтера

27. јун 2018.

Полазници деветог циклуса Програма краткорочног волонтирања Института за међународну политику и привреду презентовали су своје истраживачке радове на додељене теме. Презентовању радова, као саставаном делу завршних активности волонтера у оквиру програма краткорочног волонтирања, присуствовали су научни радници Института.

Предавање

25. јун 2018.

Проф. др Момчило П. Милиновић, редовни професор на Машинском факултету Универзитета у Београду и стручњак за пројектовање ракета и ракетних система, одржао је предавање у Институту за међународну политику и привреду под називом „Нове одбрамбене технологије: будућност је почела”. Професор Милиновић је представио последња техничко-технолошка достигнућа у области система ракетног наоружања и објаснио потенцијалне импликације отварања тзв. пете димензије ратовања по текућу трку у наоружању чији су водећи актери велике силе. У делу предвиђеном за питања публике и дискусију, учесници скупа су се сагласили да степен делотворности политичког одлучивања о примени нових војних технологија као инструмента националне спољне политике и ниво способности ефикасног одлучивања у реалном времену и даље остају практичне препреке у пуној операционализацији употребе оружја нове генерације у неком замишљеном оружаном сукобу.

Међународна сарадња

19. јун 2018.

Делегација Кинеског центра за међународну економску сарадњу и Кинеског међународног савета за промоцију мултинационалних корпорација, предвођена господином Џао Ђинјуном (Zhao Jinjun), бившим амбaсадором НР Кине у Францској, посетила је Институт за међународну политику и привреду.

Гости су са проф. др Браниславом Ђорђевићем, директором Института, мр Ивоном Лађевац, начелницом Центра за студије „Појаса и пута свиле“, др Сањом Јелисавац Трошић, начелницом Центра за међународне организације и међународно право и др Стеваном Рапаићем, научним сарадником Института, разговарали о билатералној сарадњи Републике Србије и Народне Републике Кине, као и сарадњи у формату 16+1.

више о томе...   >>>

Међународна научна конференција

10-13. јуна 2018.

Делегација Института је, као специјалан гост Форума градоначелника Кине и држава Централне и Источне Европе, боравила и у провинцији Лиајонинг, у градовима Далиан и Шенјанг.

Боравак у Далиану обележила је несвакидашња посета Бангчуи острву на коме су се у фебруару ове године састали председник НР Кине, Си Ђинпинг, и председник ДНР Кореје, Кијм Џонг Ун и договорили да Кореја прихвати дијалог са САД.

Централни догађај у Шенјангу била је конференција о односима Кине и земаља Централне и Источне Европе. Начелница Центра за Појас и пут свиле, мр Ивона Лађевац, говорила је о сарадњи Републике Србије и Народне Републике Кине, значају Србије у механизму 16+1 и активностима које, као активан члан 16+1 Think Tank мреже, реализује Институт за међународну политику и привреду.

Током боравка у Шенјангу, делегацији Института обратиле су се бројне институције заинтересоване за сарадњу у оквиру шире иницијативе Појас и пут.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

6-9. јуна 2018.

Делегација Института је, по специјалном позиву, учествовала на Форуму градоначелника Кине и држава Централне и Источне Европе, одржаном у Нингбоу.

Директор Института, проф. др Бранислав Ђорђевић је, у уводном делу, одржао запажено предавање „Економска сарадња између Кине и земаља Централне и Источне Европе – актуелно стање и могућности за њено унапређење“.

Током боравка у Нингбоу, делегација Института разговарала је са представницима локалних власти о могућностима успостављања сарадње у реализацији иницијативе Појас и пут, као и о посредовању у остваривању контаката са потенцијалним партнерским организацијама у Републици Србији.

више о томе...   >>>

Семинар ИМПП

11. јун 2018.

Марина Костић, спец. политик., истраживач-сарадник Института за међународну политику и привреду, одржала је предавање „Светски поредак 2018. године: у вртлогу ревизионизма”, а у оквиру редовног месечног Семинара ИМПП који разматра актуелна питања из области међународних односа, спољне политике, међународног права, безбедносних студија и међународне економије. У наставку одржаног предавања истраживачи Института и полазници Програма краткорочног волонтирања ИМПП-а учествовали су у живој дискусији о могућим сценаријима даљег развоја међународног поретка у околностима јачања његове мултиполарне природе.

Међународна сарадња

7–8. јун 2018.

Др Срђан Кораћ, помоћник директора за научноистраживачки рад Института за међународну политику и привреду, учествовао је у раду редовне полугодишње конференције (Pre-Presidency Conference) која се одржава пред свако заседање Савета ЕУ у организацији TEPSA-е (The Trans European Policy Studies Association). Овај скуп је одржан 7. и 8. јуна у Бечу, у Институту за напредне студије (Institut für Höhere Studien). Сврха полугодишњих конференција је да истраживачке организације окупљене под окриљем TEPSA-е сагледају актуелне изазове, сачине одговарајуће препоруке и упуте их влади наредне председавајуће чланице Европске уније. TEPSA је основана 1974. године као прва транснационална научна мрежа у области европских односа и данас окупља 39 пуноправних и придружених чланица из 35 европских земаља. Институт за међународну политику и привреду је као научна организација која проучава међународне односе и европске интеграције позван да у статусу госта представља Србију на овом скупу. Др Кораћ размотрио је могућности будуће сарадње Института са TEPSA-ом у разговору са проф. др Мајклом Кедингом, председником Управног одбора TEPSA-е, проф. др Јапом де Цваном, генералним секретаром TEPSA-е, и Маријам Котенашвили, шефом администрације ове мреже.

опширније   >>>

Међународна сарадња

5-6. јуна 2018.

Током боравка у Пекингу, делегација Института посетила је најстарију основну школу, Хеиџима, основану 1644. године. Ученици Хеиџиме говорили су о историји школе и извели пригодан програм како би упознали госте са традицијом кинеског народа.

У просторијама Хеиџиме, директор Института, проф. др Бранислав Ђорђевић потписао је Меморандум о сарадњи са господином Џонгсјонг Фангом, председником Пекиншке академије за образовање. Овим меморандумом створене су могућности за реализацију нових пројеката.

Делегација је посетила и Кинеску асоцијацију за пријатељство са страним земљама и разговарала о пријатељским односима Србије и Кине.

Током посете Цингхуа универзитету и Институту за Појас и пут, делегација је разговарала са колегама о односима Републике Србије и Народне Републике Кине, али и стабилности на Балкану.

више о томе...   >>>

Међународна научна конференција

4. јун 2018.

Делегација Института за међународну политику и привреду, коју су чинили проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, проф. др Жарко Обрадовић, председник Одбора за спољну послове Скупштине Републике Србије, господин Ђорђе Милошевић, саветник за спољну послове председнице Владе Републике Србије и мр Ивона Лађевац, начелница Центра за Појас и пут свиле, учествовали су на међународној научној конференцији „Сарадња у оквиру механизма 16+1: Кина и Србија“ у Пекингу.

Учесници конференције су говорили о досадашњем току сарадње, постигнутим резултатима, као и о изазовима са којима се две земље срећу у реализацији пројекта Појаса и пута свиле.

На маргинама конференције, делегација је имала успешан разговор са Др Баиг Џао, потпредседницом Дванаестог комитета за спољне послове Народне Скупштине Народне Републике Кине.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

4. јун 2018.

Марина Костић, истраживач нашег Института, учествовала је на 19. летњем семинару Института за економску политику из Софије који ове године носи назив „Изазови јавне политике – европске и регионалне димензије”. Семинар је традиционално одржан у Албени (Бугарска), у периоду од 28. маја до 1. јуна 2018. године, уз подршку бугарског председавања Саветом ЕУ, Европске комисије, Фондације Hanns Seidel, Централно европске иницијативе и Амбасаде Републике Аустрије у Софији. Семинару је присуствовао велики број представника министарстава финансија, економије, одбране, спољних послова, европских интеграција и државне администрације, као и појединих академских институција из земаља Југоисточне Европе и Црноморског региона.

опширније   >>>

Међународна сарадња

31. мај 2018.

Амбасадор Јапана, Ђунићи Марујама посетио је Институт за међународну политику и привреду (ИМПП) у пратњи дипломатског саветника Масанори Ојаме. У разговору са директором Института, професором Браниславом Ђорђевићем, господин Марујама је на позив Института предложио оквирну тему за предавање на традиционалном амбасадорском форуму. У разговору о сарадњи ИМПП и јапанских истраживачких организација, учествовали су и Ивона Лађевац, координаторка Института за међународну сарадњу и пројекте, др Слободан Јанковић начелник Центра за суседство и Средоземље ИМПП и др Душан Пророковић, начелник Центра за евроазијске студије ИМПП.

Семинар ИМПП

28. мај 2018.

Др Милош Јончић, истраживач-сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је предавање о битним повредама правила међународног хуманитарног права у случају Сирије, а у оквиру редовног месечног Семинара ИМПП на којем се разматрају актуелне теме из области међународних односа, спољне политике, међународног права, безбедносних студија и међународне економије. У наставку одржаног предавања отворена је дебата у којој су учествовали истраживачи Института и полазници Програма краткорочног волонтирања ИМПП-а.

Округли сто

21. мај 2018.

У Институту за међународну политику и привреду (ИМПП) одржан округли сто на тему "Последице сиријског рата на међународни поредак и право" са пет учесника.

Професор Срђа Трифковић, са Факултета политичких наука у Бањалуци критички се осврнуо на руску политику у Сирији, и указао на истовремену неодлучност деловања Русије у Украјини. Трифковић је изказао бојазан да руска попустљива политика само води даљем снажењу јастребова у Вашингтону.

више о томе...   >>>

17. мај 2018.

Данас је у Институту за међународну политику и привреду одржан први Media Day, уз присуство еминентних медијских кућа, попут Политике и Новости али су својим присуством догађај увеличали и службеници Уједињених Нација и други заинтересовани истраживачи. У склопу овог догађаја, истакнут је велики историјски и експертски значај ИМПП за Републику Србију, као и тренутни пројекти овог еминентног института. Начелници су упознали присутне са радом центара и областима рада истраживача. Након формалног дела и дискусије уследио је пригодан коктел.

Амбасадорски форум

14. мај 2018.

У оквиру „Амбасадорског форума“ предавање је одржао Њ.Е: господин Мохамед Амин Белхеж, амбасадор Марока у Србији, на тему "Moroccan Foreign Policy: Priorities, Initiatives and Challenges". Њ.Е. господин Белхеж истакао је да се мароканска спољна политика суочава са бројним проблемима- од климатских промена, преко неконтролисаних миграција и међународног тероризма. На све те изазове Мароко одговара билатералним, регионалним и глобалним партнерством. Након предавања уследила је и дискусија, као и коктел за све званице у просторијама Института. Предавање ће у интегралном облику бити објављено у следећем броју научног часописа Института "Review of International Affairs".

више о томе...   >>>

Девети циклус краткорочног волонтирања

07. мај 2018.

Девети циклус краткорочног волонтирања у Институту за међународну политику и привреду започет је 7. маја 2018. године, пријемом волонтера у кабинету директора Института. Волонтирање ће бити реализовано у периоду од 7. маја до 2. јула 2018. године. Поред четворо примљених волонтера, пријему су присуствовали директор Института, начелници центара, и координатор волонтера. У оквиру пријема, волонтери су упознати са Правилником о волонтирању, другим правним актима Института, као и програмом активности на којима ће бити ангажовани у периоду волонтирања.

Предавање

25. април 2018.

Проф. др Јован Бабић, професор етике на Филозофском факултету Универзитета у Београду и гостујући професор филозофије на Државном универзитету Портланду (САД), одржао је предавање у Институту за међународну политику и привреду под називом „Етика простора: суверенитет, границе и територија”. Након предавања је уследила расправа којом су доминирали проблеми јавне перцепције и секуритизације миграната и њихове интеграције у земље пријема и питање могућности примене космополитске етике у односу према апатридима и избеглицама у околностима постојања националних држава обузетих дискурсом о суверенитету и границама.

више о томе...   >>>

Семинар ИМПП

16. април 2018.

Др Златан Јеремић, истраживач-сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је предавање о актуелном развоју источног крила НАТО-а у оквиру редовног месечног Семинара ИМПП на којем се разматрају актуелне теме из области међународних односа, спољне политике, међународног права, безбедносних студија и међународне економије. У наставку одржаног предавања отворена је дебата у којој су учествовали истраживачи Института.

Амбасадорски форум

11. април 2018.

Њ.Е. Хосеин Мола Абдолахи, амбасадор Исламске Републике Иран у Србији, одржао је у оквиру „Амбасадорског форума” предавање о развоју, садашњим изазовима и перспективама иранског нуклеарног програма. Предавању су присуствовали бројни представници дипломатске заједнице у Београду, чланови академске заједнице и алумнисти Института. Амбасада Исламске Републике Иран потом је приредила коктел у просторијама Института.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

5. април 2018.

Делегација Универзитета југоисточне Норвешке (University College of Southeast Norway), који су чинили представници Одељења за културу, религију и друштвене студије проф. др Одвар Холуп, проф. др Стиг Бјорсхол, и проф. др Брита Мерете Гули, посетила је Институт за међународну политику и привреду. Током срдачног и садржајног разговора са др Срђаном Кораћем, помоћником директора за научноистраживачки рад, размењена су мишљења о актуелним питањима развоја друштвених наука у Србији и Норвешкој и потом су размотрене могућности успостављања сарадње између двају институција.

Трибина ИМПП

4. април 2018.

Институт за међународну политику и привреду организовао је трибину „Србија и суседи у процесу европских интеграција Западног Балкана” посвећену разматрању проблема и перспективе развоја односа наше земље са суседима у контексту неизвесне будућности европских интеграција овог региона. Уводна излагања која су послужила као предложак за потоњу дискусију имали су проф. др Љубиша Деспотовић са Факултета за европске правно- политичке студије из Новог Сада, др Александар Гајић, виши научни сарадник Института за европске студије, мр Владимир Ајзенхамер, асистент на Факултету безбедности Универзитета у Београду, и др Милован Радаковић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду. Уводничари су изнели сопствена виђења различитих аспеката унутрашњег круга међусуседских односа држава проистеклих са простора некадашње Југославије, а потом је уследила жива дебата о томе да ли је уопште – и ако јесте под којим условима – могуће превазићи вишедеценијско бреме наслеђених лоших односа подстицано клијентелизмом балканских нација и у исто време остати доследан остварењу националних интереса.

Зимска школа ИМПП

30. март 2018.

Институт за међународну политику и привреду организовао је радионицу „Будућност Европе до 2050. године” као завршни догађај у оквиру Зимске школе међународних односа „Стратешко промишљање међународних односа у 21. веку”. Радионицу је ове године подржала Канцеларија Фондације Ханс Зајдел за Србију и за Црну Гору. Полазници Зимске школе су у четири панела образложили како виде будућност европског континента и региона Балкана из перспективе мира, демократије, економског просперитета и даљег тока интеграције. Дискусију су подстакли коментатори из редова истраживача Института. Радионици су присуствовали господин Луц Кобер, директор фондације Ханс Зајдел за Србију и за Црну Гору, проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, начелници центара Института, и предавачи ангажовани у Зимској школи. Проф. др Зоран Јефтић, председник Управног одбора Института, поделио је полазницима уверења о успешно завршеној Зимској школи, чиме је она и свечано затворена.

више о томе...   >>>

Семинар ИМПП

28. март 2018.

Др Јелица Горданић, истраживач-сарадник Института за међународну политику и привреду, одржала је предавање „Ревитализација Генералне скупштине УН – Парламентарна скупштина УН” у оквиру редовног месечног Семинара ИМПП на којем се разматрају актуелне теме из области међународних односа, спољне политике, међународног права, безбедносних студија и међународне економије. Др Горданић је представила предности и недостатке могућих модела реформе Генералне скупштине УН о којима се тренутно дебатује на глобалном нивоу, а у наставку одржаног предавања отворена је дискусија у којој су учествовали истраживачи Института.

Међународна научна конференција

23. март 2018.

Институт за међународну политику и привреду организовао је међународну научну конференцију “Kosovo: А Sui Generiѕ or Precedent in International Relations”, уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије. Поред учесника из Србије, излагања су имали истраживачи из Бразила, Велике Британије, Русије, САД, Француске, Израела, Словачке, Аустрије, Турске, Румуније, Хрватске и Босне и Херцеговине. Учесници скупа су се током дискусије сагласили да десет година после једностраног проглашења независности такозване Републике Косово, ово питање и даље остаје нерешено, те да је „косовски преседан” до данас употребљаван чак пет пута као правна и политичка основа за расписивање референдума и проглашавање независности у Јужној Осетији, Абхазији, Каталонији, ирачком делу Курдистана и на Криму. „Косовски случај” није само последица сложених српско-албанских односа и грађанског рата у Југославији, већ и промене равнотеже снага у међународним односима. На крају скупа је закључено да је неопходно наставити са анализом могућих начина решавања овог проблема, јер је велика вероватноћа да ће у разним деловима света бројни сепаратистички покрети и даље злоупотребљавати позивање на „косовски случај” и тако угрожавати регионалну безбедност.

Међународни дан жена

08. март 2018.

Институт за међународну политику и привреду традиционално је обележио 8. март Међународни дан жена у виду коктела који је окупио све запослене у овој научној установи.

Испраћај у пензију

08. март 2018.

Колектив Института за међународну политику и привреду испратио је пригодном свечаношћу у пензију двојицу истраживача – др Видоја Голубовића и др Мирослава Антевског.

Међународна сарадња

06. март 2018.

Њ.Е. Амр Алгувејли (Amr ALJOWAILY), амбасадор Египта у Београду, у пратњи своје заменице, госпође Раше Солиман (Rasha Soliman), посетио је Институт за међународну политику и привреду и разговарао са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем и мр Ивоном Лађевац, координатором за међународну сарадњу.

Тема разговара биле су могућности унапређења сарадње Амбасаде и Института, као и научне сарадње између две земље.

Зимскa школa међународних односа

5. март 2018.

Институт за међународну политику и привреду свечано је отворио трећу по реду Зимску школу међународних односа, специјалистичку обуку намењену превасходно студентима мастер и докторских студија, која је ове године насловљена „Стратешко промишљање међународних односа у 21. веку”. Полазнике су поздравили директор Института проф. др Бранислав Ђорђевић, координатор Зимске школе др Владимир Трапара и заменик координатора др Стеван Рапаић. Свечаном отварању су присуствовали сви предавачи из редова истраживача Института и начелници истраживачких центара. Након уводног дела одржана су прва предавања. Предавања у оквиру Зимске школе трајаће до 30. марта, када ће се окончати радионицом „Будућност Европе до 2050. године”.

Међународна сарадња

01. март 2018.

У Институту за међународну политику и привреду, у оквиру промоције новооснованог Кинеско-српског привредног удружења, одржан је округли сто „Будућност сарадње Кине и Србије“.

У протоколарном делу, присутне су поздравили проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, Њ.Е. Манчанг Ли, амбасадор НР Кине у Београду, проф. др Жарко Обрадовић, председник Одбора за спољну политику Скупштине РС, и господин Шу Ли, председник Кинеско-српског привредног удружења.

Амбасадор Ли је кинеско-српске односе описао као челичне, истакавши да је Србија једна од малобројних европских земаља које се, у последњих неколико година, могу похвалити посетама највиших кинеских званичника.

Председник Кинеско-српског привредног удружења, господин Ли је изразио наду да ће новоосновано удружење постати значајна карика у повезивању привредника Србије и Кине информишући обе стране не само о законским оквирима, већ и о захтевима једног и другог тржишта.

О „Будућности сарадње Кине и Србије“, у областима научне, привредне, културне, али и безбедносне сарадње, говорили су господин Чен Хуи, директор Института Конфучије из Новог Сада, др Катарина Закић, директорка Кинеског центра Мегатренд универзитета, господин Зоу Зе Си, заменик генералног директора регионалне канцеларије China Road and Bridge Cooperation, др Ђурађ Грубишић, и сарадници Института: проф. др Благоје Бабић, мр Ивона Лађевац, начелница Центра за студије „Појаса и пута свиле“, др Златан Јеремић и др Милош Јомчић.

Промоцији Кинеско-српског привредног удружења и округлом столу присуствовали су, између осталих, представници Канцеларије за сарадњу са Руском Федерацијом и Народном Републиком Кином и Привредне коморе Србије.

више о томе...   >>>

Слава Института

26. фебруар 2018.

Институт за међународну политику и привреду обележио је своју славу, Св. Симеон Мироточиви. Том приликом, запослени у Институту имали су прилику да од овогодишњег домаћина славе, др Душана Пророковића, чују и беседу о животу Стефана Немање/Св. Симеона Мироточивог.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

22. јануар 2018.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу, посетили су амбасаду Руске Федерације у у Београду и разговарали са господином Николајем Помилујком, првим секретаром, и његовим сарадницима.
Тема разговора било је учешће Института у обележавању 180 година дипломатских односа Србије и Русије.

Међународна сарадња

19. јануар 2018.

Њ.Е. Мухамед Амин Белхај (Mohammed Amine BELHAJ), амбасадор Kraљевине Марока у Београду, у пратњи саветника Мухамед Амин Газуија (Mohammed Amine Ghazaoui), посетио је Институт за међународну политику и привреду и разговарао са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем, др Слободаном Јановићем, начелником Центра за суседство и Средоземље и мр Ивоном Лађевац, координатором за међународну сарадњу.
Тема разговара биле су могућности унапређења сарадње Амбасаде и Института, као и научне сарадње између две земље.

Међународна сарадња

17. јануар 2018.

Њ.Е. Густаво Триста дел Тодо (Gustavo Tristá del Todo), амбасадор Републике Кубе у Београду посетио је Институт за међународну политику и привреду и разговарао са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем и мр Ивоном Лађевац, координатором за међународну сарадњу.
Тема разговара биле су могућности унапређења сарадње Амбасаде и Института, као и научне сарадње између две земље.

Прослава

28. децембар 2017.

У Институту за међународну политику и привреду, 28. децембра 2017. године, уприличена је прослава поводом новогодишњих и божићних празника, којој су присуствовали запослени Института. У оквиру прославe за најмлађе, организоване у сарадњи са часописом Српска економија, деци запослених у Институту додељени су новогодишњи пакетићи.

Међународна сарадња

18-19. децембара 2017.

На Четвртом high level симпозијуму think tank организација чланица мреже 16+1, „Сарадња Кина-ЦИЕ: перспективе у наредних пет година“, одржаном у Пекингу 18-19. децембра 2017. године, Институт за међународну политику и привреду представљали су проф. др Бранислав Ђорђевић, директор, и мр Ивона Лађевац, начелница Центра за студије „Појаса и пута свиле“.
Проф. др Бранислав Ђорђевић се обратио учесницима скупа током централног панела сумирајући досадашње резултате рада, али и дајући сугестије за побољшање у наредних пет година. Мр Лађевац је, у свом излагању, указала на потенцијалне изазове и могуће начине њиховог превазилажења.

више о томе...   >>>

Прослава јубилеја – 70 година Института

8. децембар 2017.

Институт за међународну политику и привреду обележио је 70 година постојања свечаним пријемом којем су присуствовали представници Владе Републике Србије, дипломатског кора и чланови академске и научне заједнице. Гостима су се обратили проф. др Зоран Јефтић, председник Управног одбора Института и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, а потом је уследио уметнички програм који је извео бард српског глумишта Иван Бекјарев. Бројне институције и појединци упутили су честитке Институту у поводу великог празника, а на свечаности је прочитана честитка проф. др Хуанг Пинга, директора Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука. Током свечаности, члановима породице постхумно је уручена јубилеарна захвалница проф. др Милану Шаховићу, доајену српске правне науке и дугогодишњем директору Института, а гости су били у прилици да погледају и резултате издавачке делатности Института из 2017. године.

више о томе...   >>>

Прослава јубилеја – 70 година Института

8. децембар 2017.

У оквиру низа активности организованих у поводу обележавања 70 година од оснивања Института за међународну политику и привреду, одржана је Свечана седница Управног одбора. На седници су се присутнима обратили проф. др Зоран Јефтић, председник Управног одбора, проф. др Никола Танић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, у име Владе Републике Србије и директор Института проф. др Бранислав Ђорђевић. Седници су, поред чланова Управног одбора, присуствовали помоћници директора, секретар Института, начелници истраживачких центара, председница и заменик председнице Научног већа Института.

Прослава јубилеја – 70 година Института

8. децембар 2017.

У оквиру обележавања 70 година постојања Института за међународну политику и привреду, одржан је свечани скуп запослених што је била прилика за осврт на значајне резултате у вишедеценијскоj научноистраживачкој делатности. Током скупа, одређеном броју запослених уручена су признања за допринос делатностима Института током 2017. године.

Научни скуп

6. децембар 2017.

Институт за међународну политику и привреду организовао је у склопу обележавања 70. годишњице рада једнодневни научни скуп „Кључне детерминанте спољне политике Србије” у сарадњи са Канцеларијом Фондације Ханс Зајдел за Србију и за Црну Гору. Конференцију су име Владе Републике Србије свечано отворили проф. др Никола Танић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја и Бојана Адамовић Драговић, начелница Одељења за Европу Министарства спољних послова, док су се у име организатора обратили проф. др Бранислав Ђорђевић, директор ИМПП, Луц Кобер, директор Канцеларије Фондације Ханс Зајдел за Србију и за Црну Гору, и проф. др Иво Висковић као председник Програмског одбора скупа. Радни део скупа одвијао се у четири панела. У оквиру првог панела излагачи и дискутанти су разматрали демографију, дипломатију и геополитичка и одбрамбена питања која детерминишу актуелни развој спољне политике Србије. Други панел је био посвећен утицајима глобалних трендова развоја међународних односа после краја Хладног рата и утицај развоја односа у државама региона у контексту безбедносних претњи и ризика који би могли да обликују спровођење спољне политике наше земље у наредном периоду. Излагачи трећег панела су осветлили како се процес европеизације појављује као једна од детерминанти спољне политике, са тежиштем на економске чиниоце везане за функционисање Заједничког тржишта. Четврти панел је обухватио поједина питања у оквиру корпуса економских детерминанти спољне политике Србије, попут Светске трговинске организације, страних директних инвестиција, економских односа са Русијом и миграционе политике у контексту привредног развоја.

више о томе...   >>>

Додела сертификата о волонтерском раду

5. децембар 2017.

Осми циклус краткорочног волонтирања у Институту за међународну политику и привреду, окончан је на Светски дан волонтера доделом сертификата о обављеном волонтерском раду. Поред волонтера који су успешно прошли кроз наш програм, церемонији доделе сертификата присуствовали су помоћник директора за научноистраживачку делатност, координатор Програма краткорочног волонтирања и ментори.

Међународна сарадња

26-29. новембар 2017.

Др Златан Јеремић и др Милош Јончић, истраживачи Института за међународну политику и привреду, учествовали су у раду међународне научне конференције “Мађарска и РМБ интернационализација у оквиру Иницијативе 16+1”, одржане у периоду 26-29. новембра 2017. године у Будимпешти. Организатор конференције био је Институт Кина–ЦИЕ земље (China-CEE Institute).
Током трајања конференције др Јеремић и др Јончић су, такође, учествовали и у раду Међународног академског комитета којим је председавао др Хуан Пинг (Huang Ping) директор Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука и Председник Кина-ЦЕЕ Института.

Међународна сарадња

19-28. новембра 2017.

Начелница Центра за студије „Појаса и пута свиле“, мр Ивона Лађевац, учествовала је у раду оснивачког форума Мреже за сарадњу невладиних организација у оквиру „Појаса и пута свиле“ (SIRONET) одржаног у Пекингу од 20-21. новембра 2017. године. На самом отварању је прочитано писмо подршке председника НР Кине, Сји Ђинпинга, новооснованој мрежи.
Форум је окупио представнике 65 земаља света који су радили у неколико панела и, из угла земаља које су представљали, изнели своје предлоге за начин рада. Учесници форума су, након дводневног симпозијума, разговарали и са привредним субјектима током посете градовима у унутрашњости Кине.

више о томе...   >>>

Трибина

28. новембар 2017.

Институт за међународну политику и привреду организовао је дебату у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији. Након уводног обраћања директора Института проф. др Бранислава Ђорђевића, предложак за дискусију дали су својим излагањима проф. др Миленко Џелетовић и мр Владимир Ајзенхамер са Факултета безбедности Универзитета у Београду и др Владимир Трапара, научни сарадник Института за међународну политику и привреду. Професор Џелетовић је указао на важност ваљаног сагледавања економског аспекта косовско-метохијског питања у погледу вредности имовине Републике Србије и привредних ресурса заробљених у јужној српској покрајини и показатеља који сведоче о упућености албанских привредних актера и становништва на нашу привреду. Мр Владимир Ајзенхамер је осветлио мање видљиве ризике по националну безбедност Србије и околних земаља који проистичу из верске радикализације младих Албанаца на Косову и Метохији, док је др Владимир Трапара изнео властити предлог могућег решења коначног статуса јужне српске покрајине у седам тачака који би требало да урачуна албанске, српске и интересе великих сила. Након излагања тројице уводничара уследила је жива дебата.

више о томе...   >>>

Радионица

27. новембар 2017.

У склопу традиционалне, вишедеценијске сарадње ИМПП и јапанских колега, професор Фумио Ида (Fumio Iida) са Кобе универзитета и домаћин др Слободан Јанковић, начелник Центра за суседне земље и Средоземље, Института за међународну политику и привреду, организовали су 27. новембра 2017. године радионицу на тему „Миграције, демократија и перцепција других”.
У занимљивој дебати након уводних излагања, учествовали су организатори уз сталног српског госта проф. Тара Цукимуру са Дошиша универзитета из Кјота, Проф. Риосуке Амија-Накада из Токија, др Кијохиде Јамаја из Кјота и Ајака Мацумото из Сапора, док су са ИМПП узели учешћа др Срђан Кораћ, заменик директора за науку, др Владимир Трапара, начелник Центра за евроатлантске студије, др Стеван Рапаић и др Душан Пророковић.
Дебата се водила на тему теоријских и практичних разматрања горе наведених феномена, уз посебан осврт на српски приступ мигрантској кризи, која је дубоко погодила земље пореклe, транзита и ЕУ у целини.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

20. новембар 2017.

Делегација Института за међународну политику и привреду (ИМПП) коју су чинили директор проф. др Бранислав Ђорђевић и истраживач др Златан Јеремић, учествовала је на међународној конференцији коју је у Будимпешти у склопу пројекта China–CEES Think Thank Network организовао мађарски Институт за међународне односе и привреду. На скупу је учествовало више од 50 истраживача из држава учесница иницијативе „16+1”.


више о томе...   >>>

Међународна сарадња

17. новембар 2017.

У поводу предстојећег обележавања 180 година дипломатских односа Србије и Русије, проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу, разговарали су представницима амбасаде Руске Федерације у Београду, господином Николајем Помилујком, првим секретаром и господином Игором Хопрјачковим, аташеом.
Разговор је био посвећен заједничким активностима које ће бити реализоване у оквиру године овог значајног јубилеја.

Семинар ИМПП

13. новембар 2017.

Др Иван Дујић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је у оквиру месечног семинара ИМПП предавање „Нови свет и Европа: од настанка капитализма до Brexit-a”. У наставку одржаног предавања отворена је дискусија у којој су учествовали истраживачи и волонтери Института.

Међународна сарадња

9. новембар 2017.

Делегација научног института Централног комитета Комунистичке партије Кине (Central Compilation and Translation Bureau) посетила је Институт за међународну политику и привреду. Током срдачног и садржајног разговора размотрене су могућности успостављања сарадње између двају института. Будући да је повезивање истраживача из Србије и Кине један од приоритетних задатака у наредном периоду за обе стране, прихваћена је иницијатива кинеске стране да се Институт за међународну политику и привреду придружи „Високом академском форуму Кина–Средња и Источна Европа”.

више о томе...   >>>

Отварање центра

8. новембар 2017.

У присуству чланова Управног одбора, начелника центара и запослених, у Институту за међународну политику и привреду, 8. новембра 2017. године, свечано је отворен Центар за студије „Појаса и пута свиле“. Црвену траку пресекли су проф.др Зоран Јефтић, председник УО, и мр Ивона Лађевац, начелница Центра.

више о томе...   >>>

Захвалница

7. новембар 2017.

У поводу петогодишњице успешног рада Кинески центар Мегатренд Универзитета доделио је захвалницу Институту за међународну политику и привреду за допринос унапређењу односа билатералне сарадње у области образовања и научног рада између Републике Србије и Народне Републике Кине.
Др Катарина Закић, директорка Кинеског центра, уручила је захвалницу проф. др Браниславу Ђорђевићу, директору Института.

више о томе...   >>>

Амбасадорски форум

2. новембар 2017.

Њ.е. господин Мохамед Набхан, амбасадор Државе Палестине у Србији, одржао је у оквиру „Амбасадорског форума” предавање “100 years of Balfour Declaration”. Амбасадор је указао на последице које је овај документ имао на безбедност у региону Блиског истока и односе јеврејског и палестинског народа. Након полусатног излагања уследила је дискусија у којој су учествовали представници дипломатског кора и академске заједнице.

више о томе...   >>>

Научни скуп

1. новембар 2017.

У Институту за међународну политику и привреду одржан је једнодневни научни скуп „Употреба силе у међународним односима”. Учесници су у оквиру четири панела дискутовали о теоријским и геополитичким димензијама политике силе, политици наоружања и разоружања, као и о улози Уједињених нација и Европске уније у контексту употребе силе на глобалном плану у 21. веку. Институт ће као резултат расправе приредити тематски зборник радова.


више о томе...   >>>

Семинар ИМПП

23. октобар 2017.

Др Душан Пророковић, истраживач сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је у оквиру месечног семинара ИМПП предавање „Промена равнотеже снага у међународним односима – ка формирању мултиполарног поретка”. У наставку одржаног предавања отворена је дискусија у којој су учествовали истраживачи и волонтери Института.


Сајам књига

22. октобар 2017.

Институт за међународну политику и привреду представио је на 62. Међународном београдском сајму књига издавачку делатност остварену током 2017. године, али и публикације које нису биле изложене на сајму одржаном 2016. године. Институт је изложио 24 публикације на штанду Центра за промоцију науке у Хали 2 (ниво А), где истраживачи посетиоцима пружају основне информације о књигама и часописима. Изложене публикације биће по окончању сајма традиционално додељене једној од универзитетских библиотека Републике Србије, а ове године је то Универзитетска библиотека „Никола Тесла” у Нишу.

Међународна сарадња

17. октобар 2017.

Њ.Е. Радко Влајков, изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Бугарске у Београду, у пратњи саветника Дмитра Цанева, посетио је Институт за међународну политику и привреду и разговарао са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем.
Тема разговара било је предстојеће председавање Републике Бугарске Европским саветом, као и могућности унапређења сарадње Амбасаде и Института.

Међународна сарадња

12. октобар 2017.

Амбасадор Државе Палестине у Србији њ.е. господин Мохамед Набхан посетио је Институт за међународну политику и привреду и разговарао са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем. Након размене мишљења о актуелним проблемима у међународним односима, разговарано је о начинима унапређења сарадње између Института и Амбасаде Палестине у Србији, као и о могућностима успостављања сарадње Института са сродном научном установом у Палестини.

Најава

11. октобар 2017.

У Пекингу, 18. октобра, почиње 19. заседање Конгреса КП Кине.
О томе како се бирају делегати, подношењу реферата и начину рада Конгреса можете се информисати овде:

- Како настаје извештај за Конгрес КП Кине - на кинеском (151.70M)

- Како настаје извештај за Конгрес КП Кине - на енглеском (164.89M)

- Како се бирају чланови КП Кине - на кинеском (159.31M)

- Како се бирају чланови КП Кине - на енглеском (199.69M)

Најава

10. октобар 2017.

Комеморација у поводу смрти доајена српске правне науке, дугогодишњег истраживача и директора Института за међународну политику и привреду, проф. др Милана Шаховића, одржаће се у понедељак, 16. октобра 2017. г, са почетком у 11.00 часова у Свечаној сали Института.

Амбасадорски форум

04. октобар 2017.

Њ.Е. господин Абделхамид Шебшуб, амбасадор Народне Демократске Републике Алжир у Србији, одржао је у оквиру „Амбасадорског форума“ Института за међународну политику и привреду предавање под насловом “Peace, Stability and Development – goals of Algerian regional diplomacy”, 4. октобра 2017. године. Господин Шебшуб је указао на најважније циљеве алжирске спољне политике, изворе нестабилности, односе са суседима, као и најважније аспекте сарадње са земљама региона и Уједињених нација у решавању безбедносних изазова. Након предавања је уследела дискусија у којој су учествовали чланови дипломатског кора и представници академске заједнице.

више о томе...   >>>

Сарадња

02. октобар 2017.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, и мр Ивона Лађевац, начелница Центра за студије „Појаса и пута свиле“, разговарали су са господином Томиславом Николићем, председником Националног савета за координацију сарадње Републике Србије са Руском Федерацијом и НР Кином.
Тема разговора била је будућа сарадња ИМПП-а и Националног савета.

више о томе...   >>>

Пријем волонтера

02. октобар 2017.

Осми циклус краткорочног волонтирања у Институту за међународну политику и привреду започет је 2. октобра 2017. године, пријемом волонтера у кабинету директора Института. Волонтирање ће бити реализовано у периоду од 2. октобра до 5. децембра 2017. године. Поред двојице примљених волонтера, пријему су присуствовали директор Института, заменик директора за НИД, председник Научног већа, начелници центара, секретар Института, координатор и ментори волонтера. У оквиру пријема, волонтери су упознати са Правилником о волонтирању, другим правним актима Института, као и програмом активности на којима ће бити ангажовани у периоду волонтирања.


Међународна сарадња

27. септембар 2017.

Делегација Развојног истраживачког центра Државног савета Народне Републике Кине, предвођена господином Џанго Ђункуом (Zhang Junkuo), замеником министра, 27. септембра 2017. године, посетилаје Институт за међународну политику и привреду.
Теме разговора биле су економска ситуација у Србији и могућности за унапређење сарадње са Кином у оквиру “Појаса и пута“, формата 16 + 1, али и на билатералном нивоу.


Научни скуп

21. септембар 2017.

Једнодневни научни скуп „Културно и историјско наслеђе Србије у свету” одржан је 21. септембра 2017. године у Великој сали Института за међународну политику и привреду (ИМПП) као осми по реду научни форум посвећен питању заштите културне баштине ван граница наше земље. У свечаном делу, скупу су се обратили др Срђан Кораћ, помоћник директора ИМПП за научноистраживачку делатност, и проф. др Љубиша Митровић са Филозофског факултета Универзитета у Нишу. Радни део конференције одвијао се у три сесије где је 43 излагача, од чега шест аутора из иностранства, представило укупно 32 рада. У широком опсегу истраживачких питања представљених на овогодишњем скупу, као доминантне теме наметнули су се улога и значај дипломатије у очувању културног и историјског наслеђа. У склопу закључног дела, учесници скупа су се сагласили да се као конкретан производ конференције надлежним државним органима пошаљу препоруке за измене јавних политика и програма у овој области. Поред Института, учеснике су угостили Институт економских наука и Централни институт за конзервацију.

18. септембар 2017.

Институт за међународну политику и привреду представљен је у оквиру нове рубрике дневног листа "Политика" посвећене науци и раду научних установа у Србији. Чланак о Институту можете у целости да прочитате овде... >>>

Међународна сарадња

14. септембар 2017.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, и мр Ивона Лађевац, начелница Центра за студије „Појаса и пута свиле“, разговарали су са господином Недељком Тењовићем, вршиоцем дужности директора Камцеларије Националног савета са координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином, и његовим најближим сарадницима.
Разговор је био посвећен пројектима и активностима које ће бити реализоване у оквиру новооснованог Центра за студије „Појаса и пута свиле“, као и будућој сарадњи са Канцеларијом.

Предавање

8. септембар 2017.

Председник Парламентарне скупштине Медитерана (ПСМ) њ.е. господин Антонио Педро Роке одржао је 8. септембра предавање за истраживаче Института за међународну политику и привреду (ИМПП) о актуелним иницијативама и приоритетним питањима у раду ове парламентарне међудржавне организације. Након предавања директор ИМПП-а проф. др Бранислав Ђорђевић је у разговору са господином Рокеом и генералним секретаром ПСМ амбасадором Серђом Пјацијем размотрио могућности за укључивање Института у Академску платформу ПСМ-а. Др Слободан Јанковић и др Срђан Кораћ су са гостима разговарали о мигрантској кризи, стању у Либији и Сирији као горућим проблемима у региону Средоземља.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

1. август 2017.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу и пројекте, састали су се са господином Тјен Ишуом (TIAN Yishu), саветником за политичке послове Амбасаде НР Кине у Београду.

Тема састанка били су пројекти и активности које ће бити реализоване у оквиру новооснованог Регионалног центра за управљање научним пројектима у формату сарадње „16+1“, саставном делу шире иницијативе „Један појас, један пут“.

Међународна сарадња

14. јул 2017.

Амбасадор Народне Демократске Републике Алжир у Републици Србији Њ.Е. Abdelhamid Chebchoub посетио је Институт за међународну политику и привреду и разговарао са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем. Поред размене мишљења о актуелним питањима међународних односа, посебно тероризма и мигрантске кризе, разговарано је и могућностима за унапређење сарадње између амбасаде Алжира и Института. Током разговора потенцирано је успостављање научне сарадње између Института и сродне научне установе у Алжиру.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

14. јул 2017.

Делегација Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука, боравила је у посети Институту за међународну политику и привреду у периоду 10.-13. јула 2017. године.

Током боравка, директор Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука проф. др Хуанг Пинг и директор Института за међународну политику и привреду, проф. др Бранислав Ђорђевић, потписали су Уговор о оснивању Регионалног центра за управљање научним пројектима у формату сарадње „16+1“ иницијативе „Појас и пут свиле“.

Поменутим уговором, Институт за међународну политику и привреду постао је први регионални центар у формату сарадње „16+1“ између Народне Републике Кине и земаља Централне и Источне Европе.


више о томе...   >>>

Додела сертификата о волонтерском раду

30. јун 2017.

Седми циклус краткорочног волонтирања у Институту за међународну политику и привреду, окончан је 30. јуна 2017. године, доделом сертификата о обављеном волонтерском раду, Поред четворo волонтера, церемонији доделе сертификата присуствовали су помоћник директора за научноистраживачку делатност као и ментори волонтера.

Презентовање радова волонтера

29. јун 2017.

Волонтери Института за међународну политику и привреду, презентовали су 29. јуна 2017. године, своје истраживачке радове на додељене теме. Презентовању радова, као саставаном делу завршних активности волонтера у оквиру седмог циклуса краткорочног волонтирања, присуствовали су научни радници Института.

Амбасадорски форум

28. јун 2017.

Њ.Е. Госпођа Алона Фишер-Кам, амбасадорка Израела у Београду, одржала је у Институту за међународну политику и привреду, предавање на тему „Current Developments in the Middle East: The Position of Israel“, 28. јуна 2017. године. Након предавања, које је одржано у оквиру „Амбасадорског форума“, уследила је дискусија присутних.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

28. јун 2017.

Инстутут за међународну политику и привреду je, 28. јуна 2017. године, посетила делегација истраживачког одељења за историју, Комунистичке партије Кине, из провинције Ђангсу на челу са директором Жанг Јакингом. Др Срђан Кораћ, заменик директора Института за међународну политику и привреду, је са неколико колега из Института разговарао са гостима о унапређивању укупне сарадње са кинеским партнерима и могућностима за сарадњу двају организација. Теме историје у образовном систему и истраживању, као и специфичности кинеског економског развоја биле су доминантне током састанка.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

25-28. јун 2017.

На научном симпозијуму “Како сарадња „16+1“ унапређује иницијативу „Појаса и пута““ одржаном у Пекингу, од 25-28. јуна, Институт за међународну политику и привреду представљали су проф. др Бранислав Ђорђевић, директор, и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу и пројекте.
Организатори симпозијума били су Институт за европске студије, Кинеске академије друштвених наука, Министаство спољних послова Кине, Кинеска асоцијација за промоцију културне размене и сарадње и Међународни пословни институт земаља ЦИЕ, Универзитета за економију и пословање из Хбеја.
Током симпозијума одржан је састанак директора Института за европске студије, проф. др Хуанг Пинга и проф. др Бранислава Ђорђевића посвећен предстојећем доласку кинеске делегације у Београд и њеног учешћа на научном скупу „Иницијатива Новог пута свиле – домети и изазови“.

више о томе...   >>>

Семинар ИМПП

19. јун 2017.

Др Стеван Рапаић, истраживач сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је 19. јуна, у оквиру месечног ИМПП семинара предавање "Утицај страних директних инвестиција на локални економски развој у Србији (2001-2013)". Предавању су присуствовали истраживачи и волонтери Института.

Међународна сарадња

7. јун 2017.

Инстутут за међународну политику и привреду je, 7. јуна 2017. године, посетила Карла Робин Херши (Karla Robin Hershey), стална координаторка Уједињених нација за развој и стална представница Програма Уједињених нација за развој. Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, је са гошћом разговарао о могућим видовима сарадње.

Летњи семинар у Албени

Истраживачи Института за међународну политику и привреду, Јелица Горданић и Драгана Дабић, учествовале су на „18. летњем семинару за младе професионалце из Југоисточне Европе и Црноморског региона“, који се у Албени одржао од 29. маја до 2. јуна 2017. године. Семинару под радним насловом „Изазови јавне политике- европске и регионалне димензије“ присуствовали су млади истраживачи и јавни службеници из Бугарске, Румуније, Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе, Грузије, Македоније, Турске и Србије. Предавања и интерактивне радионице семинара, указале су на најважније изазове са којима се суочавају Европска унија, Југоисточна Европа и Црноморски регион, са посебним акцентом на питањима јавне политике.

Предавање

29. мај 2017.

Др Беомчул Шин (Shin Beomchul), професор Дипломатске академије Републике Кореје, одржао је у Институту за међународну политику и привреду предавање на тему „North East Asia Peace and Cooperation & Korean Peninsula ", 29. маја 2017. године. Др Шин је указао на актуелна дешавања у региону источне Азије, посебно се осврнувши на нуклеарни програм Дeмократске Народне Републике Кореје, који је означен као главни дестабилишући фактор, не само у региону, него и на глобалном плану. Такође, др Шин је изнео позицију Републике Кореје, истичући принципе и циљеве спољне политике нове администрације Републике Кореје. После предавања, уследила је дискусија присутних. Током расправе др Шин је указао да Република Кореја наставља да промовише политику неширења истог.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

24. мај 2017

Висока делегација Истраживачко-развојног центра државног савета НР Кине посетила је 24. маја 2017. године Институт за међународну политику и привреду. Тема разговора била су досадашња достигнућа пројекта Појаса и пута свиле, сарадња у формату 16+1, али и планови за унапређење сарадње у наредном периоду.

Семинар

15. мај 2017.

Научни саветник Др Драган Петровић одржао је у оквиру месечног семинара ИМПП-а предавање „Председнички избори у Француској 2017. године“. У оквиру предавања, коме су присуствовали истраживачи Института и нова генерација волонтера, др Петровић је анализирао социјалне, економске и политичке околности које су обликовале јавно мњење у предизборној кампањи за недавно одржане председничке изборе у Француској и довеле до победе Емануела Макрона. Највише пажње у току расправе која је уследила након излагања изазвало је питање да ли је Пета република у кризи.

Трибина

11. мај 2017.

У организацији ИМПП одржана је трибина „Велика Албанија утопија или реалност пред вратима“. После уводних излагања доц. др Александра Животића, проф. др Миломира Степића и мр Живојина Ракочевића уследила је дискусија. Питање Велике Албаније је размотрено са историјског, геополитичког и политичког становишта. У оквиру уводних излагања истакнуто је да постоји низ разлога због којих се ово питање реактуелизује, као и да је неопходно организовати нове скупове на сличну тему.

више о томе...   >>>

Састанак бивших директора Института

10. мај 2017.

У Институту за међународну политику и привреду, одржан је 10. маја 2017. године, редовни годишњи састанак са бившим директорима Института, на коме су они упознати са актуелним задацима и плановима, у години у којој Институт обележава 70 година успешног рада.

Међународна сарадња

5. мај 2017.

Проф. Таро Цукимура (Taro Tsukimura) са јапанског Дошиша универзитета је, 5. маја 2017. године, посетио Инстутут за међународну политику и привреду и разговарао са проф. др Браниславом Ђорђевићем, директором, и његовим сарадницима др Слободаном Јанковићем, начелником Одељења за спољнополитичке студије, и мр Ивоном Лађевац, координатором за међународну сарадњу и пројекте.
Тема разговора била је ретроспектива десетогодишње сарадња и планови за наредни период.

Међународна сарадња

26. април 2017.

Др Владимир Трапара, начелник Одељења за студије међународне безбедности Института за међународну политику и привреду посетио је 26. априла 2017. године Амбасаду Републике Индије на позив амбасадорке њ.е. Нариндер Чохан. Састанку су присуствовала и двојица индијских истраживача међународних односа и безбедности: др Џаганат Панда из Института за студије одбране и анализу и др Арун Сагал из Делхи групе за политику, са којима је др Трапара разговарао о успостављању сарадње између њихових научно-истраживачких установа и ИМПП.

Међународна сарадња

24. април 2017.

Делегација Института за међународну политику и привреду, коју су чинили господин Драган Ђоковић, члан УО Института, проф. др Бранислав Ђорђевић, директор, и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу, учествовала је, на позив организатора, у раду конференције „Заједнички изазови и решења у оквиру сарадње Кине и ЦИЕ“. Конференција је одржана након церемоније отварања Института Кина – ЦИЕ, 24. априла 2017. године у Будимпешти.

На маргинама састанка, делегација Института је разговарала са проф. др Хуанг Пингом, генералним директором, и др Лиу Зуокуијем, директором Одељења за централне и источно европске студије Института за европске студије из Пекинга, о плановима за унапређење сарадње између два института, али и у оквиру мреже 16+1.

више о томе...   >>>

Пријем волонтера

24. април 2017.

Седми циклус краткорочног волотирања у Институту за међународну политику и привреду започет је 24. априла 2017. године, пријемом волонтера у кабинету директора Института. Волонтирање ће бити реализовано у периоду од 25. априла до 30. јуна 2017. године. Поред петоро примљених волонтера, пријему су присуствовли заменик директора за НИД, координатор и ментори волонтера. У оквиру пријема, волонтери су упознати са Правилником о волонтирању, другим правним актима Института, као и програмом активности на којима ће бити ангажовани у периоду волонтирања.

Амбасадорски форум

20. април 2017.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, господин Марко Ђурић, одржао је у Институту за међународну политику и привреду, предавање на тему „Актуелно стање у дијалогу Београда и Приштине“, 20. априла 2017. године. Предавању, које је одржано оквиру амбасадорског форума ИМПП-а, присуствовали су представници дипломатског кора, академске заједнице и студенти Београдског универзитета.

више о томе...   >>>

Семинар

18. април 2017.

Проф. др Добрица Весић, виши научни сарадника Института за међународну политику и привреду, одржао је у оквиру месечног семинара ИМПП-а предавање „Економска и политичка компонента корупције и прања новца“, 18. априла 2017. године. У оквиру предавања, коме су присуствовали запослени Института, излачаг се осврнуо на услове под којима долази до изражаја економска и политичка димензија корупције, као вида економског и финансијског криминала, који угрожава виталне друштвене вредности. Након предавања, уследила је дискусија присутних.

Међународна научна конференција

12. април 2017.

ИМПП, у сарадњи са београдском канцеларијом фондације Ханс Зајдел (Hanns Seidel Stiftung) и Покрајинским заштитником грађана – омбудсманом, организовао је међународну научну конференцију посвећену разматрању миграција као безбедносних изазова дуж западно-балканске руте. Конференција се одржавала од 10. до 12. априла 2017. на Палићу.

Скуп је отворио господин Ненад Иванишевић, државни секретар Министарства за рад, борачка и социјална питања. У свечаном делу скупа учесницима су се обратили и помоћник републичког комесара у Комесаријату за избеглице и миграције Иван Гергинов, директор Института за међународну политику и привреду проф. др Бранислав Ђорђевић и директор Канцеларије Ханс Зајдел фондације за Србију и за Црну Гору Луц Кобер. Више од тридесет излагача на конференцији било је из високошколских установа, института, институција за заштиту људских права, међународних организација, органа надлежних за поступање према избеглицама и мигрантима и медија, из Србије, Бугарске, Русије, Македоније, Републике Српске, Румуније и Мађарске.

Конференција је реализована у шест панела чије су се теме, између осталог, тицале узрока миграција, правних изазова и решења, социо-економских последица миграција, извештавања медија о мигрантској кризи и реаговања на њу. Другог дана конференције одржан је округли сто на коме су представници државних органа и стручњаци из релевантних области дискутовали на тему миграција, безбедности и људских права.

На крају конференције формулисане су препоруке владама држава у региону које се налазе на западно-балканској мигрантској рути, донаторима, међународним организацијама и међународној заједници у целини.

Јавна набавка

7. април 2017.

Институт за међународну политику и привреду, Београд, Македонска 25, закључио је Уговор јавне набавке мале вредности 01 бр. 321/2 од 06.04.2017. године, са најповољнијим понуђачем Донат Граф доо, из Београда, Вучка Милићевића 29.

Обавештење о закљученом Уговору...   >>>

Трибина

3. април 2017.

Трибина „Србија и суседство: проблеми и перспективе“, одржана је у Институту за међународну политику и привреду 3. априла 2017. године. Уводна излагања на Трибини дали су проф. др Драган Ђукановић, са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, др Стеван Гајић, са Института за европске студије, мр Владимир Ајзенхамер, са Факултета безбедности Универзитета у Београду и др Ненад Васић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду. У контексту развоја односа Србије и њених суседа, на Трибини су отворене значајне теме, које су послужиле као основа даљој дискусији присутних. Скупом је модерирао др Милован Радаковић, научни сарадник Института.

Међународна сарадња

29. март 2017.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, је, 29. марта 2017. године, примио у куртоазну посету Њ.Е. господина Ју Дае Џонга (Yoo Dae Jong), Амбасадора Републике Кореје, и господина Парк Кичанга (Park Kichang), министра саветника.
Тема разговора биле су могућности за унапређење научне сарадње.

Семинар – ИМПП

20. март 2017.

Др Сања Јелисавац Трошић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду, одржала је 20. марта 2017. године, предавање на тему “Споразум о трговинским олакшицама Светске трговинске организације “. Предавања истраживача саставни су део редовних месечних семинара ИМПП-а, који окупљају запослене Института.

Додела сертификата полазницима Зимске школе међународних односа

20. март 2017.

Полазницима друге генерације Зимске школе међународних односа ИМПП "Савремени међународни односи између теорије и праксе" додељена су уверења о успешно завршеној Школи, 20. март 2017. године, чиме је она свечано затворена. Полазницима су се уочи доделе уверења обратили проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института и координатор Школе др Владимир Трапара. За најистакнутијег полазника генерације 2017. изабран је Бошко Kалановић.

Предавање

13. март 2017.

Проф. др Тања Мишчевић, шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији, одржала је 13. марта 2017. године, у оквиру Зимске школе међународних односа Института за међународну политику и привреду, предавање на тему "Стање и перспективе преговора Србије за приступање Европској унији", коме су присуствовали и истраживачи Института.

Предавање

10. март 2017.

Проф. др Срђа Трифковић одржао је у Институту за међународну политику и привреду предавање на тему „Трамп против дубоке државе: Хроника пуча који траје“, 10. марта 2017. године. Пред представницима академске и научне јавности, проф. Трифковић је указао на ограничења и домете нове Владе САД, истичући проблем унутарсистемске опструкције као и најављених мера измене спољне политике САД. Поткрепљујући опозицију актуелног председника САД, проф. Трифковић се нарочито осврнуо на изјаве бивших највиших званичника, натписе у медијима и деловање бирократског апарата. У дискусији која је уследила након предавања, посебну пажњу изазвала су питања која су се тицала политике САД према Балкану и Србији. У вези са тим, проф. Трифковић је указао на мању заинтересованост званичног Вашингтона за овај део Европе.

више о томе...   >>>

Meђународна сарадња

9. март 2017.

Њ.Е. Алона Фишер Kам, Амбасадорка Израела у Београду (Alona Fisher Kamm), посетила је Институт за међународну политику и привреду, 9. марта 2017. године. Њ. Е. Фишер Kам je разговору са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем и координатором Амбасадорског форума Института, доц. др Михајлом Вучићем, разговарала o могућностима за поновно успостављање научне сарадње Института и сродних институција у Израелу.

Међународни дан жена

8. март 2017.

Међународни дан жена обележен је у Институту за међународну политику и привреду, 8. марта 2017. године, у виду коктела који је окупио запослене Института.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

7. март 2017.

Њ.Е. Мухамед Набхан (Mohammed Nabhan), амбасадор Државе Палестине у Републици Србији, 7. марта 2017. године, посетио је Институт за међународну политику и привреду и разговарао са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем.

Тема разговора били су могући видови унапређења сарадње између амбасаде Државе Палестине и Института.

Зимска школа међународних односа

27. фебруар 2017.

Пријем полазника друге генерације Зимске школе међународних односа ИМПП-а под називом „Савремени међународни односи између теорије и праксе“, обављен је 27. фебруара 2017. године Поздравне говоре су одржали проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института и председник организационог одбора др Владимир Трапара, након чега је проф. Ђорђевић одржао и уводно предавање. Зимска школа ће ове године обухватити 18 предавања, закључно са 20. мартом, када ће полазницима бити подељени сертификати.

Слава Института

24. фебруар 2017.

Институт за међународну политику и привреду обележио je 24. фебруара 2017. године славу Свети Симеон Мироточиви, којој су присуствовали запослени Институтa.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

21. фебруар 2017.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, је, 21. фебруара 2017. године, примио у куртоазну посету Њ.Е. господина Хусеина М. Абдулахија (Hussein M. Abdullahi), Амбасадора Исламске Републике Иран. У пратњи Њ.Е. Амбасадора Абдулахија били су његови најближи сарадници, господа Изади (Mohammad Javad Izadi) и Мотаги (Mohammad Reza Mottaghi). Тема разговора биле су могућности за унапређење сарадње.

Признања

15. фебруар 2017.

Указом председника Републике Србије број КОПР 19 од 9. фебруара 2017. године за нарочите заслуге и допринос у проучавању међународних односа, а поводом 70 година постојања, Институт за међународну политику и привреду одликован је Сретењским орденом.

На свечаности у Председништву Србије, одржаној на Дан државности Републике Србије, 15. фебруара 2017. године, председник Републике Томислав Николић уручио је орден директору Института, проф. др Браниславу Ђорђевићу.


више о томе...   >>>

Признања

6. фебруар 2017.

На свечаности у поводу Дана Института за стратегијска истраживања Министарства одбране, Институту за међународну политику и привреду додељено је посебно признање за успешну научну сарадњу током 2016. године.

 

Седница Управног одбора

31. јануар 2017.

На XVII седници Управног одбора Института за међународну политику и привреду, одржаној 31. јануара 2017. године, усвојен је Извештај о раду Института за период 1. јануар-31. децембар 2016. године и, на предлог директора Института, донет је Програм и план рада Института за 2017. годину.

На седници је одато признање руководству Института за постигнуте резултате у научноистраживачкој делатности током 2016. године и дата пуна подршка програму и плану за 2017. годину, у којој Институт обележава 70 година успешног рада.

Седницом је председавао председник Управног одбора, проф. др Зоран Јефтић, а седници је, поред чланова УО и руководства Института, присуствовао и помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Никола Танић.

 

23. јануар 2017.

Директор Института за међународну политику и привреду, проф. др Бранислав Ђорђевић, уписао се данас у књигу жалости у Амбасади Ирана поводом пожара и рушења солитера Пласко у Техерану.

 

Зимска школе међународних односа - ОГЛАС

17. јануар 2017.

Кликни овде:

више о томе...   >>>

Новогодишњи коктел

28. децембар 2016.

У Институту за међународну политику и привреду уприличена је, 28. децембра 2016. године, прослава поводом новогодишњих и божићних празника, којој су присуствовали запослени Института. У оквиру приредбе за најмлађе, деци запослених у Институту, додељени су новогодишњи пакетићи.

више о томе...   >>>

Прослава Дана Института

8. децембар 2016.

Институт за међународну политику и привреду, обележио је 69 година свог постојања, 8. децембра 2016. године. Поводом Дана Института, уприличен је свечани пријем, коме су поред запослених, присуствовали и представници Владе Републике Србије, дипломатског кора, као и академске и научне заједнице. У поводу обележавања Дана ИМПП-а, отворена је Библиотека и Меморијална соба „Др Предраг Симић, са 270 књига, фотографија и докумената, посвећених најмлађем директору Института. И ове године, у оквиру прославе Дана Института, запосленима су уручене награде за постигнуте резултате у раду, а промовисана су и нова институтска издања. На свечаном пријему, гостима су се обратили проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, др Зоран Јефтић, председник Управног одбора Института и др Едита Стојић Карановић, некадашња директорка Института.

више о томе...   >>>

Трибинa

7. децембар 2016.

Трибинa „Србија и Балкан у новим светским кретањима“, одржана је у Институту за међународну политику и привреду 7. децембра 2016. године, у оквиру обележавања Дана ИМПП-а. Уводна излагања дали су др Јован Ћирић, директор Института за упоредно право, проф. др Иво Висковић, са Факултета политичких наука, Универзитета у Београду и др Драган Ђукановић, виши научни сарадник Института. На Трибини су отворене значајне теме, које су послужиле као основа за даљу дискусију присутних. Скупом је модерирао др Драган Петровић, виши научни сарадник Института.

више о томе...   >>>

Хуманитарна акција

7. децембар 2016.

У оквиру обележавања Дана ИМПП-а, Институт за међународну политику и привреду организовао је хуманитарну акцију прикупљања одевних предмета за потребe штићеника „Прихватилишта за одрасла и стара лица“ у Београду. Запослени Института одазвали су се акцији, тиме што су донирали нешто од своје одеће и обуће поменутој установи. Представници Института уручили су 7. децембра 2016. године прикупљену гардеробу, где их је, по трећи пут угостио директор установе, господин Првослав Николић.

Признања и награде

29. новембар 2016.

Поводом обележавања 41 године рада, Факултет безбедности је организовао свечаност на којој су, између осталог, додељена признања и плакете појединцима и институцијама за успешну сарадњу. Међу добитницима признања је и Институт за међународну политику и привреду.

Међународна сарадња

16. новембар 2016.

Њ.Е. ЛИ Манчанг, амбасадор НР Кине у Републици Србији, је 16. новембра 2016. године, на позив директора, проф. др Бранислава Ђорђевића, одржао предавање у Институту за међународну политику и привреду.
Пред представницима академске, научне и шире јавности, амбасадор Ли је говорио о НР Кини и односима НР Кине и Републике Србије. Истакао је да, упркос разликама у величини територије и броју популације, две земље деценијама успешно сарађују поштујући принципе међународног права и мирољубиве коегзистенције. Амбасадор Ли је, између осталог, рекао да наше две земље деле заједничку антифашистичку прошлост и да нас на тим темељима веже дубоко поштовање и искрено пријатељство. Будући да је и сама земља у развоју, НР Кина је чврсто опредељена да кроз улагања у различите привредне гране, допринесе убрзаном развоју Републике Србије. До сада реализовани пројекти, попут моста Земун-Борча, ТЕ Обреновац, Железара Смедерево, потврђују ово опредељење.

више о томе...   >>>

Семинар ИМПП

14. новембар 2016.

Др Небојшa Вуковић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је 14. новембра 2016. године предавање на тему " Сви ратови европског ратишта ", коме су присуствовали запослени Института.

Додела сертификата о волонтерском раду

10. новембар 2016.

Шести циклус краткорочног волонтирања у Институту за међународну политику и привреду, окончан је доделом сертификата о обављеном волонтерском раду, 10. новембра 2016. године. Церемонији доделе сертификата, поред четворo волонтера, присуствовали су директор и секретар Института, чланови Колегијума и ментори волонтера.

Трибина

7. новембар 2016.

Трибина „Париски споразум о клими - годину дана после“, одржана је у Институту за међународну политику и привреду, 7. новембра 2016. године. Након поздравних речи проф. др Бранислава Ђорђевића, директора ИМПП-а и проф. др Драгољуба Тодића, модератора скупа, на трибини су отворене значајне, актуелне теме које су допринеле разумевању препрека, приоритета и резултата Републике Србије у спровођењу међународних обавеза у области климатских промена. Реферате на скупу презентовали су проф. др Ратко Кадовић, са Шумарског факултета, Универзитета у Београду, проф. др Владимир Ђурђевић, са Физичког факултета, Универзитета у Београду, Дејан Лекић, помоћник директора Агенције за заштиту животне средине, др Снежана Глумац, помоћник Секретарa за заштиту животне средине града Београда и Синиша Митровић, представник Привредне коморе Србије. Уводна излагања послужила су као основа квалитетној дискусији која се повела међу присутним представницима научне и академске заједнице, као и невладиног и државног сектора.

више о томе...   >>>

Презентовање радова волонтера

7. новембар 2016.

Волонтери Института за међународну политику и привреду, презентовали су 7. новембра 2016. године, своје истраживачке радове на додељене теме. Презентовању радова, као саставаном делу завршних активности волонтера, у оквиру шестог циклуса краткорочног волонтирања, присуствовали су научни радници Института.

Акредитација

2. новембар 2016.

Одлуком Одбора за акредитацију научноистраживачких организација Министарства просвете, науке и технолошког развоја бр. 660-01-00003/19 од 11.10.2016. године, Институт за међународну политику и привреду акредитован је за обављање научноистраживачке делатности као научни институт у области друштвених наука - право, политикологија, економија и безбедност. Одлуку о акредитацији можете погледати овде.

Трибина

1. новембар 2016.

Трибина „Устав Републике Србије од 2006. - предности и ограничења“, одржана је у Институту за међународну политику и привреду 1. новембра 2016. године, у организацији ИМПП-а и Института за упоредно право. Након поздравних речи др Драгана Ђукановића, помоћника директора ИМПП-а за научноистраживачку делатност и др Јована Ћирића, директора Института за упоредно право, рад Трибине се одвијао кроз пет панела.Излагачи на Трибини били су проф. др Владан Петров, са Правног факултета, Универзитета у Београду, др Владимир Ђурић, са Института за упоредно право, проф. др Оливера Вучић, судија Уставног суда Републике Србије, др Драган Ђукановић, виши научни сарадник ИМПП-а и др Оливер Николић, са Института за упоредно право. Теме о којима се расправљало, а које су биле предмет потоње дискусије, тицале су се карактеристика Устава из 2006. године и уставног идентитета Републике Србије, позиције уставног судства у уставном систему Републике Србије, Устава у контексту европских интеграција и људских и мањинских права и слобода.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

26. октобар 2016.

Њ.Е. госпођа Јоана-Кристина Попа (Oana-Cristina Popa), амбасадоркa Румуније у Републици Србији, у пратњи министра саветника, Флавијус Козмин Халацескуа (Flavius Cosmin Halacescu), 26. октобра 2016. године, посетила је Инстутут за међународну политику и привреду. Са уваженим гостимa разговарали су директор Института, проф. др Бранислав Ђорђевић и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу и пројекте.
Током разговора, проф. др Бранислав Ђорђевић je госте упознао са историјатом и организационом структуром ИМПП-а, као и областима научно-истраживачког рада. Уз осврт на традиционално добре везе Србије и Румуније, проф. др Ђорђевић је указао на значај развијања веза између ИМПП-а и румунских научно-истраживачких институција. Њ.Е. госпођа Попа се сложила са оценом да је унапређење научне сарадње важна компонента развоја билатералних односа двеју земаља и обећала своју подршку.

Међународна сарадња

24. октобар 2016.

Током посете Београду, Њ.Е. др Џамал Санад Ал-Суваиди (Jamal Sanad Al-Suwaidi), директор Емиратског центра за стратешкe студије и истраживања из Абу Дабија, састао се са представницима Института за међународну политику и привреду, проф. др. Зораном Јефтићем, председником Управног одбора и др Срђаном Кораћем, начелником Одељења за студије међународне безбедности. Тема разговора биле су могућности за унапређење научне сарадње.
У пратњи др Срђана Кораћа, Њ.Е. др Ал-Суваиди посетио је и Сајам књига.

више о томе...   >>>

ТВ прилог о Институту

20. октобар 2016.

Српска научна телевизија приказала је прилог о Институту за међународну политику и привреду.

Naučna konferencija

19. октобар 2016.

Институт за међународну политику и привреду организовао је, 19. октобра 2016. године, у Дому гарде у Београду, научни скуп посвећен разматрању досадашњих домета политике војне неутралности Србије, у сарадњи са Институтом за стратегијска истраживања Министарства одбране и уз подршку Канцеларије Фондације Ханс Зајдел за Србију и за Црну Гору.

Скуп је отворио в.д. помоћника министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић истакавши да је реч о изузетној прилици да научна и стручна јавност изнесу погледе о питању војне неутралности у контексту међународног права, али и о изазовима и ризицима пред којима се Србија налази, као и ограничења и потенцијале концепта војне неутралности за који се наша држава определила. Учесницима скупа су се у свечаном делу обратили и директор Института за међународну политику и привреду проф. др Бранислав Ђорђевић, директорка Института за стратегијска истраживања проф. др Јованка Шарановић и господин Луц Кобер, директор Канцеларије Ханс Зајдел фондације за Србију и за Црну Гору.

Од прокламовања политике неутралности Србије 2007. године у политичкој дебати и домаћој јавности присутна су опречна, и често неаргументована мишљења о томе да ли неутралност доприноси остварењу спољнополитичких циљева и јачању положаја наше земље у међународном систему. Због тога се у оквиру радног дела скупа дискусија одвијала у три панела. Први је био посвећен концептуалној, историјској и упоредној перспективи политике војне неутралности у међународним односима уопште, други дометима и ограничења досадашње политике војне неутралности Србије и, на крају, циљ трећег панела је била анализа војне неутралности Србије у контексту стабилности и безбедности региона и Европе. У расправи су поред чланова академске заједнице учествовали и представници Министарства одбране и других државних органа.

Међународна сарадња

14. октобар 2016.

Њ.Е. господин Александр Адор Нето (Alexandre Addor Neto), некадашњи амбасадор Федеративне Републике Бразила у Београду, је 14. октобра 2016. године, посетио Инстутут за међународну политику и привреду и разговарао са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем.
Тема посете била је унапређење научне сарадње.

Међународна сарадња

13. октобар 2016.

Члан Управног одбора, господин Драган Ђоковић, и директор Института за међународну политику и привреду, проф. др Бранислав Ђорђевић, састали су се, 13. октобра 2016. године, са изванредним и опуномоћеним амбасадором Народне Републике Кине у Републици Србији, Њ.Е. господином Ли Манчангом (Li Manchang). Током разговора, тежиште је стављено на сарадњу Института са сродним научним установама у НР Кини, као и заједничким активностима Амбасаде НР Кине и Института на доприносу односима између наших двеју земаља.

Семинар ИМПП

10. октобар 2016.

Др Милован Радаковић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је 10. октобра 2016. године, предавање под називом „Положај Србије у региону“ коме су присуствовали запослени Института. Након предавањa, које се односило на геостратешку позицију Србије у контексту односа са суседима, уследила је дискусија присутних. Предавања истраживача саставни су део редовних месечних семинара ИМПП-а.

Међународна сарадња

6. октобар 2016.

На позив господина Тошиа Абеа (Toshiya Abe), директора за Балкан Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA), проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, се, 6. октобра 2016. године, састао са проф. др Шинићи Китаоком (Shinichi Kitaoka), председником JICA.
Тема разговора била су актуелни међународни односи, са посебним освртом на мигрантску кризу, али и активности JICA.

Међународна сарадња

20. септембар 2016.

Институт за међународну политику и привреду је 20. септембра 2016. године посетила Њ.Е. Адела Мајра Руиз Гарсија (Adela Mayra RUIZ GARCÍA), амбасадорка Републике Кубе у Републици Србији.
Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института и Њ.Е. Руиз Гарсија су разговарали о могућностима унапређења сарадње између амбасаде Кубе и Института, али и o успостављању научне сарадње ИМПП-а са кубанским институцијама сличног профила.

Mеђународна научнa конференција

23. септембар 2016.

Mеђународна научнa конференција „Очување и заштита културно-историјског наслеђа Србије у иностранству“ одржана је у Институту за међународну политику и привреду 23. септембра 2016. године, као седми по реду, тематски међународни научни скуп. Након поздравне речи проф. др Бранислава Ђорђевића, директора Института, у церемонијалном делу скупа, испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, присустнима се обратио и добродошлицу пожелео државни секретар проф. др Владимир Поповић. Конференција је реализована у четири сесије, а поред Института, конференцију су ове године угостили и Институт економских наука и Централни институт за конзервацију. У раду конференције, 25 домаћих аутора и седам аутора из иностранства, презентовало је своје научне радове. Дијаспора и очување културног и верског идентитета из теолошке перспективе, значај парадигме геокултуре развоја у избору и дефинисању националних приоритета, религија као кључна компонента националног идентита, неговање националних идеала у контексту српске православне цркве, само су неке од тема које су дале значајне увиде у раду конференције и допринеле закљуцима скупа.

више о томе...   >>>

Пријем волонтера

20. септембар 2016.

Шести циклус краткорочног волотирања у Институту за међународну политику и привреду започет је 20. септембра 2016. године, пријемом волонтера у кабинету директора Института. Волонтирање ће бити реализовано у периоду од 20. септембра до 14. новембра 2016. године. Поред четворо примљених волонтера, пријему су присуствовали директор Института, заменик директора за НИД, координатор и ментори волонтера. У оквиру пријема, волонтери су упознати са Правилником о волонтирању, другим правним актима Института, као и програмом активности на којима ће бити ангажовани у периоду волонтирања.

Међународна сарадња

20. септембар 2016.

Институт за међународну политику и привреду је 20. септембра 2016. године посетила Њ.Е. Адела Мајра Руиз Гарсија (Adela Mayra RUIZ GARCÍA), амбасадорка Републике Кубе у Републици Србији.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института и Њ.Е. Руиз Гарсија су разговарали о могућностима унапређења сарадње између амбасаде Кубе и Института, али и o успостављању научне сарадње ИМПП-а са кубанским институцијама сличног профила.

Радионица

13. септембар 2016.

Радионица "Глобални програм за развој каријере" одржана је великој сали Института за међународну политику и привреду, 13 септембра 2016. године, у организацији Института и Дошиша универзитета. Радионица је обухватила три сесије, у оквиру којих је група од девет јапанских студената презентовала резултате свог истраживања, као и теренског рада и стажирања. Отварајући значајне теме, излагачи су, у завршном делу радионице имали прилике да разговарају и са представницима Дошиша Универзитета, Мицубиши корпорације и Јапанске Агенције за међународну сарадњу. Након успешне научне конференције, а потом и радиoнице, јапански студенти су у пратњи свог домаћина др Слободана Јанковића, научног сарадника ИМПП-а посетили "Војни музеј" у Београду.

више о томе...   >>>

Међународна научна конференција

12. септембар 2016.

Међународна научна конференција „Социјални и економски проблеми и изазови савременог света“ одржана је 12. септембра 2016. у организацији Института за међународну политику и привреду и Дошиша универзитета. Том приликом, Институт је са партнерима из Јапана обележио десет година успешне научне сарадње. Након поздравне речи проф. др Бранислава Ђорђевића, директора Института, конференцију су отворили и уводна саопштења дали проф. др Таро Цукимура са Дошиша универзитета, Њ.Е. Господин Јуићи Такахара, Амбасадор Јапана у Републици Србији и Александар Јанковић, шеф Одељења за Азију, Аустралију и Пацифик, Министарства спољних послова Републике Србије. У раду овогодишње конференције, 17 учесника је кроз три панела презентовало своје научне радове. Кључне теме конференције, између осталог, тицале су се националног суверенитета и референдума, биоетичких изазова, измењене глобалне стратегије ЕУ и њеним импликацијама на Западни Балкан, британског идентитета у светлу Брегзита, секуритизације здравља са освртом на случај еболе, положаја јапанских жена у науци и инжењерству, плавих шлемова у контексту безбедносне претње итд. Конференција је и овога пута понудила различите увиде у мноштво социјалних и економских процеса који карактеришу савремени свет.

више о томе...   >>>

Kонкурс за избор кандидата за краткорочно волонтирање

27. јул 2016.

Институт за међународну политику и привреду расписује конкурс за избор кандидата за краткорочно волонтирање у периоду од 14.09.2016. до 14.11.2016. године. Право учешћа на конкурсу имају студенти минимум завршне године на основним академским студијама у ужим научним областима политичке науке, безбедност, економија или право.

више о томе...   >>>

Округли сто

11. јул 2016.

Институт за међународну политику и привреду (ИМПП) је 11. јула 2016. године, организовао округли сто под називом „Међународно право – перспективе, будућност и сарадња Србије и Кине“. На овом скупу, ИМПП је угостио професоре са Факултета за међународно право, Кинеског Универзитета за политичке науке и право (ЦУПЛ). Међу професорима са наведеног универзитета, предавања су одржали професор Канлинг Лин, професорка Хуан Лан, професорка Хонђан Гуо, професор Лиђанг Жу, професор Же Јин. На скупу је размотрено неколико актуелних тема из области међународног права али и националних права Кине и Србије, па су се могла чути предавања са темом: судство у међународном праву, законодавни оквир превенције и контроле природних катастрофа у Кини, питање суверенитета око острва Сенкаку (Дијау), неколико аспеката мигрантске кризе и кинеског избегличког система, питање сајбер суверенитета, предавање о актуелним граничним споровима на простору бивше Југославије као и предавање на тему међународне владавине права. Поред професора са ЦУПЛ, предавања су одржали и домаћин овог скупа, научни сарадник др Марко Новаковић, научни саветник др Душко Димитријевић, као и директор Института за упоредно право др Јован Ћирић. Заједнички закључак свих актера овог скупа био је да је округли сто био веома успешан и да представља добру основу за будућу научну сарадњу Кине и Србије.

Међународна сарадња

28. јун 2016.

Њ.Е. господин Ли Дохун (Lee Do-hoon), амбасадор Републике Кореје у Београду, у пратњи свог заменика, министра саветника, Кичанг Парка (Kichang Park) је, 28. јуна 2016. године, посетио Инстутут за међународну политику и привреду. Са уваженим гостимa разговарали су директор Института, проф. др Бранислав Ђорђевић, др Срђан Кораћ, начелник Одељења за међународну безбедност и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу и пројекте. Током разговора, проф. др Бранислав Ђорђевић je госте упознао са историјатом и организационом структуром ИМПП-а, као и областима научно-истраживачког рада. Уз осврт на добре билатералне односе Србије и Републике Кореје, проф. др Ђорђевић је указао на значај успостављања веза између ИМПП-а и јужнокорејског института сличног профила. Истакавши значај унапређења научне сарадње, Њ.Е. господин Дохун је обећао помоћ у успостављању таквог вида сарадње у што краћем року.

Додела сертификата о волонтерском раду

20. јун 2016.

Доделом сертификата о обављеном волонтерском раду,20. јуна 2016. године, окончан је пети циклус краткорочног волонтирања у Институту за међународну политику и привреду. Церемонији доделе сертификата, поред четворице волонтера, присуствовали су директор и секретар Института, чланови Колегијума и ментори волонтера.

више о томе...   >>>

Међународна научна конференција

17. јун 2016.

У оквиру посете председника НР Кине Си Ђинпинга Републици Србији, Институт за међународну политику и привреду угостио је, од 16-19. јуна 2016. године, представнике Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука и Пекиншког Универзитета за иностране студије. Непосредни повод за посету кинеске делегације Институту била је међународна научна конференција „Дунав у функцији Новог пута свиле“, која је 17. јуна реализована у сарадњи Института и више министарстава Републике Србије. На темељу плодне научне сарадње коју ИМПП одржава са партнерима из Кине годинама уназад, циљ међународне конференције био је покретање шире научне расправе о могућем функционалном повезивању потенцијала Дунава са кинеском глобалном стратегијом развоја Новог пута свиле, кроз оба његова геополитичка и геоекономска вида: Економски појас пута свиле и Поморски пут свиле за 21. век.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

24. мај 2016.

У сарадњи са Амбасадом Мексика, Институт за међународну политику и привреду био је домаћин обележавања јубиларних 70 година дипломатских односа између Мексика и Србије. Представнике дипломатског и конзуларног кора, као и пријатеље мексичке амбасаде, поздравили су Њ.Е. господин Хозе Умберто Кастро Виљалобос (José Humberto Castro Villalobos), омуномоћени министар Мексика у Београду, амбасадор Данило Пантовић, Начелник Одељења за Северну и Јужну Америку МСП РС, и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института. Ректор Универзитета „Џон Незбит“, проф. др Слободан Пајовић одржао је предавање о билатералним односима две земље.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

19. мај 2016.

Инстутут за међународну политику и привреду, 19. маја 2016. године, посетила је висока делегација некадашњих амбасадора НР Кине, сада чланова Саветодавне комисије кинеског Министарства спољних послова, у пратњи Њ.Е. Ли Манчунга, амбасадора Кине у Србији. О даљем учвршћивању веза и односа НР Кине са РС, као и о актуелним приликама у Европској унији и региону, са уваженим гостима разговарали су директор ИМПП-а, проф. др Бранислав Ђорђевић, и сарадници Института.

више о томе...   >>>

Међународна научна конференција

9. мај 2016.

Међународна научна конференција: „Перспективе младих у уједињеној Европи“, одржана је у Институту за међународну политику и привреду, 9. маја 2016. године, у сарадњи са Фондацијом Ханс Зајдел. Након поздравне речи проф. др Бранислава Ђорђевића, уводну реч су дали и учесницима скупа се обратили Њ.Е. Дагмар Репчекова (Dagmar Repčeková), Амбасадор Словачке Републике у Београду, проф. др Никола Танић, помоћник за науку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и господин Луц Кобер, руководилац Пројекта Ханс Зајдел Фондације за Републику Србију и за Црну Гору. У поводу обележавања Дана Европе, радном делу конференције претходило је отварање изложбе „Србија на путу ка Европској унији“ у организацији Института и ЕУ Инфо центра. На изложби књига, фотографија и електронских презентација, руководилац Библиотеке Института Гордана Терзић, упознала је присутне са историјатом односа Европске уније и некадашње СФРЈ, односно Србије. Потоња конференција је обухватила три панела, а најзначајније теме које су разматране, тицале су се младих у контексту заштите људских права, младих у контексту европског идентитета, као и социјалних и економских изазова са којима се млади у уједињеној Европи суочавају. У раду конференције учествовалo је 40 младих представника научне и академске заједнице из државе и иностранства. Скупом су модерирали др Михајло Вучић и др Марко Новаковић, научни сарадници ИМПП-а.

више о томе...   >>>

Пријем волонтера

5. мај 2016.

Пријем пете генерације волонтера, који су изабрани на Конкурсу за краткорочно волонтирање, уприличен је у Институту за међународну политику и привреду, 5. маја 2016. године. Волонтирање ће се реализовати у периоду од 5. маја до 17. јуна 2016. године. Као у досадашњој пракси, пријему су и овога пута, поред четири примљена волонтера, присуствовали секретар Института, начелници одељења Института, као и ментори који су волонтерима додељени. У оквиру пријема, волонтери су упознати са Правилником о волонтирању, Законом о НИД, као и научноистраживачким и оганизационим активностима Института, у оквиру којих ће бити ангажовани у предстојећем периоду.

Амбасадорски форум

27. април 2016.

Њ.Е. Господин Олександр Александровић (Олександр Александрович), Амбасадор Украјине у Београду, одржао је 27. априла 2016. године, предавање на тему: „Methods of Hybrid War: Ukrainian Case Study“, у Институту за међународну политику и привреду. Предавање, које је део редовних месечних заседања Амбасадорског форума, односило се на најважније аспекте сукоба у Украјини. Предавању су присуствовали представници амбасада, државних органа и академске заједнице, након чега је уследила дискусија.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

26. април 2016.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Инстутута за међународну политику и привреду, и Њ.Е. Нариндер Чаухан, амбасадорка Индије, су, 26. априла 2016. године, потписали Меморандум о сарадњи између Института за међународну политику и привреду и Асоцијације индијских дипломата. Потписивању Меморандума присуствовао је господин Александар Јанковић, начелник Одељења за Азију, Аустралију и Пацифик Министарства спољних послова РС.

Састанак са некадашњим директорима ИМПП-а

25. април 2016.

Некадашњи директори Института за међународну политику и привреду, господа Ватрослав Векарић, Александар Фатић и госпођа Едита Стојић Карановић, посетили су ИМПП 25. априла 2016. године. На темељу прошлогодишње праксе, посета је и овога пута имала за циљ сагледавање резултата које је Институт забележио у претходној години, као и разматрање будућих перспектива. Сходно томе, проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, осврнуо се на најважније подухвате који су остварени у протеклом периоду али и изазове са којима се Институт у раду суочава.

Додела сертификата о волонтерском раду

8. април 2016.

Четврти циклус краткорочног волонтирања које се у Институту за међународну политику и привреду реализовало месец дана, окончан је 8. aприла 2016. године. Том приликом, волонтерима су уручени сертификати у виду потврда о обављеном волонтерском раду, са циљем промовисања науке у друштву. Церемонији доделе сертификата, поред четири волонера присуствовали су секретар и директор Института, чланови Колегијума, начелници одељења Института и ментори волонтера.

Посета министра просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије ИМПП-у

7. април 2016.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије проф. др Срђан Вербић, у пратњи помоћника за науку проф. др Николе Танића, посетио је Институт за међународну политику и привреду, 7. априла 2106. године. Са представницима Министарства разговарали су проф. др Зоран Јефтић, председник Управног одбора, проф. др Владан Јончић, члан Управног одбора и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института. Посета министра односила се на положај Института у систему научноистраживачких организација Републике Србије, нови пројектни циклус истраживања, као и планове рада Института за наредни период. Имајући у виду истраживачку традицију, кредибилитет и научни допринос који Институт остварује већ седам деценија, како у земљи тако у иностранству, те бројне специфичности Института, министар Вербић је на крају посете истакао да Министарство пружа пуну подршку постигнутим резултатима Института, те да ће размотрити услове и перспективе даљег рада и начина функционисања Института.

Презентовање радова волонтера

4. април 2016.

Волонтери Института за међународну политику и привреду, презентовали су 4. априла 2016. године, своје истраживачке радове на додељене теме. Презентовању радова, као саставаном делу завршних активности волонтера, у оквиру четвртог циклуса краткорочног волонтирања, присуствовали су научни радници Института.

Предавање

1. април 2016.

Др Јоанис Мазис (Ioannis Th. Mazis), професор геополитике, Универзитета у Атини, одсек за студије Турске и савремене Азије, одржао је у Институту за међународну политику и привреду, предавање на тему „ A Current Review of the Re-distribution of DAESH’s power in the Greater Middle East”, 1. априла 2016. године.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

1. април 2016.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Инстутута за међународну политику и привреду, и др Јоанис Мазис, директор атинске Лабораторије за геополитичку анализу ширег подручја Блиског Истока и Турске, 1. априла 2016. године, потписали су Меморандум о сарадњи.

Округли сто

24. март 2016.

Округли сто „Безбедносни изазови савременог света“, одржан је у Институту за међународну политику и привреду, 24. марта 2016. године. Скуп је организован у сарадњи са Факултетом безбедности Универзитета у Београду, Сектором за политику одбране Минитарства одбране Републике Србије и Војномедицинском академијом из Београда. Након поздравне речи проф. др Бранислава Ђорђевића, директора Института, уследило је уводно саопштење проф. др Станислава Стојановића, са Института за стратегијска истраживања, чиме је отворен први панел. У раду скупа, 14 представника академске и научне заједнице, презентовало је своје реферате. У оквиру два панела Округлог стола, разматрана су између осталих, питања еколошке безбедности, савременог тероризма као безбедносног изазова, сајбер тероризма, секуритизације здравља, биотероризма итд. Скупом су председавали др Видоје Голубовић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду, др Драган Ђукановић, виши научни сарадник Института и др Зоран Јефтић, председник Управног одбора Института.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

23. март 2016.

Њ.Е. господин Хозе Умберто Кастро Виљалобос (José Humberto Castro Villalobos), опуномоћени министар Мексика у Београду, 23. марта 2016. године, посетио је Институт за међународну политику и привреду и разговарао са др Драганом Ђукановићем, помоћником директора Института и мр Ивоном Лађевац, координатором за међународну сарадњу и пројекте. Тема разговора била је организација обележавања 70 година од успостављања дипломатских односа СФРЈ, сада Србије, и Мексика.

Завршена прва Зимска школа међународних односа

21. март 2016.

Поводом завршетка прве Зимске школе међународних односа ИМПП-а, под насловом "Актуелни политички и безбедносни изазови у међународним односима", уприличена је церемонија у Институту за међународну политику и привреду, 21. марта 2016. године. Уз обраћање проф. др Бранислава Ђорђевића, директора Института, др Владимира Трапаре, координатора Зимске школе и др Михајла Вучића, помоћника координатора, првој генерацији полазника уручени су сертификати, у виду потврда о успешном похађању. Оцењујући рад Школе као значајан подухват на плану промовисања научне делатности, Институт ће са оваквим активностима наставити и убудуће.

више о томе...   >>>

Семинар – ИМПП

16. март 2016.

Др Сања Јелисавац Трошић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду, одржала је 16. марта 2016. године, предавање на тему “Нови трендови у међународној трговини“. Предавања истраживача саставни су део редовних месечних семинара ИМПП-а, који окупљају запослене Института. Након предавања уследила је дискусија присутних.

Међународна сарадња

3. март 2016.

Њ.Е. Господин Елдар Хасанов (Eldar Hasanov), Амбасадор Републике Азербејџан у Београду, посетио је у пратњи сарадника, Институт за међународну политику и привреду, 3. марта 2016. године. Састанaк је био посвећен разговорима о дефинисању облика и подручја будуће сарадње између две институције. Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор ИМПП-а, упознао је гостe са историјатом и организационом структуром Института, као и областима научно-истраживачког рада. Стране су се сложиле да би успостављање нове, али и унапређење постојеће сарадње, између Института и институција сличног профила у Азербејџану, било у обостраном интересу у будућности.

Међународна сарадња

3. март 2016.

Њ.Е. Дагмар Репчекова (Dagmar Repčeková), Амбасадор Словачке Републике у Београду, посетила је Институт за међународну политику и привреду, 3. марта 2016. године, у пратњи сараднице. На састанку су разматране могућности успостављања будуће сарадње између две институције.

Пријем волонтера

1. март 2016.

У Институту за међународну политику и привреду, уприличен је 1.марта 2016. године, пријем четврте генерације волонтера, који су након спроведене процедуре, изабрани на Конкурсу за краткорочно волонтирање. Волонтирање ће се реализовати у периоду од 1. до 31. марта 2016. године. Као у досадашњој пракси, пријему су и овога пута, поред четири примљена волонтера, секретара и директора Института, присуствовали и чланови Колегијума, начелници одељења Института, као и ментори који су волонтерима додељени. У оквиру пријема, волонтери су упознати са Правилником о волонтирању, Законом о НИД, као и научноистраживачким и оганизационим активностима Института, у оквиру којих ће бити ангажовани у предстојећем периоду.

Зимска школа међународних односа

29. фебруар 2016.

У Институту за међународну политику и привреду, свечано је отворена прва Зимска школа међународних односа ИМПП, под насловом "Актуелни политички и безбедносни изазови у међународним односима". 29. фебруара 2016. године. Полазницима школе (њих двадесеторо) са Правног факултета, Факултета безбедности и Факултета политичких наука, добродошлицу су кратким обраћањима, пожелели проф. др Бранислав Ђорђевић, директор ИМПП, др Владимир Трапара, координатор Зимске школе и др Михајло Вучић, помоћник координатора. Након тога уследила су предавања која ће се у наредне три недеље одржавати два пута дневно, понедељком, уторком и средом.

Информација

26. фебруар 2016.

Институт за међународну политику и привреду је 26. фебруара 2016. године обележио славу Свети Симеон Мироточиви. Слави су присуствовали запослени у Институту.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

2. фебруар 2016.

Инстутут за међународну политику и привреду je, 2. фебруара 2016. године, посетио проф. Др Таро Цукимура (Taro Tsukimura), професор јапанског Дошиша универзитета, и разговарао са помоћником директора за науку, др Драганом Ђукановићем. Тема разговора је била организација десете по реду билатералне конференције која се, од 2007. године, сваког септембра одржава у Институту за међународну политику и привреду.

Међународна сарадња

28. децембар 2015.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду и Валериј Копијка (Valeriy Kopiyka), директор Института за међународне односе Националног универзитета Тарас Шевченко из Кијева (The Institute of International Relations of Taras Shevchenko National University of Kyiv), потписали су Меморандум о разумевању, документ о сарадњи у области научног истраживања.

Споразум о научној сарадњи

8. децембар 2015.

На дан обележавања 68. година од оснивања Института за међународну политику и привреду, 8. децембра 2015. године, проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института и Тиберио Грациани (Tiberio Graziani), председник Института за геополитику и сродне науке (L’Istituto di Alti Studi in Geopolitica e Scienze Ausiliarie — IsAG) из Рима, потписали су Меморандум о споразумевању, документ о сарадњи у области научног истраживања. ИсАГ од 2013. године сарађује са италијанским Министарством спољних послова.

Прослава Дана Института

8. децембар 2015.

Институт за међународну политику и привреду, обележио је 68 година свог постојања, 8. децембра 2015. године. Поводом Дана Института, уприличен је свечани пријем, коме су поред запослених, присуствовали и представници Владе Републике Србије, дипломатског кора, као и академске и научне заједнице. Обележавање Дана Института је било прилика да се запосленима уруче награде за постигнуте резултате у раду, а волонтерима Института уруче сертификати о обављеном волонтерском раду. Том приликом, промовисана је монографија „Савремени тероризам“, у издању Института за међународну политику и привреду и ЈП „Службени гласник“, као и нови бројеви часописа у издању Института. На свечаном пријему, гостима су се обратили проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, др Зоран Јефтић, председник Управног одбора Института и др Милан Шаховић, некадашњи директор Института.

више о томе...   >>>

Трибина

7. децембар 2015.

Трибина „Од арапског пролећа до рата у Сирији: рађање мултиполарног света и блискоисточне кризе“, одржана је у Институту за међународну политику и привреду 7. децембра 2015. године. Уводна излагања дали су Душан Симеоновић, бивши амбасадор у Либији и Египту, Бошко Јакшић, новинар листа „Политика“, MA Владимир Ајзенхамер, асистент Факултета безбедности Универзитета у Београду и др Слободан Јанковић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду и уједно координатор скупа. Након уводних речи, уследила је дискусија присутних.

више о томе...   >>>

Хуманитарна акција

7. децембар 2015.

Институт за међународну политику и привреду организовао је хуманитарну акцију прикупљања одевних предмета за потребe штићеника „Прихватилишта за одрасла и стара лица“ у Београду. Запослени и волонтери Института одазвали су се акцији, тиме што су донирали нешто од своје одеће и обуће поменутој установи. Представници Института уручили су 7. децембра 2015. године, прикупљену гардеробу, где их је, по други пут, угостио директор установе, господин Првослав Николић. Институт ће и убудуће наставити своје ангажовање на хуманитарном плану.

Презентовање радова волонтера

3. децембар 2015.

Волонтери Института за међународну политику и привреду, презентовали су 3. децембра 2015. године, своје истраживачке радове на додељене теме. Презентовању радова, као саставаном делу завршних активности волонтера, у трећем циклусу краткорочног волонтирања, присуствовали су научни радници Института.

Учешће представника Института на међународној научној конференцији

24-25. новембар 2015.

Представници Института за међународну политику и привреду учествовали су у раду међународне научне конференције под називом „Јалта - Потсдам - Хелсинки -Београд: у потрази за безбедним светским поретком“, која је у београдском Сава центру одржана 24-25. новембра 2015. године. Конференција је представљала значајну прилику за расправу о савременим међународним проблемима у оквиру чега су анализирани историјски и савремени аспекти безбедности, као и перспективе међународне сарадње за развој и безбедност у Европи и свету у 21. веку.

Међународна сарадња

24. новембар 2015.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду и господин Владимир Иванович Јакуњин (Владимир Иванович Якунин), председник Попечитељског савета Центра националне славе и Фонда Андреја Првозваног и оснивач Друштвеног форума „Дијaлог цивилизација“, потписали су Споразум о научној сарадњи, 24. новембра 2015. године, између институција које представљају, Института за међународну политику и привреду и Факултета политичких наука Универзитета „Ломоносов“ у Москви.

Међународна сарадња

24. новембар 2015.

Њ.Е. господин Arne Sannes Bjørnstad, амбасадор Краљевине Норвешке у Београду, посетио је Институт за међународну политику и привреду, 23. новембра 2015. године. Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, упознао је госта са историјатом и организационом структуром ИМПП-а, као и областима научно-истраживачког рада. Током разговора, проф. Ђорђевић је указао на значај успостављања веза између ИМПП-а и института сличног профила у Краљевини Норвшкој. Њ.Е. господин Bjørnstad је обећао помоћ у успостављању таквог вида сарадње, у што краћем року.

Међународна научна конференција

19. новембар 2015.

Научна конференција „Дејтонски споразум – две деценије мира и поуке за свет“, одржана је 19. новембра 2015. године, у Институту за међународну политику и привреду. Конференција је организована у сарадњи са Факултетом политичких наука из Бањалуке и Представништвом Републике Српске у Београду. Конференцију су у име организатора отворили проф. др Ненад Кецмановић, са Факултета политичких наука из Бања Луке, Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Београду и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду. Након уводних обраћања, присутнима се обратио господин Милорад Додик, председник Републике Српске, који се осврнуо на актуелне контраверзе везане за Дејтонски споразум, као и елементе у којима се Споразум одржао. Осврнувши се на све присутније захтеве за ревизијом Дејтонског споразума, председник Додик је указао на потребу враћања „изворном“ Дејтону, као начину спречавања централизације и унитаризације БиХ.

више о томе...   >>>

Семинар - ИМПП

16. новембар 2015.

Проф. др Драгољуб Тодић одржао је, у оквиру редовних Семинара Института за међународну политику и привреду, предавање на тему „Методологија истраживања и методологија писања радова“, 16. новембра 2015. године. Након предавањa, коме су присуствовали научни радници Института, уследила је дискусија.

Уручена награда Видоју Голубовићу

08. новембар 2015.

Др Видоју Голубовићу, научном сараднику Института за међународну политику и привреду, уручена је, поводом Дана општине Тител, 8. новембра 2015. године, награда за допринос очувању и заштити културно-историјског наслеђа и публицистички рад, од стране председника општине Тител мр Драгана Божића и председнице Скупштине општине Тител, Иване Зечевић.

Одбрањен докторски рад

06. новембар 2015.

Владимир Трапара, истраживач сарадник Института за међународну политику и привреду, одбранио је 6. новембра 2015. године, докторску тезу под насловом - Односи Руске Федерације и Сједињених Америчких Држава у периоду од 2009. до 2012. године - време „ресетовања“, на смеру Међународне и европске студије, Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Међународна сарадња

03. новембар 2015.

Њ.Е. господин Ђуићи Такахара (Juichi Takahara) је, 3. новембра 2015. године, у просторијама амбасаде Јапана, примио у посету директора Института, проф. др Бранислава Ђорђевића и мр Ивону Лађевац, координатора за међународну сарадњу и пројекте. Тема разговора било је унапређење постојеће сарадње Института и неколико јапанских универзитета на челу са Универзитетом Дошиша, као и интензивирање сарадње са амбасадом Јапана кроз учешће на догађајима које организује ИМПП.

Пријем волонтера

02. новембар 2015.

У Институту за међународну политику и привреду, уприличен је 2. новембра 2015. године, пријем нове генерације волонтера, који су након спроведене процедуре, изабрани на Конкурсу за краткорочно волонтирање. Трећи циклус краткорочног волонтирања реализоваће се у периоду од 2. новембра до 8. децембра 2015. године. Пријему су, поред шест волонтера, секретара и директора Института, присуствовали и чланови Колегијума, начелници одељења Института, као и ментори који су волонтерима додељени. Волонтери су најпре упознати са радом Института, Правилником о волонтирању, Законом о НИД, као и научноистраживачким и оганизационим активностима Института, у оквиру којих ће бити ангажовани.

Изложба поводом Дана Уједињених нација

23. октобар 2015.

Изложба под називом „Србија и Уједињене нације: лекције из прошлости и поглед у будућност“, отворена је у Институту за међународну политику и привреду, 23. октобра 2015. године. Изложба је организована у сарадњи са Министарством спољних послова Републике Србије и Тимом Уједињених нација у Србији, а у поводу обележавања 70 година постојања Организације Уједињених нација. Изложбу су отворили госпођа Симона-Мирела Микулеску (Simona-Mirela Miculescu), представница Генералног секретара УН и директорка Канцеларије УН у Београду и господин Вељко Одаловић, Секретар Министарства спољних послова Републике Србије. Након уводних обраћања, руководилац Библиотеке Института, Гордана Терзић, упознала је присутне са историјатом и радом Библиотеке. На изложби књига и фотографија, представљена је литература из Депозитарне библиотеке УН, фонда Библиотеке Института за међународну политику и привреду, а кроз изложене фотографије представљен је и историјски развој односа Југославије и Србије са Уједињеним нацијама, укључујући и званичне посете, које осликавају тај однос. Изложба ће бити отворена у Библиотеци Института за међународну политику и привреду до 8. новембра 2015. године.

више о томе...   >>>

Национална научна конференција

22. октобар 2015.

Институт за међународну политику и привреду организовао је националну научну конференцију под називом „СРБИЈА И УН: лекције из прошлости и поглед у будућност“, у Палати „Србија“, 22. октобра 2015. године. Конференција је организована у сарадњи са Министарством спољних послова Републике Србије и тимом Уједињених нација у Србији, а у поводу обележавања 70 година постојања Организације Уједињених нација. У оквиру церемонијалног дела, поздравну реч су дали и присутнима се обратили господин Ивица Дачић, министар спољних послова Републике Србије и први потпредседник Владе, госпођа Симона-Мирела Микулеску, представница Генералног секретара УН и директорка Канцеларије УН у Београду, госпођа Ирена Војачкова Солорано, стални координатор УН у Србији и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду. Церемонијални део настављен је отварањем изложбе фотографија и књига, поводом Дана Уједињених нација, у холу Палате „Србије“, након чега је уследио научни скуп. У оквиру четири панела научног скупа, 17 представника академске и научне заједнице, као и представници државних органа, презентовали су своје реферате. Тематске целине које су биле предмет потоње дискусије тицале су се начелних питања УН, питања мира и безбедности, људских права и међународног кривичног права, као и животне средине и одрживог развоја. Конференцијом су председавали др Драган Ђукановић, виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду, др Срђан Кораћ, научни сарадник Института и др Марко Новаковић, истраживач сарадника Института.

више о томе...   >>>

Трибина

19. октобар 2015.

Трибина „Дужничка криза у Грчкој: узроци и могућа решења“, одржана је у Институту за међународну политику и привреду 19. октобра 2015. године. Уводну реч дали су проф. др Александар Живковић, шеф катедре за економску политику и развој, Економског Факултета Универзитета у Београду, проф. др Перо Петровић научни саветник Института за међународну политику и привреду и др Сања Јелисавац Трошић, научни сарадник Института и модератор скупа. Уводничари су се осврнили на структурне узроке финансијске кризе у Грчкој, као и на могуће реперкусије по међународно финансијско тржиште и институционалну структуру Европске уније. Након уводних речи, уследила је дискусија присутних.

више о томе...   >>>

Семинар – ИМПП

14. октобар 2015.

Драган Ђукановић, виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је 14. октобра 2015. године предавaње на тему : „Билатерални односи Србије са суседима“. Након предавања, коме су присуствовали научни радници Института, уследила је дискусија.

Међународна сарадња

13. октобар 2015.

Њ.Е. господин Олександар Александровић (Oleksandr Aleksandrovych), амбасадор Украјине у Београду, 13. октобра 2015. године, посетио је Инстутут за међународну политику и привреду и разговарао са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем. Током разговора, проф. др Бранислав Ђорђевић je упознао госта са историјатом и организационом структуром ИМПП-а, као и областима научно-истраживачког рада. Проф. др Ђорђевић је указао на значај успостављања веза између ИМПП-а и института сличног профила у Украјини. Њ.Е. господин Александровић је обећао помоћ у успостављању таквог вида сарадње у што краћем року.

Додела сертификата о волонтерском раду

12. октобар 2015.

Други циклус краткорочног волонтирања, које се у Институту за међународну политику и привреду реализовало месец дана, окончан је 12. октобра 2015. године. Том приликом, волонтерима су уручени сертификати у виду потврда о обављеном волонтерском раду, са циљем промовисања науке у друштву. Поред седам волонера, церемонији доделе сертификата присуствовали су секретар и директор Института, чланови Колегијума, начелници одељења Института и ментори волонтера.

више о томе...   >>>

Презентовање радова волонтера

08. октобар 2015.

Волонтери Института за међународну политику и привреду, презентовали су 8. октобра 2015. године, своје истраживачке радове на додељене теме. Презентовању радова, као саставаном делу завршних активности волонтера у другом циклусу краткорочног волонтирања, присуствовали су научни радници Института.

Међународна сарадња

06. октобар 2015.

Господин Артур Х. В. Ногеира, министар саветник Aмбасадe Бразила у Републици Србији, посетио је Институт за међународну политику и привреду, 6. октобра 2015. године, у пратњи сарадника. Састанак је био посвећен разговорима о успостављању будуће сарадње између две институције.

Meђународна сарадња

02. октобар 2015.

Представници руске друштвене организације Центар националне славе и Фонд Андреја Првозваног, посетили су 2. октобра 2015. године, Институт за међународну политику и привреду, у пратњи представника Београдског форума за свет равноправних. Делегацију су предводили госпођа Медоева Залина Григорьевна, заменица директора Центра националне славе из Санкт Петербурга и др Багдасаря́н Вардан Эрнестович, декан Факултета историје, политикологије и права из Москве. Са гостима је разговарао проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду и сарадници. На састанку су разматране могућности за успостављање сарадње између две институције.

Mеђународнa научнa конференцијa

30. септембар 2015.

Међународна научна конференција: „Србија и Европска унија – припреме за преговоре о поглављима 23 и 24“, одржана је у Институту за међународну политику и привреду 29 - 30. септембра 2015. године, у сарадњи са Фондацијом Ханс Зајдел. Конференцију су отворили и уводну реч дали проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, Ксенија Миленковић, директор Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије и господин Луц Кобер, руководилац Пројекта Ханс Зајдел Фондације за Републику Србију и за Црну Гору. Дводневна конференција је окупила представнике академске и научне заједнице из Србије и иностранства, као и представнике државних органа Републике Србије, који су кроз своја излагања, a на темељу досадашњег искуства ЕУ, размотрили суштину и важност преговарачких поглавља 23 и 24, као и предуслове које Републике Србија мора да испуни како би успешно окончала преговарачки процес.

више о томе...   >>>

Mеђународнa научнa конференцијa

27-28. септембар 2015.

Mеђународнa научнa конференцијa: „Дунавска стратегија Европске уније у 21. веку“, одржана је 27-28. септембра 2015. године, у организацији Института за међународну политику и привреду и Међународног научног форума „Дунав – река сарадње”. Овогодишња конференција отворена је Форумом поводом дана европске културне баштине и светског дана река, уз отворену пловидбу Дунавом и Савом. Други дан рада, конференцију подељену у четири пленарне сесије, угостили су ИМПП, као и Институт економских наука. Конференцију су том приликом отворили и уводну реч дали, проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду и проф. др Виктор Недовић, помоћник Министра за међународну сарадњу и европске интеграције, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Републике Србије. На крају уводног дела, учесницима скупа се обратила др Едита Стојић Карановић, координатор конференције и директор Међународног научног форума „Дунав – река сарадње”. Конференција је и ове године обезбедила квалитетну размену мишљења, а у циљу сагледавања развојних потенцијала Дунава, који могу бити од користи за унапређење промовисаних „стубова“ сарадње, као што су регионално повезивање, заштита животне средине, јачање институционалних капацитета и безбедности, као и успостављање просперитета кроз научна истраживања.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

17. септембар 2015.

Председавајући Асоцијације војно-дипломатских представника у Србији пуковник Леонтин Илиеу, војни изасланик Републике Румуније, и његов заменик пуковник Јозеф Војтек, војни изасланик Чешке Републике, посетили су Институт за међународну политику и привреду и одржали састанак са директором Института проф. др Браниславом Ђорђевићем. Састанaк је био посвећен разговорима о дефинисању облика и подручја будуће сарадње између Института и овог важног удружења, које окупља све иностране војне изасланике акредитоване у Београду.

 

Семинар – ИМПП

16. септембар 2015.

Докторант Милош Јончић, истраживач сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је у среду, 16. септембра 2015. године, предавање на тему: „Савремене тенденције у развоју међународног хуманитарног права”, коме су присуствовали запослени Института. У оквиру предавања, посебан акценат је стављен на промене и нове трендове, као и нове актере права оружаних сукоба. Након предавања је уследила дискусија.

 

Тестирање запослених из области противпожарне заштите

14. септембар 2015.

У Институту за међународну политику и привреду, спроведена је 14. септембра 2015. године, провера знања запослених из области заштите од пожара, у складу са чланом 53. Закона о заштити од пожара. („Службени гласник” РС, 20/2015).


више о томе...   >>>

Пријем волонтера

08. септембар 2015.

У Институту за међународну политику и привреду, уприличен је 8.септембра 2015. године, пријем волонтера, који су након спроведене процедуре, изабрани на Конкурсу за краткорочно волонтирање. Други циклус краткорочног волонтирања реализоваће се у периоду од 8. септембра до 12. октобра 2015. године. Пријему су, поред осам волонтера, секретара и директора Института, присуствовали и чланови Колегијума, начелници одељења Института, као и ментори који су волонтерима додељени. У оквиру пријема, волонтери су упознати са Правилником о волонтирању, Законом о НИД, као и научноистраживачким и оганизационим активностима Института, у оквиру којих ће бити ангажовани. Други део пријема је био посвећен обиласку и упознавању волонтера са радом Института и предстојећим догађајима у организацији Института, у којима ће волонтери узети учешће.

 

Међународна научна конференција

07. септембар 2015.

Meђународна научна конференција „Globalized World: Advantage or Disadvantage“, одржана је 7. септембра 2015. године, у Институту за међународну политику и привреду, у сарадњи са партнерима из Јапана. Конференцију је отворио проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, након чега су уводну реч дали Њ.Е. Господин Јуићи Такахара, Амбасадор Јапана у Републици Србији и Александар Јанковић, шеф Одељења за Азију, Аустралију и Пацифик, Министарства спољних послова Републике Србије. На овогодишњој конференцији, представници научне и академске заједнице из Србије и Јапана, су, кроз две радне сесије, указали на кључне предности и мане глобализованог света, дајући основу потоњој дискусији. Изазови постојећег светског поретка, нови светски поредак, глобализација и људска права, Јапан и Србија у глобализованом свету, само су неке од зачајних тема које су дале допринос конференцији и завредиле пажњу учесника. Конференцијом су председавали мр Ивона Лађевац, истраживач сарадник ИМПП-а и др Марко Николић, научни сарадник Института.


више о томе...   >>>

Међународна сарадња

12. август 2015.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Инстутута за међународну политику и привреду и др Џамал С. Ал Суваиди, генерални директор Емиратског центра за стратешке студије и истраживање, су 12. августа 2015. године, потписали Споразум о сарадњи између Института за међународну политику и привреду и Емиратског центра за стратешке студије и истраживање из Уједињених Арапских Емирата.

 

Окончан први циклус волонтирања

03. јул 2015.

Први циклус краткорочног волонтирања, које се у Институту за међународну политику и привреду реализовало месец дана, почевши од 1. јуна, окончан је 3. јула 2015. године. Том приликом, волонтерима су уручени сертификати у виду потврда о обављеном волонтерском раду, са циљем промовисања науке у друштву. Церемонији доделе сертификата присуствовали су, поред седам волонтера, секретара и директора Института, и чланови Колегијума, начелници одељења Института, као и ментори волонтера. Институт за међународну политику и привреду ће наставити са оваквом праксом, и у складу са тим, у септембру месецу, расписати конкурс за нови циклус краткорочног волонтирања.


више о томе...   >>>

Међународна научна конференција

29. јун 2015.

Међународна научна конференција: "Дипломатија и култура Србије: стање и перспективе", одржана је 29. јуна 2015. године, у Институту за међународну политику и привреду. Конференција је представљала шести по реду, тематски међународни научни скуп, посвећен дипломатији у култури, као и очувању и заштити културно-историјског наслеђа Србије у иностранству. Поред Института, конференцију су ове године угостили и Завод за проучавање културног развитка, као и Централни институт за конзервацију. Након поздравне речи проф. др Бранислава Ђорђевића, директора Института за међународну политику и привреду, уследило је уводно предавање др Видоја Голубовића, научног сарадника Института и координатора скупа. Овогодишња конференција је обухватила осам тематских целина, у оквиру којих је 30 аутора, представника научне и акадамске заједнице из Србије и иностранства, узело учешће, а неке од њих су: културна дипломатија и међународни културни односи; дипломатија и култура у спољним пословима и међународним односима; културна дипломатија и међународне организације итд. У четири пленарне сесије, учесници конференције су кроз својa излагања и потоњу дискусију, имали прилике да размотре значајне теме, чији је крајњи циљ био сагледавање значаја и улоге дипломатије у култури у иностранству, а посебно у региону Централне Европе. Конференцијом су председавали др Видоје Голубовић, научни сарадник ИМПП-а, др Љубиша Митровић, професор Филозофског факултета, Универзитета у Нишу, проф. др Зоја Бојић, са Универзитета Нови Јужни Велс, из Сиднеја, као и др Ненад Васић и др Милован Радаковић, научни сарадници ИМПП-а.


више о томе...   >>>

Амбасадорски форум

24. јун 2015.

Њ. Е. Господин Аугусто Хозе Пестана ПЕИКСОТО, Амбасадор Португала у Републици Србији, одржао је 24. јуна 2015. године, предавање на тему: „The Portuguese Experience of Accesion to the European Union; its Historical Antendents and its Implementation“ у великој сали Института за међународну политику и привреду. Са освртом на искуства Републике Португал, а у контексту кризе европских интеграција, Њ.Е. Господин ПЕИКСОТО, је изразио наду да би Србија могла постати пуноправни члан Европске уније, у новом таласу проширења, упркос изазовима са којима се ЕУ суочава. Предавање, које је део редовних месечних заседања Амбасадорског форума, окупило је представнике амбасада, државних органа и акадамске заједнице.Након предавања уследила је дискусија.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

23. јун 2015.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Инстутута за међународну политику и привреду, и амбасадорка Каролина Перез Колман, подсекретарка Министарства спољних послова Аргентине, су, 23. јуна 2015. године, потписали Меморандум о сарадњи између Института за међународну политику и привреду и Националног института за спољне послове при Министарству спољних послова и међународне трговинe Републике Аргентине.
Потписивању Меморандума о сарадњи присуствовао је амбасадор Аргентине у Београду, Њ.Е. Рикардо Ф. Фернандез.


више о томе...   >>>

Радионица

17. јун 2015.

Радионица: „Савремени односи Србије и Турске“, одржана је великој сали Института за међународну политику и привреду, 17. јуна 2015, у организацији ИМПП-а и Центра за стратешке студије из Анкаре. Након што је координатор скупа, Владимир Трапара, истраживач сарадник Института, поздравио госте и упознао их са програмом радионице, уводну реч су дали Њ. Е. Мехмет Кемал Бозај, Амбасадор Турске у Републици Србији, проф. Али Ресул Усул, председник Центра за стратешка истраживања из Анкаре, и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института. Излагачи у првом панелу, под називом: „Политике Турске и Србије на Балкану“, били су проф. Мехмет Угур Екинци, из Фондације за политичка, економска и друштвена истраживања, Анкара, МA Владимир Ајзенхамер, са Факултета безбедности, Универзитета у Београду, проф. Биргул Демитрас, са Универзитета за економију и технологију, Анкара и др Слободан Јанковић, научни сарадник ИМПП-а. Други панел: „Турско-српски билатерални односи“ објединио је излагања проф. Дидем Екинци Сарије, са Чанкаја Универзитета, др Јована Теокаревића, редовног професора Факултета политичких наука и Мр Ђорђа Павловића, са Факултета политичких наука, Универзитета у Београду. Процењујућу српско - турске односе у контексту регионалне сарадње у Југоисточној Европи, турски и српски научници су отворили значајне теме, које су биле повод за даљу дискусију.


више о томе...   >>>

Трибина ИМПП

16. јун 2015.

Трибина „Савремена политика САД на Балкану и у источној Европиˮ, одржана је у свечаној сали Института за међународну политику и привреду, 16. jуна 2015. године. Трибину је отворио, и скупом модерирао, др Слободан Јанковић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду. Уводна излагања дали су др Иван Вујачић, редовни професор Економског факултета у Београду, Бранислав Аночић, бивши директор Војнообавештајне агенције и војни изасланик Републике Србије у САД и МА Владимир Трапара, истраживач сарадник Института за међународну политику. Уводничари су изнели своја виђења приоритета савремене спољне политике САД на Балкану и у источној Европи, уз посебан осврт на место и улогу оружаних снага у реализацији циљева њене политике и стратегије. Након уводних излагања уследила је дискусија.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

11. јун 2015.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, посетио је Асоцијацију војно-дипломатских представника у Србији и одржао састанак са председавајућим овог удружења пуковником Леонтином Илиеуом, војним изаслаником Републике Румуније. Састанaк је био посвећен разговорима о успостављању сарадње између Института и Асоцијације које окупља све иностране војне изасланике акредитоване у Београду.

 

Семинар – ИМПП

10. јун 2015.

МА Владимир Трапара, истраживач сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је у среду, 10. јуна, предавање на тему: „Поларност у међународним односима“, коме су присуствовали запослени Института. У оквиру предавања, посебан акценат је стављен на конфигурације моћи у међународном систему, различите облике поларности и коначно, трендове кретања међународног система. Након предавања је уследила дискусија.

 

Споразум о научној сарадњи

04. јун 2015.

Споразум о научној сарадњи потисан је 4. јуна 2015. године, између Института за стратегијска истраживања у Београду и Института за међународну политику и привреду. Споразум су потписали проф. др Јованка Шарановић, директорка Института за стратегијска истраживања и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

03. јун 2015.

Институт за међународну политику и привреду, посетили су, 3. јуна 2015. године, представници Шангајских Института за међународне студије. У саставу делегације нашли су се проф. Ђанг Ђиемијан, председник и некадашњи директор Института, Лонг Ђинг, помоћник директора Центра за европске студије, др Тонг Лићин, из Центра за европске студије, др Фенг Шуаи из Центра за студије Русије и централне Азије, господин Сонг Ђинг из Центра за европске студије, господин Џанг Ли, из Центра за поморство и поларне студије, као и господа Ли Шан, први секретар и Чи Лингђу, политички саветник, кинеске амбасаде у Београду. Са уваженим гостима разговарали су проф. др Бранислав Ђорђевић, директор ИМПП-а и сарадници. Главна тема разговора били у билатерални односи Србије и Кине у савременом међународном окружењу. Стране су се сложиле да би унапређење сарадње између поменутих института, било у обостраном интересу у будућности.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

02. јун 2015.

Др Мартин Диц, пројект менаџер организације ПЕРФОРМ је, 2. јуна 2015. године, у пратњи своје сараднице Горане Радовановић, посетио Институт за међународну политику. О могућностима да Институт, уз подршку организације ПЕРФОРМ, реализује програм регионалног значаја, са гостима су разговарали проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института и мр Ивона Лађевац, координaтор за пројекте и међународну сарадњу.

 

Пријем волонтера

01. јун 2015.

У Институту за међународну политику и привреду, уприличен је 1. јуна 2015. године, пријем волонтера, који су након спроведене процедуре, изабрани на Конкурсу за краткорочно волонтирање. Волонтирање ће се реализовати у периоду од 1. jунa до 5. jула 2015. године. Церемонији пријема су, поред седам волонтера, секретара и директора Института, присуствовали и чланови Колегијума, начелници одељења Института, координатор за међународну сарадњу, као и ментори који су волонтерима додељени. У оквиру пријема, волонтери су најпре имали прилику да се упознају са Правилником о волонтирању, Законом о НИД, као и научно-истраживачким и оганизационим активностима Института, у оквиру којих ће бити ангажовани. Други део пријема је био посвећен обиласку и упознавању волонтера са радом Института и предстојећим догађајима у организацији Института, у којима ће такође узети учешће.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

27. мај 2015.

Институт за међународну политику и привреду je 27. маја 2015. године, у пратњи својих сарадница, посетила Ирена Војачкова-Солорано (Irena Vojáčková-Sollorano), стална координаторка Уједињених нација за развој и стална представница Програма Уједињених нација за развој. Са гошћама су разговарaли директор Института, проф. др Бранислав Ђорђевић и његове сараднице, др Жаклина Новичић, научни сарадник и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу и пројекте. Тема разговора је био договор о заједничком обележавању јубилеја Уједињених нација. Две стране су се договориле да ће Дан Уједињених нација бити обележен организовањем изложбе и међународне конференције. Током разговора, договорена је организација још једне заједничке конференције поводом обележавања Међународног дана миграната.

 

Семинар - ИMПП

27. мај 2015.

МА Стеван Рапаић, истраживач сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је 27. маја, предавање на тему „Стање и перспективе приступања Србије Светској трговинској организацији”, коме су присуствовали запослени Института. Предавање је обухватило најважније аспекте функционисања Светске трговинске организације, с посебним освртом на позицију Србије и евентуалне предности које би јој чланство у СТО донело. Након предавања је уследила дискусија.

PPS Prezentacija   >>>

Међународна сарадња

26. мај 2015.

Њ.Е. госпођа Ивана Хлавсова (Ivana Hlavsová), амбасадоркa Републике Чешке у Београду, у пратњи војног изасланика пуковника Јозефа Војтека (Jozefa Vojtek) je, 26. маја 2015. године, посетила Инстутут за међународну политику и привреду. Са уваженим гостимa разговарали су директор Института, проф. др Бранислав Ђорђевић и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу и пројекте. Током разговора, проф. др Бранислав Ђорђевић je госте упознао са историјатом и организационом структуром ИМПП-а, као и областима научно-истраживачког рада. Уз осврт на традиционално добре везе Србије и Чешке проф. др Ђорђевић је указао на значај успостављања веза између ИМПП-а и института сличног профила у Чешкој. Истакавши значај унапређења научне сарадње, Њ.Е. госпођа Хлавсова је обећала помоћ у успостављању таквог вида сарадње у што краћем року.

 

Промоција књиге

25. мај 2015.

Промоција књиге „Европска унија- најуспешнија интеграционистичка политика Европе“, аутора проф. др Бране Миљуша, научног сарадника Института за међународну политику и привреду, одржана је у понедељак 25. маја 2015. године у свечаној сали ИМПП-а. Промоцију је отворио директор Института проф. др Бранислав Ђорђевић. На теријски и практични значај тематике Европске уније и европских интеграција указали су др Драган Ђукановић, виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду, др Душко Димитријевић, научни саветник Института за међународну политику и привреду, проф. др Благоје Бабић, научни савтник Института за међународну политику и привреду у пензији, као и аутор.

више о томе...   >>>

ВОЛОНТИРАЊЕ

22. мај 2015.

Након спроведене процедуре, Комисија за спровођење поступка избора кандидата за краткорочно волонтирање у Институту за међународну политику и привреду предложила је директору Института следеће кандидате за краткорочно волонтирање:
1) Стекић Ненад,
2) Ђорђевић Александар,
3) Симовић Дарја,
4) Никезић Александар
Проширена листа обухватила је још три кандидата, и то:
1) Дабић Драгана,
2) Стојановић Никола, и
3) Јакшић Стефан

Промоција књиге

14. мај 2015.

Промоција књиге „Преговори у оквиру ГАТТ и СТО“ ауторке Сање Јелисавац Трошић, научног сарадника Института за међунродну политику и привреду, одржана је у четвртак, 14. маја 2015. године у свечаној сали ИМПП-а. Промоцију је отворио директор Института проф. др Бранислав Ђорђевић. На теоријски и практични значај теме књиге указали су проф. др Владимир Вучковић, редовни професор Факултета за међународну економију Мегатренд универзитета, проф. емеритус др Оскар Ковач, редовни професор Факултета за међународну економију Мегатренд универзитета, др Мирослав Антевски, виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду, као и ауторка.

више о томе...   >>>

Амбасадорски форум

13. мај 2015.

Њ. Е. господин Мехмет Кемал Бозај, Амбасадор Турске у Републици Србији, одржао је у среду, 13. маја 2015. године, предавање на тему: "Complementary Nature of Current Relations between Two Regional Actors: New Horizons in the Turkish-Serbian Cooperation", у великој сали Института за међународну политику и привреду. Предавање је обухватило најважније аспекте савремених турско-српских односа, након чега је уследила дискусија. Предавању је присуствовало 11 амабасадора, 9 представника амбасада, као и представници државних органа Републике Србије.

више о томе...   >>>

Изложба поводом Дана Европе

07. мај 2015.

Институт за међународну политику и привреду је уз сарадњу са ЕУ инфо центром, организоваo 7. маја 2015. године, изложбу „Европске интеграције у књигама“, поводом обележавања Дана Европе. Госте изложбе поздравио је проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Инситута за међународну политику и привреду, након чега је изложбу отворио проф. др Александар Белић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Руководилац библиотеке ИМПП-а, Гордана Терзић, упознала је присутне са радом библиотеке ИМПП-а. Основана као депозитарна библиотека Европске заједнице 1968. године, библиотека ИМПП-а је прерасла у Европске документациони центар 1989. Године. Изложба ће бити отворена за све посетиоце до краја маја.

више о томе...   >>>

Трибина ИМПП

07. мај 2015.

Трибина „Заједничка спољна и безбедносна политика Европске уније: између жеље и стварностиˮ, одржана је у свечаној сали Института за међународну политику и привреду, у среду 07. маја 2015. године. Трибину је отворио др Срђан Кораћ, научни сарадник Института за међународну политику и привреду. Уводна излагања су дали проф. др Жељко Иваниш, ванредни професор Факултета безбедности Универзитета у Београду, амбасадор Зоран Вујић, члан Сектора за Европску унију Министарства спољних послова Републике Србије и мр Милан Игрутиновић, истраживач сарадник Института за европске студије. Уводничари су изнели сопствена виђења о прошлим и садашњим аспектима заједничке спољне и безбедносне политике Европске уније, након чега је уследила дискусија. Скупом је модерирао др Срђан Кораћ, научни сарадник Института за међународну политику и привреду.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

05. мај 2015.

Инстутут за међународну политику и привреду je, 5. маја 2015. године, посетио проф. Таро Цукимура (Taro Tsukimura) са Дошиша универзитета из Јапана и разговарао са директором, проф. др Браниславом Ђорђевићем. Тема разговора је била припрема предстојеће конференције која се, у сарадњи са колегама из Јапана, традиционално од 2007. године одржава у Институту за међународну политику и привреду половином септембра.

 

Хуманитарна акција

29. април 2015.

Институт за међународну политику и привреду је, 29. априла 2015. године, организовао хуманитарну акцију добровољног давања крви. Акцији су се одазвали проф. др Зоран Јефтић, председник Управног одбора Института, као и запослени Института.

 

Округли сто

27. април 2015.

Округли сто "Односи између Кине и земаља Централне и Источне Европе", одржан је 27. априла 2015. године, у Институту за међународну политику и привреду, у организацији ИМПП-а и Института за европске студије, Кинеске академије друштвених наука. Округли столови ИМПП-а представљају један од видова реализовања међународне сарадње. Уводно излагање о односима Кине и Србије, као и Кине и земаља Централне и Источне Европе, одржао је Ванг Веигуанг, председник Кинеске академије друштвених наука. Излагање у првом панелу Округлог стола, дали су Ченг Веидонг, заменик директора Института за европске студије, проф. др Благоје Бабић, научни саветник ИМПП-а у пензији, проф. Сун Ксинкуан, шеф Одељења за образовање, кинеске амбасаде у Србији, Лиу Зуокуи, директор Одељења за централне и источноевропске студије у оквиру ИЕС-а. Други панел округлог стола обухватио је излагање проф. др Драгане Митровић, директорке Центра за студије Азије и Далеког истока, Факултета политичких наука у Београду, Чен Ксина, директора Одељења за европску економију у оквиру ИЕС-а и др Душка Димитријевића, научног саветника ИМПП-а. Излагање у трећем панелу дали су др Јасминка Симић, уредник РТС-а, Конг Тианпинг, виши научни сарадник Одељења за централне и источноевропске студије ИЕС-а и Катарина Закић, директор Центра за Кину, Мегатренд универзитета у Београду. Скупом су модерирали др Марко Николић, научни сарадник ИМПП-а и мр Ивона Лађевац, истраживач сарадник ИМПП-а.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

27. април 2015.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Инстутута за међународну политику и привреду и др Хуанг Пинг, директор Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука су, 27. априла 2015. године, потписали Меморандум о сарадњи између два института. Потписивању Меморандума присуствовао је председник Кинеске академије друштвених наука, проф Ванг Веигуанг. Након потписивања Меморандума одржан је округли сто о односима Кине и земаља Централне и Источне Европе.

више о томе...   >>>

Амбасадорски форум

22. април 2015.

Њ. Е. Господин Мајид ХАМАЛАВИ, Амбасадор Туниса у Републици Србији, одржао је у среду, 22. априла 2015. године, предавање на тему: "Tunisia: Exception of the Arab Spring", у великој сали Института за међународну политику и привреду. Месечна заседања Амбасадорског форума, представљају традиционалну форму рада Института. Предавање је обухватило најважније аспекте политичке ситуације у Тунису након Арапског пролећа, и најзначајније изазове са којима се сусреће Друга Република, након чега је уследила дискусија. Предавању је присуствовало 12 амабасадора и 12 представника амбасада, као и представници државних органа.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

22. април 2015.

Њ.Е. господин Мајид Хамалави, амбасадор Републике Тунис се, 22. априла 2015. године, пре почетка Амбасадорског форума, састао са проф. др Браниславом Ђорђевићем, директором Института за међународну политику и привреду. На састанку је договорено повезивање ИМПП-а са институтом из Туниса сличне оријентације.

 

Међународна сарадња

16. април 2015.

Инстутут за међународну политику и привреду je, 16. априла 2015. године, посетио проф. Али Ресул Усул (Ali Resül Usul), председник Центра за стратешка истраживања, из Анкаре и разговарао са директором, проф. др Браниславом Ђорђевићем. Тема разговора је била реализација Меморандума о сарадњи које су две институције потписале још 2011. године. Проф. Ђорђевић и проф. Усул су се договорили да ће у првој половини јуна у ИМПП-у бити одржана конференција на тему савремених односа Србије и Турске.

 

Споразум о научној и наставној сарадњи

16. април 2015.

Споразум о научној и наставној сарадњи потписан је у четвртак, 16. априла 2015. године, између Факултета безбедности Универзитета у Београду и Института за међународну политику и привреду. Споразум су потписали проф. др Радомир Милашиновић, декан Факултета безбедности и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института.

 

Трибина ИМПП

15. април 2015.

Трибина: „Актуелна спољна политика Руске Федерације: домети и ограничења“ одржана је у свечаној сали Института за међународну политику и привреду, у среду 15. априла 2015. године. Трибину је отворио проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института . Уводно излагање дали су проф. др Бранко Крга, генерал-пуковник у пензији, др Драган Петровић, виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду и проф. др Мирослав Младеновић, ванредни професор Факултета безбедности Универзитета у Београду. Уводничари су изнели сопствена виђења о прошлим и садашњим аспектима и правцима спољне политике Руске Федерације, након чега је уследила дискусија. Скупом је модерирао др Александар Јазић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду.

више о томе...   >>>

Прослава у поводу Ускрса

09. април 2015.

Поводом обележавања предстојећих Ускршњих празника, Институт за међународну политику и привреду је, 9. априла 2015. године, уприличио мању прославу која је окупила запослене.

 

Споразум о научној и наставној сарадњи

08. април 2015.

Споразум о научној и наставној сарадњи потисан је 8. априла 2015. године, између Економског факултета Универзитета у Београду и Института за међународну политику и привреду. Споразум су потписали проф. др Бранислав Боричић, декан Економског факултета и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду.

 

Семинар - ИМПП

08. април 2015.

M.А. Петар Петковић, истраживач сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је 8. априла 2015. године, предавање на тему: „Европски парламент и политика проширења“, коме су присуствовали запослени Института. Посебан акценат стављен је на улогу Европског парламента у политици проширења и очувању политичке кохезије Европске уније.

 

Састанак са некадашњим директорима ИМПП-а

07. април 2015.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду је са сарадницима, у уторак 7. aприла 2015. године, угостио некадашње директоре Института, господу Милана Шаховић, Ватрослава Векарић, Душка Димитријевић и госпођу Едиту Стојић Карановић. У намери да се богата истраживачка пракса Института развија у складу са новим трендовима, а на темељу оног што је постигнуто у протеклих седам деценија, договорено je да се овакве посете убудуће наставе.

 

Међународна сарадња

31. март 2015.

Институт за међународну политику и привреду су, 31. марта 2015. године, посетили представници организације Euro-ISME, Манфред Росенбергер, извршни директор, и Џон Томас, члан управног одбора. Са гостима су разговарали др Драган Ђукановић, помоћник директора Института за научно-истраживачку делатност и мр Ивона Лађевац, координaтор за пројекте и међународну сарадњу. На састанку су разматране могућности за успостављање сарадње између две институције.

 

Хуманитарна акција

26. март 2015.

Будући да је солидарност једна од основних вредности савременог друштва, Институт за међународну политику и привреду организовао је, 26. марта, 2015. године, хуманитарну акцију прикупљања одевних предмета за потребe штићеника „Прихватилишта за одрасла и стара лица“ у Београду. Сви запослени у ИМПП-а дали су свој допринос акцији, тиме што су донирали нешто од своје одеће и обуће поменутој установи. Представници Института уручили су, 27. марта, прикупљену гардеробу и том приликом, у разговору са директором установе, господиним Првославом Николићем, информисани су о раду Прихватилишта. У наредном периоду, Институт ће наставити своје ангажовање на хуманитарном плану, а већ током априла организоваће акцију добровољног давања крви.

 

Међународна сарадња

25. март 2015.

Институт за међународну политику и привреду је, 25. марта 2015. године, у пратњи директора Института економских наука, др Јована Зубовића, посетио др Мартин Диц, пројект менаџер организације „ПЕРФОРМ“ коју подржава влада Швајцарске. Са гостима су разговарали проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института и мр Ивона Лађевац, координaтор за пројекте и међународну сарадњу. Господин Диц је представио организацију „ПЕРФОРМ“ – Изводљиве и одговорне друштвене науке у региону Западног Балкану – као наследника дугогодишњег и веома успешног Регионалног програма за унапређење истраживања у региону Западног Балкана (RRPP). С обзиром на истраживачке потенцијале ИМПП-а, господин Диц је изразио очекивање да ће се међу пројектним идејама које ће ПЕРФОРМ подржати наћи и идеја из Института.

 

Трибина - ИМПП

25. март 2015.

Трибина „Украјинска криза: између одрживог политичког решења и ескалације сукоба”, одржана је у свечаној сали Института за међународну политику и привреду, у среду 25. марта 2015. године. Трибину је отворио директор ИMПП-а, проф. др Бранислав Ђорђевић. Уводно излагање дали су др Владан Јончић, ванредни професор Правног факултета, Универзитета у Београду, Мр Стеван Гајић, истраживач сарадник у Институту за европске студије и М.А. Владимир Трапара, истраживач сарадник у Институту за међународну политику и привреду. Уводничари су изнели сопствена виђења различитих аспеката украјинске кризе, као и могућих праваца њеног даљег развоја, након чега је уследила дискусија. Скупом је модерирао др Срђан Кораћ, научни сарадник у ИМПП-у.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

13. март 2015.

Њ.Е. Гордан Маркотић, амбасадор Републике Хрватске у Републици Србији, посетио је Институт за међународну политику и привреду, 13. марта 2015. године. Са Њ.Е. разговарао је проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института и мр Ивона Лађевац, координaтор за пројекте и међународну сарадњу. Проф. др Ђорђевић је Њ.Е. господина Маркотића упознао са историјатом и унутрашњом организацијом ИМПП-а, областима истраживања, издавачком делатношћу, као и везама које Институт има са сличним институцијама у Хрватској. Амбасадор Маркотић је истакао значај који за развој односа две земље имају култура и наука, будући да ни једна ни друга не познају границе, те да их треба искористити за унапређење међусобних односа. У том смислу, aмбасадор је подржао идеју развоја институционалних односа, као и планирање заједничких активности. Једна од могућности је заједничка пријава за средства ЕУ намењена прекограничној сарадњи.

 

Предавање - ИМПП

11. март 2015.

Директор ИМПП-а проф. др Бранислав Ђорђевић одржао је у среду 11. 3. 2015. године предавање на тему „Савремени изазови, ризици и претње међународној безбедности”, коме су присуствовали запослени Института.

 

Међународна сарадња

9. март 2015.

Институт за међународну политику и привреду је, у понедељак, 9. марта 2015. године посетила Њ.Е. Нариндер Чаухан амбасадорка Индије у Републици Србији. Са Њ.Е. разговарао је проф. др Бранислав Ђорђевић, директор ИMПП-а и његови сарадници, др Марко Николић, главни и одговорни уредник часописа Review of International Affairs и мр Ивона Лађевац, координтор за пројекте и међународну сарадњу. Проф. др Ђорђевић је Њ.Е. Чаухан упознао са унутрашњом организацијом ИМПП-а, областима истраживања, али и тешкоћама са којима истраживачи срећу у раду. Амбасадорка Чаухан је, истакавши да долази из земље у којој се образовање веома цени, обећала подршку Институту у даљем раду, као и помоћ у успостављању научне сарадње са институцијама сличног профила у Индији.

 

Прослава поводом Дана жена

6. март 2015.

У малој сали Института за међународну политику и привреду уприличен је 6. 3. 2015. године коктел поводом Дана жена, коме су присуствовали запослени.

 

Међународна сарадња

5. март 2015.

Њ.Е. господин Александар Хећко, амбасадор Републике Пољске у Београду и његова заменица др Хана Далевска-Грењ су се састали са директором Института за међународну политику и привреду, проф. др Браниславом Ђорђевићем и мр Ивоном Лађевац, координатором за међународну сарадњу и пројекте, у просторијама Амбасаде Пољске, 5. марта 2015. Посета је, сем куртоазног, имала и радни карактер. Обе стране су се заложиле за успостављање сарадње између ИМПП и сродног института у Пољској, Пољског института за међународне односе. Гости су домаћине упознали са структуром, областима рада, као и активностима које се спроводе у ИМПП-у. У наредном периоду очекује се и интензивирање сарадње са амбасадом Пољске кроз учешће на догађајима које организује ИМПП.

 

Међународна сарадња

3. март 2015.

Њ.Е. господин Атила Пинтер, амбасадор Републике Мађарске у Београду, посетио јеИнстутут за међународну политику и привреду, 3. марта 2015. године.Са уваженим гостом разговарали су директор Института, проф. др Бранислав Ђорђевић и његови сарадници, др Драган Ђукановић, помоћник директора за науку и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу и пројекте. Током разговора, проф. др Бранислав Ђорђевић је Њ.Е. господина Пинтера упознао са историјатом и организационом структуром ИМПП-а, као и областима научно-истраживачког рада. Уз осврт на сличности Србије и Мађарске, превасходно унутрашње политичке прилике и степен економског развоја, проф. др Ђорђевић је указао на значај успостављања веза између ИМПП-а и института сличног профила у Мађарској. Сложивши се са оценама о сличности унутрашњих прилика у Мађарској и Србији, као и са констатацијом да је, на билатералном нивоу, неопходно унапређење научне сарадње, Њ.Е. господин Пинтер је понудио помоћ у успостављању таквог вида сарадње у што краћем року.

 

Међународна сарадња

2. март 2015.

Амбасадор Републике Турске Њ.Е. господин Мехмет Кемал Бозај, се, у пратњи саветника Ведат Гула састао са директором Института за међународну политику и привреду, проф. др Браниславом Ђорђевић и његовим сарадницима, 2. марта 2015. Посета је, сем куртоазног, имала и радни карактер будући да се разговорало и о видовима унапређења постојеће сарадње. Оцењено је да би сарадња на пољу науке, нужно морала да прати добро развијене политичке и економске односе између Србије и Турске. Обе стране су се сагласиле да ће, у обостраном интересу, предузети мере које ће до краја календарске године довести до организовања међународне конференције.

 

Међународна сарадња

27. фебруар 2015.

Директор Института за међународну политику и привреду проф. др Бранислав Ђорђевић, примио је у куртоазну посету Њ.Е. господина Махид Фахимпура Амбасадора Исламске Републике Иран, 27. фебруара 2015. године. У пратњи Њ.Е. Амбасадора Фахимпура били су његови најближи сарадници, господа Фарид и Мотаги. Окосницу разговора чиниле су оцене досадашње сарадње коју је ИМПП остварио са Институтом за политичке и међународне студије из Техерана, као и усаглашавање ставова који би, у наредном периоду, омогућили њено унапређење.

 

Међународна сарадња

26. фебруар 2015.

Делегација међународне организације ЕУРЕФЕР посетила је Институт за међународну политику и привреду, 26. 2. 2015. године. Чланови делегације коју чине председник научног већа ЕУРЕФЕР-а као и ЕУРЕФЕР федерације Пјер Франсоа Норман, професор права из Брисела Алан Соломак и директор Центра за изврсност и уједно члан федерације Европских референата Драган Јаковљевић, разговарали су са представницима Института о могућностима успостављања сарадње у будућности. Том приликом обе стране представиле су своје приоритете.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

25. фебруар 2015.

Дeлегација Републике Аргентине посетила је Институт за међународну политику и привреду, 25. 2. 2015. Амбасадор Републике Аргентине у Београду Њ.E. Рикардо Фернандо Фернандез, трећи секретар аргентинске амабасаде у Београду Хуан Батиста Сатарстини Дел Рио, као и Њ.Е. Хуан Карлос Вали, директор Националног Института за инострану службу у оквиру Министарства спољних послова и међународне трговинe Републике Аргентине разговорали су са челницима Института о могућем унапређењу и новим видовима сарадње. Институционализацијом сарадње, ИМПП би постао ексклузивни партнер Националног Института за иностарну службу Министарства спољних послова Републике Аргентине.

више о томе...   >>>

Сарадња ИМПП-a и фондације Ханс Зајдел

25. фебруар 2015.

У среду, 25. 2. 2015. године, у Институту за међународну политику и привреду, одржан је састанак о наставку успешне сарадње са господином Луц Кобером, руководиоцем Пројекта Ханс Зајдел фондације за Републику Србију и за Црну Гору.

више о томе...   >>>

Слава Свети Симеон Мироточиви

20. фебруар 2015.

У петак, 20. фебруара 2015. године, Институт за међународну политику и привреду је обележио Славу Свети Симеон Мироточиви, којој су присуствовали запослени у ИМПП-у.

више о томе...   >>>

Научна конференција

Спољнополитички дијалози:
Државе Западног Балкана на путу ка европским интеграцијама

10. фебруар 2015.

Научна конференција „Спољнополитички дијалози: државе Западног Балкана на путу ка европским интеграцијама“ одржана је на Тари, у периоду од 10. до 12. фебруара 2015. године у организацији Института за међународну политику и привреду и Фондације Ханс Зајдел.

више о томе...   >>>

извештај...   >>>

Примопредаја дужности

30. jануар 2015.

У петак, 30. јануара 2015. године, обављена је свечана примопредаја дужности директора Института за међународну политику и привреду између досадашњег директора др Душка Димитријевића и новог директора проф. др Бранислава Ђорђевића. Овоме су присуствовали запослени у ИМПП, а свечаном примопредајом руководио је председник Управног одбора проф. др Зоран Јефтић.

више о томе...   >>>

In memoriam

 

Комеморација поводом смрти проф. др Предрага Симића, некадашњег директора ИМПП (1989–1997) одржана је у Институту за међународну политику и привреду (Македонска 25/II спрат) у уторак, 27. јануара 2015. године са почетком у 11 часова.

На комеморацији су говорили:
др Едита Стојић-Карановић, научни саветник ИМПП,
др Владимир Гречић, научни саветник ИМПП,
др Драган Ђукановић, виши научни сарадник ИМПП и
чланови породице.

 

Научна конференција

Савремени међународно-правни поредак и европске интеграције Србије

10. децембар 2014.

Институт за међународну политику и привреду организовао је научну конференцију „Савремени међународно-правни поредак и европске интеграције Србије”. У фокусу конференције било је питање места Србије у савременом међународном правном поретку, с посебним акцентом на њену позицију у процесу европских интеграција.

више о томе...   >>>

Научна конференција

Млада Босна и идеја националног ослобођења

Бања Лука, 24. новембар 2014.

Институт за међународну политику и привреду био је један од организатора научне конференције „Млада Босна и идеја националног ослобођења”, која је одржана 24. новембра 2014. године на Факултету политичких наука Универзитета у Бања Луци. Поред Факултета политичких наука у Бања Луци као домаћина, у организацији скупа учествовали су Руски институт за стратешка истраживања (РИСИ) из Москве, Институт за савремену историју из Београда и Представништво Републике Српске у Србији.

више о томе...   >>>

Семинар ИМПП

Реформа законодавства у Србији и положај невладиних организација

22. октобар 2014.

Истраживач приправник у ИМПП Јелица Горданић одржала је 22. октобра 2014. предавање о побољшању положаја невладиних организација у Србији.

презентација...   >>>

Семинар ИМПП

Украјинска криза кроз призму Макиндеровог концепта Источне Европе

7. октобар 2014.

Истраживач сарадник у ИМПП Владимир Трапара одржао је 7. октобра 2014. предавање „Савремени значај Макиндеровог концепта Источне Европе: случај украјинске кризе”.

презентација...   >>>

Амбасадорски форум

Искуства Хрватске на путу европских интеграција

1. октобар 2014.

У свечаној сали ИМПП одржано је 1. октобра 2014. предавање њ.е. Гордана Маркотића, амбасадора Републике Хрватске у Републици Србији, о искуствима Хрватске на путу европских интеграција. У оквиру предавања публици су представљени нова методологија преговарања и нови механизми који ће бити коришћени у наредним преговарима о приступању, попут клаузуле о суспензији, завршних репера, надзора испуњавања стандарда ЕУ након затварања преговора. Након предавања уследила је дискусија о појединим искуствима Хрватске везаним за преговарање која би могла бити од помоћи Влади Републике Србије у процесу приступања.

више о томе    >>>

Округли сто

Глобални политички и економски status quo

30. септембар 2014.

У свечаној сали Института за међународну политику и привреду одржан је 30. септембра 2014. године округли сто „Глобални политички и економски status quo”. Учесници скупа, међу којима су били и представници кинеског Института за савремене међународне односе при Државном савету НР Кине, дали су сопствена виђења најважнијих питања савремених међународних политичких и економских односа.

више о томе    >>>

Међународна научна конференција

Дунавска стратегија: Од идеје до остварењае

25. септембар 2014.

Институт за међународну политику и привреду заједно са Meђународним научни форумом „Дунав – река сарадње” организовао је међународну научну конференцију под називом „Дунавска стратегија: Од идеје до остварења”.

више о томе    >>>

Научна конференција

Крупна међународна питања у 21. веку: перспективе Јапана и Европе

15. септембар 2014.

Билатерална конференција „Крупна међународна питања у 21. веку из перспективе Јапана и Европе” (Major International Issues in the 21st Century from a Perspective of Japan and Europe) одржана је 15. септембра 2014. године у свечаној сали Института. Конференција у чијем раду су учествовали научни радници из Јапана и Србије представља део вишегодишње сарадње Института за међународну политику и привреду и више универзитета и научних института из Јапана, првенствено Универзитета Дошиша из Кјота.

више о томе    >>>

Семинар ИМПП

(Бе)смисао дискурса о европским интеграцијама

11. септембар 2014.

После летњег одмора покренут је нови циклус традиционалног семинара намењеног превасходно истраживачима запосленим у Институту за међународну политику и привреду. Прво предавање у новом циклусу насловљено „О смислу и бесмислу европске интеграционистичке реторике” одржао је 11. септембра истраживач сарадник Михајло Вучић.

PP Presentation (in Serbian)...   >>>

Амбасадорски форум

Политика социјалне инклузије у Аргентини

4. септембар 2014.

Амбасадор Републике Аргентине у Републици Србији њ.е. Рикардо Фернандо Фернандес одржао је 4. септембра у ИМПП предавање о спровођењу политике социјалне инклузије у Аргентини. Предавање је пружило увид у резултате аргентинске владе на плану примене програма социјалне инклузије, којим су обухваћене личне социјалне, културне и географске чињенице и доведене у контекст одрживог развоја читавог аргентинског друштва.

више о томе    >>>

Промоција

HORIZON 2020

20. август 2014.

У свечаној сали Института за међународну политику и привреду одржана је 20. августа 2014. године промоција позива отворених у оквиру програма Европске комисије намењених научним истраживањима HORIZON 2020. О програму је говорила госпођа Милица Голубовић-Тасевска, национална контакт особа при Министарству за просвету, науку и технолошки развој Владе Републике Србије задужена за област “Inclusive, innovative and reflective societies”.

више о томе    >>>

Међународна научна конференција

Србија у савременом европском и регионалном окружењу

3. и 4. јул 2014.

Међународна научна конференција „Србија у савременом европском и регионалном окружењу” одржана је 3. и 4. јула 2014. године у организацији Института за међународну политику и привреду, а у сарадњи са Фондацијом Ханс Зајдел.

више о томе    >>>

Амбасадорски форум

Индонезија у успону

2. јун 2014.

Њ.е. Хасан Вирајуда, амбасадор Индонезије у Републици Србији, одржао је 2. јуна предавање о тренутном стању друштвеног и привредног развоја Индонезије. Његова екселенција је дала посебан осврт на међудејство религије и демократије у овој многољудној и важној држави југоисточне Азије.

више о томе    >>>

Међународна научна конференција

Стари и нови светски поредак:
између европских интеграција и историјског бремена

29. и 30. мај 2014.

Међународна научна конференција „Стари и нови светски поредак – између европских интеграција и историјских оптерећења: перспективе и изазови за Европу 21. века” одржана је 29. и 30. маја 2014. године у организацији Института за међународну политику и привреду, а у сарадњи са Фондацијом Ханс Зајдел.

више о томе    >>>

Округли сто

Јапан и Европа: азијски безбедносни дијалог

26. фебруар 2014.

Округли сто „Јапан и Европа: азијски безбедносни дијалог” одржан је 26. фебруара 2104. године у Институту за међународну политику и привреду. Уводна предавања одржали су истраживачи токијског Института за мир и безбедност Јасуширо Матсуда (Yasuhiro Matsuda), Коичиро Танака (Koichiro Tanaka) и Сатору Мори (Satoru Mori).

више о томе    >>>

Амбасадорски форум

Немачка и Србија: јуче, данас, сутра

29. јануар 2014.

У свечаној сали ИМПП одржано је 29. јануара предавање њ.е. Хајнца Вилхелма, амбасадора Савезне Републике Немачке у Републици Србији, на тему „Немачка и Србија: јуче, данас, сутра”. Господин Вилхелм је у предавању указао на обострани интерес у трајном решавању миграционих питања и нагласио важност наставка јачања пословне сарадње предузећа двеју земаља. Такође, његова екселенција је поновила став владе у Берлину да ће наставити да пружа подршку Србији у процесу евроинтеграција.

више о томе    >>>