Прослава

28. децембар 2017.

У Институту за међународну политику и привреду, 28. децембра 2017. године, уприличена је прослава поводом новогодишњих и божићних празника, којој су присуствовали запослени Института. У оквиру прославe за најмлађе, организоване у сарадњи са часописом Српска економија, деци запослених у Институту додељени су новогодишњи пакетићи.

Међународна сарадња

18-19. децембара 2017.

На Четвртом high level симпозијуму think tank организација чланица мреже 16+1, „Сарадња Кина-ЦИЕ: перспективе у наредних пет година“, одржаном у Пекингу 18-19. децембра 2017. године, Институт за међународну политику и привреду представљали су проф. др Бранислав Ђорђевић, директор, и мр Ивона Лађевац, начелница Центра за студије „Појаса и пута свиле“.
Проф. др Бранислав Ђорђевић се обратио учесницима скупа током централног панела сумирајући досадашње резултате рада, али и дајући сугестије за побољшање у наредних пет година. Мр Лађевац је, у свом излагању, указала на потенцијалне изазове и могуће начине њиховог превазилажења.

више о томе...   >>>

Прослава јубилеја – 70 година Института

8. децембар 2017.

Институт за међународну политику и привреду обележио је 70 година постојања свечаним пријемом којем су присуствовали представници Владе Републике Србије, дипломатског кора и чланови академске и научне заједнице. Гостима су се обратили проф. др Зоран Јефтић, председник Управног одбора Института и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, а потом је уследио уметнички програм који је извео бард српског глумишта Иван Бекјарев. Бројне институције и појединци упутили су честитке Институту у поводу великог празника, а на свечаности је прочитана честитка проф. др Хуанг Пинга, директора Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука. Током свечаности, члановима породице постхумно је уручена јубилеарна захвалница проф. др Милану Шаховићу, доајену српске правне науке и дугогодишњем директору Института, а гости су били у прилици да погледају и резултате издавачке делатности Института из 2017. године.

више о томе...   >>>

Прослава јубилеја – 70 година Института

8. децембар 2017.

У оквиру низа активности организованих у поводу обележавања 70 година од оснивања Института за међународну политику и привреду, одржана је Свечана седница Управног одбора. На седници су се присутнима обратили проф. др Зоран Јефтић, председник Управног одбора, проф. др Никола Танић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, у име Владе Републике Србије и директор Института проф. др Бранислав Ђорђевић. Седници су, поред чланова Управног одбора, присуствовали помоћници директора, секретар Института, начелници истраживачких центара, председница и заменик председнице Научног већа Института.

Прослава јубилеја – 70 година Института

8. децембар 2017.

У оквиру обележавања 70 година постојања Института за међународну политику и привреду, одржан је свечани скуп запослених што је била прилика за осврт на значајне резултате у вишедеценијскоj научноистраживачкој делатности. Током скупа, одређеном броју запослених уручена су признања за допринос делатностима Института током 2017. године.

Научни скуп

6. децембар 2017.

Институт за међународну политику и привреду организовао је у склопу обележавања 70. годишњице рада једнодневни научни скуп „Кључне детерминанте спољне политике Србије” у сарадњи са Канцеларијом Фондације Ханс Зајдел за Србију и за Црну Гору. Конференцију су име Владе Републике Србије свечано отворили проф. др Никола Танић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја и Бојана Адамовић Драговић, начелница Одељења за Европу Министарства спољних послова, док су се у име организатора обратили проф. др Бранислав Ђорђевић, директор ИМПП, Луц Кобер, директор Канцеларије Фондације Ханс Зајдел за Србију и за Црну Гору, и проф. др Иво Висковић као председник Програмског одбора скупа. Радни део скупа одвијао се у четири панела. У оквиру првог панела излагачи и дискутанти су разматрали демографију, дипломатију и геополитичка и одбрамбена питања која детерминишу актуелни развој спољне политике Србије. Други панел је био посвећен утицајима глобалних трендова развоја међународних односа после краја Хладног рата и утицај развоја односа у државама региона у контексту безбедносних претњи и ризика који би могли да обликују спровођење спољне политике наше земље у наредном периоду. Излагачи трећег панела су осветлили како се процес европеизације појављује као једна од детерминанти спољне политике, са тежиштем на економске чиниоце везане за функционисање Заједничког тржишта. Четврти панел је обухватио поједина питања у оквиру корпуса економских детерминанти спољне политике Србије, попут Светске трговинске организације, страних директних инвестиција, економских односа са Русијом и миграционе политике у контексту привредног развоја.

више о томе...   >>>

Додела сертификата о волонтерском раду

5. децембар 2017.

Осми циклус краткорочног волонтирања у Институту за међународну политику и привреду, окончан је на Светски дан волонтера доделом сертификата о обављеном волонтерском раду. Поред волонтера који су успешно прошли кроз наш програм, церемонији доделе сертификата присуствовали су помоћник директора за научноистраживачку делатност, координатор Програма краткорочног волонтирања и ментори.

Међународна сарадња

26-29. новембар 2017.

Др Златан Јеремић и др Милош Јончић, истраживачи Института за међународну политику и привреду, учествовали су у раду међународне научне конференције “Мађарска и РМБ интернационализација у оквиру Иницијативе 16+1”, одржане у периоду 26-29. новембра 2017. године у Будимпешти. Организатор конференције био је Институт Кина–ЦИЕ земље (China-CEE Institute).
Током трајања конференције др Јеремић и др Јончић су, такође, учествовали и у раду Међународног академског комитета којим је председавао др Хуан Пинг (Huang Ping) директор Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука и Председник Кина-ЦЕЕ Института.

Међународна сарадња

19-28. новембра 2017.

Начелница Центра за студије „Појаса и пута свиле“, мр Ивона Лађевац, учествовала је у раду оснивачког форума Мреже за сарадњу невладиних организација у оквиру „Појаса и пута свиле“ (SIRONET) одржаног у Пекингу од 20-21. новембра 2017. године. На самом отварању је прочитано писмо подршке председника НР Кине, Сји Ђинпинга, новооснованој мрежи.
Форум је окупио представнике 65 земаља света који су радили у неколико панела и, из угла земаља које су представљали, изнели своје предлоге за начин рада. Учесници форума су, након дводневног симпозијума, разговарали и са привредним субјектима током посете градовима у унутрашњости Кине.

више о томе...   >>>

Трибина

28. новембар 2017.

Институт за међународну политику и привреду организовао је дебату у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији. Након уводног обраћања директора Института проф. др Бранислава Ђорђевића, предложак за дискусију дали су својим излагањима проф. др Миленко Џелетовић и мр Владимир Ајзенхамер са Факултета безбедности Универзитета у Београду и др Владимир Трапара, научни сарадник Института за међународну политику и привреду. Професор Џелетовић је указао на важност ваљаног сагледавања економског аспекта косовско-метохијског питања у погледу вредности имовине Републике Србије и привредних ресурса заробљених у јужној српској покрајини и показатеља који сведоче о упућености албанских привредних актера и становништва на нашу привреду. Мр Владимир Ајзенхамер је осветлио мање видљиве ризике по националну безбедност Србије и околних земаља који проистичу из верске радикализације младих Албанаца на Косову и Метохији, док је др Владимир Трапара изнео властити предлог могућег решења коначног статуса јужне српске покрајине у седам тачака који би требало да урачуна албанске, српске и интересе великих сила. Након излагања тројице уводничара уследила је жива дебата.

више о томе...   >>>

Радионица

27. новембар 2017.

У склопу традиционалне, вишедеценијске сарадње ИМПП и јапанских колега, професор Фумио Ида (Fumio Iida) са Кобе универзитета и домаћин др Слободан Јанковић, начелник Центра за суседне земље и Средоземље, Института за међународну политику и привреду, организовали су 27. новембра 2017. године радионицу на тему „Миграције, демократија и перцепција других”.
У занимљивој дебати након уводних излагања, учествовали су организатори уз сталног српског госта проф. Тара Цукимуру са Дошиша универзитета из Кјота, Проф. Риосуке Амија-Накада из Токија, др Кијохиде Јамаја из Кјота и Ајака Мацумото из Сапора, док су са ИМПП узели учешћа др Срђан Кораћ, заменик директора за науку, др Владимир Трапара, начелник Центра за евроатлантске студије, др Стеван Рапаић и др Душан Пророковић.
Дебата се водила на тему теоријских и практичних разматрања горе наведених феномена, уз посебан осврт на српски приступ мигрантској кризи, која је дубоко погодила земље пореклe, транзита и ЕУ у целини.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

20. новембар 2017.

Делегација Института за међународну политику и привреду (ИМПП) коју су чинили директор проф. др Бранислав Ђорђевић и истраживач др Златан Јеремић, учествовала је на међународној конференцији коју је у Будимпешти у склопу пројекта China–CEES Think Thank Network организовао мађарски Институт за међународне односе и привреду. На скупу је учествовало више од 50 истраживача из држава учесница иницијативе „16+1”.


више о томе...   >>>

Међународна сарадња

17. новембар 2017.

У поводу предстојећег обележавања 180 година дипломатских односа Србије и Русије, проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу, разговарали су представницима амбасаде Руске Федерације у Београду, господином Николајем Помилујком, првим секретаром и господином Игором Хопрјачковим, аташеом.
Разговор је био посвећен заједничким активностима које ће бити реализоване у оквиру године овог значајног јубилеја.

Семинар ИМПП

13. новембар 2017.

Др Иван Дујић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је у оквиру месечног семинара ИМПП предавање „Нови свет и Европа: од настанка капитализма до Brexit-a”. У наставку одржаног предавања отворена је дискусија у којој су учествовали истраживачи и волонтери Института.

Међународна сарадња

9. новембар 2017.

Делегација научног института Централног комитета Комунистичке партије Кине (Central Compilation and Translation Bureau) посетила је Институт за међународну политику и привреду. Током срдачног и садржајног разговора размотрене су могућности успостављања сарадње између двају института. Будући да је повезивање истраживача из Србије и Кине један од приоритетних задатака у наредном периоду за обе стране, прихваћена је иницијатива кинеске стране да се Институт за међународну политику и привреду придружи „Високом академском форуму Кина–Средња и Источна Европа”.

више о томе...   >>>

Отварање центра

8. новембар 2017.

У присуству чланова Управног одбора, начелника центара и запослених, у Институту за међународну политику и привреду, 8. новембра 2017. године, свечано је отворен Центар за студије „Појаса и пута свиле“. Црвену траку пресекли су проф.др Зоран Јефтић, председник УО, и мр Ивона Лађевац, начелница Центра.

више о томе...   >>>

Захвалница

7. новембар 2017.

У поводу петогодишњице успешног рада Кинески центар Мегатренд Универзитета доделио је захвалницу Институту за међународну политику и привреду за допринос унапређењу односа билатералне сарадње у области образовања и научног рада између Републике Србије и Народне Републике Кине.
Др Катарина Закић, директорка Кинеског центра, уручила је захвалницу проф. др Браниславу Ђорђевићу, директору Института.

више о томе...   >>>

Амбасадорски форум

2. новембар 2017.

Њ.е. господин Мохамед Набхан, амбасадор Државе Палестине у Србији, одржао је у оквиру „Амбасадорског форума” предавање “100 years of Balfour Declaration”. Амбасадор је указао на последице које је овај документ имао на безбедност у региону Блиског истока и односе јеврејског и палестинског народа. Након полусатног излагања уследила је дискусија у којој су учествовали представници дипломатског кора и академске заједнице.

више о томе...   >>>

Научни скуп

1. новембар 2017.

У Институту за међународну политику и привреду одржан је једнодневни научни скуп „Употреба силе у међународним односима”. Учесници су у оквиру четири панела дискутовали о теоријским и геополитичким димензијама политике силе, политици наоружања и разоружања, као и о улози Уједињених нација и Европске уније у контексту употребе силе на глобалном плану у 21. веку. Институт ће као резултат расправе приредити тематски зборник радова.


више о томе...   >>>

Семинар ИМПП

23. октобар 2017.

Др Душан Пророковић, истраживач сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је у оквиру месечног семинара ИМПП предавање „Промена равнотеже снага у међународним односима – ка формирању мултиполарног поретка”. У наставку одржаног предавања отворена је дискусија у којој су учествовали истраживачи и волонтери Института.


Сајам књига

22. октобар 2017.

Институт за међународну политику и привреду представио је на 62. Међународном београдском сајму књига издавачку делатност остварену током 2017. године, али и публикације које нису биле изложене на сајму одржаном 2016. године. Институт је изложио 24 публикације на штанду Центра за промоцију науке у Хали 2 (ниво А), где истраживачи посетиоцима пружају основне информације о књигама и часописима. Изложене публикације биће по окончању сајма традиционално додељене једној од универзитетских библиотека Републике Србије, а ове године је то Универзитетска библиотека „Никола Тесла” у Нишу.

Међународна сарадња

17. октобар 2017.

Њ.Е. Радко Влајков, изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Бугарске у Београду, у пратњи саветника Дмитра Цанева, посетио је Институт за међународну политику и привреду и разговарао са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем.
Тема разговара било је предстојеће председавање Републике Бугарске Европским саветом, као и могућности унапређења сарадње Амбасаде и Института.

Међународна сарадња

12. октобар 2017.

Амбасадор Државе Палестине у Србији њ.е. господин Мохамед Набхан посетио је Институт за међународну политику и привреду и разговарао са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем. Након размене мишљења о актуелним проблемима у међународним односима, разговарано је о начинима унапређења сарадње између Института и Амбасаде Палестине у Србији, као и о могућностима успостављања сарадње Института са сродном научном установом у Палестини.

Најава

11. октобар 2017.

У Пекингу, 18. октобра, почиње 19. заседање Конгреса КП Кине.
О томе како се бирају делегати, подношењу реферата и начину рада Конгреса можете се информисати овде:

- Како настаје извештај за Конгрес КП Кине - на кинеском (151.70M)

- Како настаје извештај за Конгрес КП Кине - на енглеском (164.89M)

- Како се бирају чланови КП Кине - на кинеском (159.31M)

- Како се бирају чланови КП Кине - на енглеском (199.69M)

Најава

10. октобар 2017.

Комеморација у поводу смрти доајена српске правне науке, дугогодишњег истраживача и директора Института за међународну политику и привреду, проф. др Милана Шаховића, одржаће се у понедељак, 16. октобра 2017. г, са почетком у 11.00 часова у Свечаној сали Института.

Амбасадорски форум

04. октобар 2017.

Њ.Е. господин Абделхамид Шебшуб, амбасадор Народне Демократске Републике Алжир у Србији, одржао је у оквиру „Амбасадорског форума“ Института за међународну политику и привреду предавање под насловом “Peace, Stability and Development – goals of Algerian regional diplomacy”, 4. октобра 2017. године. Господин Шебшуб је указао на најважније циљеве алжирске спољне политике, изворе нестабилности, односе са суседима, као и најважније аспекте сарадње са земљама региона и Уједињених нација у решавању безбедносних изазова. Након предавања је уследела дискусија у којој су учествовали чланови дипломатског кора и представници академске заједнице.

више о томе...   >>>

Сарадња

02. октобар 2017.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, и мр Ивона Лађевац, начелница Центра за студије „Појаса и пута свиле“, разговарали су са господином Томиславом Николићем, председником Националног савета за координацију сарадње Републике Србије са Руском Федерацијом и НР Кином.
Тема разговора била је будућа сарадња ИМПП-а и Националног савета.

више о томе...   >>>

Пријем волонтера

02. октобар 2017.

Осми циклус краткорочног волонтирања у Институту за међународну политику и привреду започет је 2. октобра 2017. године, пријемом волонтера у кабинету директора Института. Волонтирање ће бити реализовано у периоду од 2. октобра до 5. децембра 2017. године. Поред двојице примљених волонтера, пријему су присуствовали директор Института, заменик директора за НИД, председник Научног већа, начелници центара, секретар Института, координатор и ментори волонтера. У оквиру пријема, волонтери су упознати са Правилником о волонтирању, другим правним актима Института, као и програмом активности на којима ће бити ангажовани у периоду волонтирања.


Међународна сарадња

27. септембар 2017.

Делегација Развојног истраживачког центра Државног савета Народне Републике Кине, предвођена господином Џанго Ђункуом (Zhang Junkuo), замеником министра, 27. септембра 2017. године, посетилаје Институт за међународну политику и привреду.
Теме разговора биле су економска ситуација у Србији и могућности за унапређење сарадње са Кином у оквиру “Појаса и пута“, формата 16 + 1, али и на билатералном нивоу.


Научни скуп

21. септембар 2017.

Једнодневни научни скуп „Културно и историјско наслеђе Србије у свету” одржан је 21. септембра 2017. године у Великој сали Института за међународну политику и привреду (ИМПП) као осми по реду научни форум посвећен питању заштите културне баштине ван граница наше земље. У свечаном делу, скупу су се обратили др Срђан Кораћ, помоћник директора ИМПП за научноистраживачку делатност, и проф. др Љубиша Митровић са Филозофског факултета Универзитета у Нишу. Радни део конференције одвијао се у три сесије где је 43 излагача, од чега шест аутора из иностранства, представило укупно 32 рада. У широком опсегу истраживачких питања представљених на овогодишњем скупу, као доминантне теме наметнули су се улога и значај дипломатије у очувању културног и историјског наслеђа. У склопу закључног дела, учесници скупа су се сагласили да се као конкретан производ конференције надлежним државним органима пошаљу препоруке за измене јавних политика и програма у овој области. Поред Института, учеснике су угостили Институт економских наука и Централни институт за конзервацију.

18. септембар 2017.

Институт за међународну политику и привреду представљен је у оквиру нове рубрике дневног листа "Политика" посвећене науци и раду научних установа у Србији. Чланак о Институту можете у целости да прочитате овде... >>>

Међународна сарадња

14. септембар 2017.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, и мр Ивона Лађевац, начелница Центра за студије „Појаса и пута свиле“, разговарали су са господином Недељком Тењовићем, вршиоцем дужности директора Камцеларије Националног савета са координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином, и његовим најближим сарадницима.
Разговор је био посвећен пројектима и активностима које ће бити реализоване у оквиру новооснованог Центра за студије „Појаса и пута свиле“, као и будућој сарадњи са Канцеларијом.

Предавање

8. септембар 2017.

Председник Парламентарне скупштине Медитерана (ПСМ) њ.е. господин Антонио Педро Роке одржао је 8. септембра предавање за истраживаче Института за међународну политику и привреду (ИМПП) о актуелним иницијативама и приоритетним питањима у раду ове парламентарне међудржавне организације. Након предавања директор ИМПП-а проф. др Бранислав Ђорђевић је у разговору са господином Рокеом и генералним секретаром ПСМ амбасадором Серђом Пјацијем размотрио могућности за укључивање Института у Академску платформу ПСМ-а. Др Слободан Јанковић и др Срђан Кораћ су са гостима разговарали о мигрантској кризи, стању у Либији и Сирији као горућим проблемима у региону Средоземља.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

1. август 2017.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу и пројекте, састали су се са господином Тјен Ишуом (TIAN Yishu), саветником за политичке послове Амбасаде НР Кине у Београду.

Тема састанка били су пројекти и активности које ће бити реализоване у оквиру новооснованог Регионалног центра за управљање научним пројектима у формату сарадње „16+1“, саставном делу шире иницијативе „Један појас, један пут“.

Међународна сарадња

14. јул 2017.

Амбасадор Народне Демократске Републике Алжир у Републици Србији Њ.Е. Abdelhamid Chebchoub посетио је Институт за међународну политику и привреду и разговарао са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем. Поред размене мишљења о актуелним питањима међународних односа, посебно тероризма и мигрантске кризе, разговарано је и могућностима за унапређење сарадње између амбасаде Алжира и Института. Током разговора потенцирано је успостављање научне сарадње између Института и сродне научне установе у Алжиру.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

14. јул 2017.

Делегација Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука, боравила је у посети Институту за међународну политику и привреду у периоду 10.-13. јула 2017. године.

Током боравка, директор Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука проф. др Хуанг Пинг и директор Института за међународну политику и привреду, проф. др Бранислав Ђорђевић, потписали су Уговор о оснивању Регионалног центра за управљање научним пројектима у формату сарадње „16+1“ иницијативе „Појас и пут свиле“.

Поменутим уговором, Институт за међународну политику и привреду постао је први регионални центар у формату сарадње „16+1“ између Народне Републике Кине и земаља Централне и Источне Европе.


више о томе...   >>>

Додела сертификата о волонтерском раду

30. јун 2017.

Седми циклус краткорочног волонтирања у Институту за међународну политику и привреду, окончан је 30. јуна 2017. године, доделом сертификата о обављеном волонтерском раду, Поред четворo волонтера, церемонији доделе сертификата присуствовали су помоћник директора за научноистраживачку делатност као и ментори волонтера.

Презентовање радова волонтера

29. јун 2017.

Волонтери Института за међународну политику и привреду, презентовали су 29. јуна 2017. године, своје истраживачке радове на додељене теме. Презентовању радова, као саставаном делу завршних активности волонтера у оквиру седмог циклуса краткорочног волонтирања, присуствовали су научни радници Института.

Амбасадорски форум

28. јун 2017.

Њ.Е. Госпођа Алона Фишер-Кам, амбасадорка Израела у Београду, одржала је у Институту за међународну политику и привреду, предавање на тему „Current Developments in the Middle East: The Position of Israel“, 28. јуна 2017. године. Након предавања, које је одржано у оквиру „Амбасадорског форума“, уследила је дискусија присутних.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

28. јун 2017.

Инстутут за међународну политику и привреду je, 28. јуна 2017. године, посетила делегација истраживачког одељења за историју, Комунистичке партије Кине, из провинције Ђангсу на челу са директором Жанг Јакингом. Др Срђан Кораћ, заменик директора Института за међународну политику и привреду, је са неколико колега из Института разговарао са гостима о унапређивању укупне сарадње са кинеским партнерима и могућностима за сарадњу двају организација. Теме историје у образовном систему и истраживању, као и специфичности кинеског економског развоја биле су доминантне током састанка.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

25-28. јун 2017.

На научном симпозијуму “Како сарадња „16+1“ унапређује иницијативу „Појаса и пута““ одржаном у Пекингу, од 25-28. јуна, Институт за међународну политику и привреду представљали су проф. др Бранислав Ђорђевић, директор, и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу и пројекте.
Организатори симпозијума били су Институт за европске студије, Кинеске академије друштвених наука, Министаство спољних послова Кине, Кинеска асоцијација за промоцију културне размене и сарадње и Међународни пословни институт земаља ЦИЕ, Универзитета за економију и пословање из Хбеја.
Током симпозијума одржан је састанак директора Института за европске студије, проф. др Хуанг Пинга и проф. др Бранислава Ђорђевића посвећен предстојећем доласку кинеске делегације у Београд и њеног учешћа на научном скупу „Иницијатива Новог пута свиле – домети и изазови“.

више о томе...   >>>

Семинар ИМПП

19. јун 2017.

Др Стеван Рапаић, истраживач сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је 19. јуна, у оквиру месечног ИМПП семинара предавање "Утицај страних директних инвестиција на локални економски развој у Србији (2001-2013)". Предавању су присуствовали истраживачи и волонтери Института.

Међународна сарадња

7. јун 2017.

Инстутут за међународну политику и привреду je, 7. јуна 2017. године, посетила Карла Робин Херши (Karla Robin Hershey), стална координаторка Уједињених нација за развој и стална представница Програма Уједињених нација за развој. Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, је са гошћом разговарао о могућим видовима сарадње.

Летњи семинар у Албени

Истраживачи Института за међународну политику и привреду, Јелица Горданић и Драгана Дабић, учествовале су на „18. летњем семинару за младе професионалце из Југоисточне Европе и Црноморског региона“, који се у Албени одржао од 29. маја до 2. јуна 2017. године. Семинару под радним насловом „Изазови јавне политике- европске и регионалне димензије“ присуствовали су млади истраживачи и јавни службеници из Бугарске, Румуније, Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе, Грузије, Македоније, Турске и Србије. Предавања и интерактивне радионице семинара, указале су на најважније изазове са којима се суочавају Европска унија, Југоисточна Европа и Црноморски регион, са посебним акцентом на питањима јавне политике.

Предавање

29. мај 2017.

Др Беомчул Шин (Shin Beomchul), професор Дипломатске академије Републике Кореје, одржао је у Институту за међународну политику и привреду предавање на тему „North East Asia Peace and Cooperation & Korean Peninsula ", 29. маја 2017. године. Др Шин је указао на актуелна дешавања у региону источне Азије, посебно се осврнувши на нуклеарни програм Дeмократске Народне Републике Кореје, који је означен као главни дестабилишући фактор, не само у региону, него и на глобалном плану. Такође, др Шин је изнео позицију Републике Кореје, истичући принципе и циљеве спољне политике нове администрације Републике Кореје. После предавања, уследила је дискусија присутних. Током расправе др Шин је указао да Република Кореја наставља да промовише политику неширења истог.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

24. мај 2017

Висока делегација Истраживачко-развојног центра државног савета НР Кине посетила је 24. маја 2017. године Институт за међународну политику и привреду. Тема разговора била су досадашња достигнућа пројекта Појаса и пута свиле, сарадња у формату 16+1, али и планови за унапређење сарадње у наредном периоду.

Семинар

15. мај 2017.

Научни саветник Др Драган Петровић одржао је у оквиру месечног семинара ИМПП-а предавање „Председнички избори у Француској 2017. године“. У оквиру предавања, коме су присуствовали истраживачи Института и нова генерација волонтера, др Петровић је анализирао социјалне, економске и политичке околности које су обликовале јавно мњење у предизборној кампањи за недавно одржане председничке изборе у Француској и довеле до победе Емануела Макрона. Највише пажње у току расправе која је уследила након излагања изазвало је питање да ли је Пета република у кризи.

Трибина

11. мај 2017.

У организацији ИМПП одржана је трибина „Велика Албанија утопија или реалност пред вратима“. После уводних излагања доц. др Александра Животића, проф. др Миломира Степића и мр Живојина Ракочевића уследила је дискусија. Питање Велике Албаније је размотрено са историјског, геополитичког и политичког становишта. У оквиру уводних излагања истакнуто је да постоји низ разлога због којих се ово питање реактуелизује, као и да је неопходно организовати нове скупове на сличну тему.

више о томе...   >>>

Састанак бивших директора Института

10. мај 2017.

У Институту за међународну политику и привреду, одржан је 10. маја 2017. године, редовни годишњи састанак са бившим директорима Института, на коме су они упознати са актуелним задацима и плановима, у години у којој Институт обележава 70 година успешног рада.

Међународна сарадња

5. мај 2017.

Проф. Таро Цукимура (Taro Tsukimura) са јапанског Дошиша универзитета је, 5. маја 2017. године, посетио Инстутут за међународну политику и привреду и разговарао са проф. др Браниславом Ђорђевићем, директором, и његовим сарадницима др Слободаном Јанковићем, начелником Одељења за спољнополитичке студије, и мр Ивоном Лађевац, координатором за међународну сарадњу и пројекте.
Тема разговора била је ретроспектива десетогодишње сарадња и планови за наредни период.

Међународна сарадња

26. април 2017.

Др Владимир Трапара, начелник Одељења за студије међународне безбедности Института за међународну политику и привреду посетио је 26. априла 2017. године Амбасаду Републике Индије на позив амбасадорке њ.е. Нариндер Чохан. Састанку су присуствовала и двојица индијских истраживача међународних односа и безбедности: др Џаганат Панда из Института за студије одбране и анализу и др Арун Сагал из Делхи групе за политику, са којима је др Трапара разговарао о успостављању сарадње између њихових научно-истраживачких установа и ИМПП.

Међународна сарадња

24. април 2017.

Делегација Института за међународну политику и привреду, коју су чинили господин Драган Ђоковић, члан УО Института, проф. др Бранислав Ђорђевић, директор, и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу, учествовала је, на позив организатора, у раду конференције „Заједнички изазови и решења у оквиру сарадње Кине и ЦИЕ“. Конференција је одржана након церемоније отварања Института Кина – ЦИЕ, 24. априла 2017. године у Будимпешти.

На маргинама састанка, делегација Института је разговарала са проф. др Хуанг Пингом, генералним директором, и др Лиу Зуокуијем, директором Одељења за централне и источно европске студије Института за европске студије из Пекинга, о плановима за унапређење сарадње између два института, али и у оквиру мреже 16+1.

више о томе...   >>>

Пријем волонтера

24. април 2017.

Седми циклус краткорочног волотирања у Институту за међународну политику и привреду започет је 24. априла 2017. године, пријемом волонтера у кабинету директора Института. Волонтирање ће бити реализовано у периоду од 25. априла до 30. јуна 2017. године. Поред петоро примљених волонтера, пријему су присуствовли заменик директора за НИД, координатор и ментори волонтера. У оквиру пријема, волонтери су упознати са Правилником о волонтирању, другим правним актима Института, као и програмом активности на којима ће бити ангажовани у периоду волонтирања.

Амбасадорски форум

20. април 2017.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, господин Марко Ђурић, одржао је у Институту за међународну политику и привреду, предавање на тему „Актуелно стање у дијалогу Београда и Приштине“, 20. априла 2017. године. Предавању, које је одржано оквиру амбасадорског форума ИМПП-а, присуствовали су представници дипломатског кора, академске заједнице и студенти Београдског универзитета.

више о томе...   >>>

Семинар

18. април 2017.

Проф. др Добрица Весић, виши научни сарадника Института за међународну политику и привреду, одржао је у оквиру месечног семинара ИМПП-а предавање „Економска и политичка компонента корупције и прања новца“, 18. априла 2017. године. У оквиру предавања, коме су присуствовали запослени Института, излачаг се осврнуо на услове под којима долази до изражаја економска и политичка димензија корупције, као вида економског и финансијског криминала, који угрожава виталне друштвене вредности. Након предавања, уследила је дискусија присутних.

Међународна научна конференција

12. април 2017.

ИМПП, у сарадњи са београдском канцеларијом фондације Ханс Зајдел (Hanns Seidel Stiftung) и Покрајинским заштитником грађана – омбудсманом, организовао је међународну научну конференцију посвећену разматрању миграција као безбедносних изазова дуж западно-балканске руте. Конференција се одржавала од 10. до 12. априла 2017. на Палићу.

Скуп је отворио господин Ненад Иванишевић, државни секретар Министарства за рад, борачка и социјална питања. У свечаном делу скупа учесницима су се обратили и помоћник републичког комесара у Комесаријату за избеглице и миграције Иван Гергинов, директор Института за међународну политику и привреду проф. др Бранислав Ђорђевић и директор Канцеларије Ханс Зајдел фондације за Србију и за Црну Гору Луц Кобер. Више од тридесет излагача на конференцији било је из високошколских установа, института, институција за заштиту људских права, међународних организација, органа надлежних за поступање према избеглицама и мигрантима и медија, из Србије, Бугарске, Русије, Македоније, Републике Српске, Румуније и Мађарске.

Конференција је реализована у шест панела чије су се теме, између осталог, тицале узрока миграција, правних изазова и решења, социо-економских последица миграција, извештавања медија о мигрантској кризи и реаговања на њу. Другог дана конференције одржан је округли сто на коме су представници државних органа и стручњаци из релевантних области дискутовали на тему миграција, безбедности и људских права.

На крају конференције формулисане су препоруке владама држава у региону које се налазе на западно-балканској мигрантској рути, донаторима, међународним организацијама и међународној заједници у целини.

Јавна набавка

7. април 2017.

Институт за међународну политику и привреду, Београд, Македонска 25, закључио је Уговор јавне набавке мале вредности 01 бр. 321/2 од 06.04.2017. године, са најповољнијим понуђачем Донат Граф доо, из Београда, Вучка Милићевића 29.

Обавештење о закљученом Уговору...   >>>

Трибина

3. април 2017.

Трибина „Србија и суседство: проблеми и перспективе“, одржана је у Институту за међународну политику и привреду 3. априла 2017. године. Уводна излагања на Трибини дали су проф. др Драган Ђукановић, са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, др Стеван Гајић, са Института за европске студије, мр Владимир Ајзенхамер, са Факултета безбедности Универзитета у Београду и др Ненад Васић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду. У контексту развоја односа Србије и њених суседа, на Трибини су отворене значајне теме, које су послужиле као основа даљој дискусији присутних. Скупом је модерирао др Милован Радаковић, научни сарадник Института.

Међународна сарадња

29. март 2017.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, је, 29. марта 2017. године, примио у куртоазну посету Њ.Е. господина Ју Дае Џонга (Yoo Dae Jong), Амбасадора Републике Кореје, и господина Парк Кичанга (Park Kichang), министра саветника.
Тема разговора биле су могућности за унапређење научне сарадње.

Семинар – ИМПП

20. март 2017.

Др Сања Јелисавац Трошић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду, одржала је 20. марта 2017. године, предавање на тему “Споразум о трговинским олакшицама Светске трговинске организације “. Предавања истраживача саставни су део редовних месечних семинара ИМПП-а, који окупљају запослене Института.

Додела сертификата полазницима Зимске школе међународних односа

20. март 2017.

Полазницима друге генерације Зимске школе међународних односа ИМПП "Савремени међународни односи између теорије и праксе" додељена су уверења о успешно завршеној Школи, 20. март 2017. године, чиме је она свечано затворена. Полазницима су се уочи доделе уверења обратили проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института и координатор Школе др Владимир Трапара. За најистакнутијег полазника генерације 2017. изабран је Бошко Kалановић.

Предавање

13. март 2017.

Проф. др Тања Мишчевић, шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији, одржала је 13. марта 2017. године, у оквиру Зимске школе међународних односа Института за међународну политику и привреду, предавање на тему "Стање и перспективе преговора Србије за приступање Европској унији", коме су присуствовали и истраживачи Института.

Предавање

10. март 2017.

Проф. др Срђа Трифковић одржао је у Институту за међународну политику и привреду предавање на тему „Трамп против дубоке државе: Хроника пуча који траје“, 10. марта 2017. године. Пред представницима академске и научне јавности, проф. Трифковић је указао на ограничења и домете нове Владе САД, истичући проблем унутарсистемске опструкције као и најављених мера измене спољне политике САД. Поткрепљујући опозицију актуелног председника САД, проф. Трифковић се нарочито осврнуо на изјаве бивших највиших званичника, натписе у медијима и деловање бирократског апарата. У дискусији која је уследила након предавања, посебну пажњу изазвала су питања која су се тицала политике САД према Балкану и Србији. У вези са тим, проф. Трифковић је указао на мању заинтересованост званичног Вашингтона за овај део Европе.

више о томе...   >>>

Meђународна сарадња

9. март 2017.

Њ.Е. Алона Фишер Kам, Амбасадорка Израела у Београду (Alona Fisher Kamm), посетила је Институт за међународну политику и привреду, 9. марта 2017. године. Њ. Е. Фишер Kам je разговору са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем и координатором Амбасадорског форума Института, доц. др Михајлом Вучићем, разговарала o могућностима за поновно успостављање научне сарадње Института и сродних институција у Израелу.

Међународни дан жена

8. март 2017.

Међународни дан жена обележен је у Институту за међународну политику и привреду, 8. марта 2017. године, у виду коктела који је окупио запослене Института.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

7. март 2017.

Њ.Е. Мухамед Набхан (Mohammed Nabhan), амбасадор Државе Палестине у Републици Србији, 7. марта 2017. године, посетио је Институт за међународну политику и привреду и разговарао са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем.

Тема разговора били су могући видови унапређења сарадње између амбасаде Државе Палестине и Института.

Зимска школа међународних односа

27. фебруар 2017.

Пријем полазника друге генерације Зимске школе међународних односа ИМПП-а под називом „Савремени међународни односи између теорије и праксе“, обављен је 27. фебруара 2017. године Поздравне говоре су одржали проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института и председник организационог одбора др Владимир Трапара, након чега је проф. Ђорђевић одржао и уводно предавање. Зимска школа ће ове године обухватити 18 предавања, закључно са 20. мартом, када ће полазницима бити подељени сертификати.

Слава Института

24. фебруар 2017.

Институт за међународну политику и привреду обележио je 24. фебруара 2017. године славу Свети Симеон Мироточиви, којој су присуствовали запослени Институтa.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

21. фебруар 2017.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, је, 21. фебруара 2017. године, примио у куртоазну посету Њ.Е. господина Хусеина М. Абдулахија (Hussein M. Abdullahi), Амбасадора Исламске Републике Иран. У пратњи Њ.Е. Амбасадора Абдулахија били су његови најближи сарадници, господа Изади (Mohammad Javad Izadi) и Мотаги (Mohammad Reza Mottaghi). Тема разговора биле су могућности за унапређење сарадње.

Признања

15. фебруар 2017.

Указом председника Републике Србије број КОПР 19 од 9. фебруара 2017. године за нарочите заслуге и допринос у проучавању међународних односа, а поводом 70 година постојања, Институт за међународну политику и привреду одликован је Сретењским орденом.

На свечаности у Председништву Србије, одржаној на Дан државности Републике Србије, 15. фебруара 2017. године, председник Републике Томислав Николић уручио је орден директору Института, проф. др Браниславу Ђорђевићу.


више о томе...   >>>

Признања

6. фебруар 2017.

На свечаности у поводу Дана Института за стратегијска истраживања Министарства одбране, Институту за међународну политику и привреду додељено је посебно признање за успешну научну сарадњу током 2016. године.

 

Седница Управног одбора

31. јануар 2017.

На XVII седници Управног одбора Института за међународну политику и привреду, одржаној 31. јануара 2017. године, усвојен је Извештај о раду Института за период 1. јануар-31. децембар 2016. године и, на предлог директора Института, донет је Програм и план рада Института за 2017. годину.

На седници је одато признање руководству Института за постигнуте резултате у научноистраживачкој делатности током 2016. године и дата пуна подршка програму и плану за 2017. годину, у којој Институт обележава 70 година успешног рада.

Седницом је председавао председник Управног одбора, проф. др Зоран Јефтић, а седници је, поред чланова УО и руководства Института, присуствовао и помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Никола Танић.

 

23. јануар 2017.

Директор Института за међународну политику и привреду, проф. др Бранислав Ђорђевић, уписао се данас у књигу жалости у Амбасади Ирана поводом пожара и рушења солитера Пласко у Техерану.

 

Зимска школе међународних односа - ОГЛАС

17. јануар 2017.

Кликни овде:

више о томе...   >>>