Новогодишњи коктел

28. децембар 2016.

У Институту за међународну политику и привреду уприличена је, 28. децембра 2016. године, прослава поводом новогодишњих и божићних празника, којој су присуствовали запослени Института. У оквиру приредбе за најмлађе, деци запослених у Институту, додељени су новогодишњи пакетићи.

више о томе...   >>>

Прослава Дана Института

8. децембар 2016.

Институт за међународну политику и привреду, обележио је 69 година свог постојања, 8. децембра 2016. године. Поводом Дана Института, уприличен је свечани пријем, коме су поред запослених, присуствовали и представници Владе Републике Србије, дипломатског кора, као и академске и научне заједнице. У поводу обележавања Дана ИМПП-а, отворена је Библиотека и Меморијална соба „Др Предраг Симић, са 270 књига, фотографија и докумената, посвећених најмлађем директору Института. И ове године, у оквиру прославе Дана Института, запосленима су уручене награде за постигнуте резултате у раду, а промовисана су и нова институтска издања. На свечаном пријему, гостима су се обратили проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, др Зоран Јефтић, председник Управног одбора Института и др Едита Стојић Карановић, некадашња директорка Института.

више о томе...   >>>

Трибинa

7. децембар 2016.

Трибинa „Србија и Балкан у новим светским кретањима“, одржана је у Институту за међународну политику и привреду 7. децембра 2016. године, у оквиру обележавања Дана ИМПП-а. Уводна излагања дали су др Јован Ћирић, директор Института за упоредно право, проф. др Иво Висковић, са Факултета политичких наука, Универзитета у Београду и др Драган Ђукановић, виши научни сарадник Института. На Трибини су отворене значајне теме, које су послужиле као основа за даљу дискусију присутних. Скупом је модерирао др Драган Петровић, виши научни сарадник Института.

више о томе...   >>>

Хуманитарна акција

7. децембар 2016.

У оквиру обележавања Дана ИМПП-а, Институт за међународну политику и привреду организовао је хуманитарну акцију прикупљања одевних предмета за потребe штићеника „Прихватилишта за одрасла и стара лица“ у Београду. Запослени Института одазвали су се акцији, тиме што су донирали нешто од своје одеће и обуће поменутој установи. Представници Института уручили су 7. децембра 2016. године прикупљену гардеробу, где их је, по трећи пут угостио директор установе, господин Првослав Николић.

Признања и награде

29. новембар 2016.

Поводом обележавања 41 године рада, Факултет безбедности је организовао свечаност на којој су, између осталог, додељена признања и плакете појединцима и институцијама за успешну сарадњу. Међу добитницима признања је и Институт за међународну политику и привреду.

Међународна сарадња

16. новембар 2016.

Њ.Е. ЛИ Манчанг, амбасадор НР Кине у Републици Србији, је 16. новембра 2016. године, на позив директора, проф. др Бранислава Ђорђевића, одржао предавање у Институту за међународну политику и привреду.
Пред представницима академске, научне и шире јавности, амбасадор Ли је говорио о НР Кини и односима НР Кине и Републике Србије. Истакао је да, упркос разликама у величини територије и броју популације, две земље деценијама успешно сарађују поштујући принципе међународног права и мирољубиве коегзистенције. Амбасадор Ли је, између осталог, рекао да наше две земље деле заједничку антифашистичку прошлост и да нас на тим темељима веже дубоко поштовање и искрено пријатељство. Будући да је и сама земља у развоју, НР Кина је чврсто опредељена да кроз улагања у различите привредне гране, допринесе убрзаном развоју Републике Србије. До сада реализовани пројекти, попут моста Земун-Борча, ТЕ Обреновац, Железара Смедерево, потврђују ово опредељење.

више о томе...   >>>

Семинар ИМПП

14. новембар 2016.

Др Небојшa Вуковић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је 14. новембра 2016. године предавање на тему " Сви ратови европског ратишта ", коме су присуствовали запослени Института.

Додела сертификата о волонтерском раду

10. новембар 2016.

Шести циклус краткорочног волонтирања у Институту за међународну политику и привреду, окончан је доделом сертификата о обављеном волонтерском раду, 10. новембра 2016. године. Церемонији доделе сертификата, поред четворo волонтера, присуствовали су директор и секретар Института, чланови Колегијума и ментори волонтера.

Трибина

7. новембар 2016.

Трибина „Париски споразум о клими - годину дана после“, одржана је у Институту за међународну политику и привреду, 7. новембра 2016. године. Након поздравних речи проф. др Бранислава Ђорђевића, директора ИМПП-а и проф. др Драгољуба Тодића, модератора скупа, на трибини су отворене значајне, актуелне теме које су допринеле разумевању препрека, приоритета и резултата Републике Србије у спровођењу међународних обавеза у области климатских промена. Реферате на скупу презентовали су проф. др Ратко Кадовић, са Шумарског факултета, Универзитета у Београду, проф. др Владимир Ђурђевић, са Физичког факултета, Универзитета у Београду, Дејан Лекић, помоћник директора Агенције за заштиту животне средине, др Снежана Глумац, помоћник Секретарa за заштиту животне средине града Београда и Синиша Митровић, представник Привредне коморе Србије. Уводна излагања послужила су као основа квалитетној дискусији која се повела међу присутним представницима научне и академске заједнице, као и невладиног и државног сектора.

више о томе...   >>>

Презентовање радова волонтера

7. новембар 2016.

Волонтери Института за међународну политику и привреду, презентовали су 7. новембра 2016. године, своје истраживачке радове на додељене теме. Презентовању радова, као саставаном делу завршних активности волонтера, у оквиру шестог циклуса краткорочног волонтирања, присуствовали су научни радници Института.

Акредитација

2. новембар 2016.

Одлуком Одбора за акредитацију научноистраживачких организација Министарства просвете, науке и технолошког развоја бр. 660-01-00003/19 од 11.10.2016. године, Институт за међународну политику и привреду акредитован је за обављање научноистраживачке делатности као научни институт у области друштвених наука - право, политикологија, економија и безбедност. Одлуку о акредитацији можете погледати овде.

Трибина

1. новембар 2016.

Трибина „Устав Републике Србије од 2006. - предности и ограничења“, одржана је у Институту за међународну политику и привреду 1. новембра 2016. године, у организацији ИМПП-а и Института за упоредно право. Након поздравних речи др Драгана Ђукановића, помоћника директора ИМПП-а за научноистраживачку делатност и др Јована Ћирића, директора Института за упоредно право, рад Трибине се одвијао кроз пет панела.Излагачи на Трибини били су проф. др Владан Петров, са Правног факултета, Универзитета у Београду, др Владимир Ђурић, са Института за упоредно право, проф. др Оливера Вучић, судија Уставног суда Републике Србије, др Драган Ђукановић, виши научни сарадник ИМПП-а и др Оливер Николић, са Института за упоредно право. Теме о којима се расправљало, а које су биле предмет потоње дискусије, тицале су се карактеристика Устава из 2006. године и уставног идентитета Републике Србије, позиције уставног судства у уставном систему Републике Србије, Устава у контексту европских интеграција и људских и мањинских права и слобода.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

26. октобар 2016.

Њ.Е. госпођа Јоана-Кристина Попа (Oana-Cristina Popa), амбасадоркa Румуније у Републици Србији, у пратњи министра саветника, Флавијус Козмин Халацескуа (Flavius Cosmin Halacescu), 26. октобра 2016. године, посетила је Инстутут за међународну политику и привреду. Са уваженим гостимa разговарали су директор Института, проф. др Бранислав Ђорђевић и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу и пројекте.
Током разговора, проф. др Бранислав Ђорђевић je госте упознао са историјатом и организационом структуром ИМПП-а, као и областима научно-истраживачког рада. Уз осврт на традиционално добре везе Србије и Румуније, проф. др Ђорђевић је указао на значај развијања веза између ИМПП-а и румунских научно-истраживачких институција. Њ.Е. госпођа Попа се сложила са оценом да је унапређење научне сарадње важна компонента развоја билатералних односа двеју земаља и обећала своју подршку.

Међународна сарадња

24. октобар 2016.

Током посете Београду, Њ.Е. др Џамал Санад Ал-Суваиди (Jamal Sanad Al-Suwaidi), директор Емиратског центра за стратешкe студије и истраживања из Абу Дабија, састао се са представницима Института за међународну политику и привреду, проф. др. Зораном Јефтићем, председником Управног одбора и др Срђаном Кораћем, начелником Одељења за студије међународне безбедности. Тема разговора биле су могућности за унапређење научне сарадње.
У пратњи др Срђана Кораћа, Њ.Е. др Ал-Суваиди посетио је и Сајам књига.

више о томе...   >>>

ТВ прилог о Институту

20. октобар 2016.

Српска научна телевизија приказала је прилог о Институту за међународну политику и привреду.

Naučna konferencija

19. октобар 2016.

Институт за међународну политику и привреду организовао је, 19. октобра 2016. године, у Дому гарде у Београду, научни скуп посвећен разматрању досадашњих домета политике војне неутралности Србије, у сарадњи са Институтом за стратегијска истраживања Министарства одбране и уз подршку Канцеларије Фондације Ханс Зајдел за Србију и за Црну Гору.

Скуп је отворио в.д. помоћника министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић истакавши да је реч о изузетној прилици да научна и стручна јавност изнесу погледе о питању војне неутралности у контексту међународног права, али и о изазовима и ризицима пред којима се Србија налази, као и ограничења и потенцијале концепта војне неутралности за који се наша држава определила. Учесницима скупа су се у свечаном делу обратили и директор Института за међународну политику и привреду проф. др Бранислав Ђорђевић, директорка Института за стратегијска истраживања проф. др Јованка Шарановић и господин Луц Кобер, директор Канцеларије Ханс Зајдел фондације за Србију и за Црну Гору.

Од прокламовања политике неутралности Србије 2007. године у политичкој дебати и домаћој јавности присутна су опречна, и често неаргументована мишљења о томе да ли неутралност доприноси остварењу спољнополитичких циљева и јачању положаја наше земље у међународном систему. Због тога се у оквиру радног дела скупа дискусија одвијала у три панела. Први је био посвећен концептуалној, историјској и упоредној перспективи политике војне неутралности у међународним односима уопште, други дометима и ограничења досадашње политике војне неутралности Србије и, на крају, циљ трећег панела је била анализа војне неутралности Србије у контексту стабилности и безбедности региона и Европе. У расправи су поред чланова академске заједнице учествовали и представници Министарства одбране и других државних органа.

Међународна сарадња

14. октобар 2016.

Њ.Е. господин Александр Адор Нето (Alexandre Addor Neto), некадашњи амбасадор Федеративне Републике Бразила у Београду, је 14. октобра 2016. године, посетио Инстутут за међународну политику и привреду и разговарао са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем.
Тема посете била је унапређење научне сарадње.

Међународна сарадња

13. октобар 2016.

Члан Управног одбора, господин Драган Ђоковић, и директор Института за међународну политику и привреду, проф. др Бранислав Ђорђевић, састали су се, 13. октобра 2016. године, са изванредним и опуномоћеним амбасадором Народне Републике Кине у Републици Србији, Њ.Е. господином Ли Манчангом (Li Manchang). Током разговора, тежиште је стављено на сарадњу Института са сродним научним установама у НР Кини, као и заједничким активностима Амбасаде НР Кине и Института на доприносу односима између наших двеју земаља.

Семинар ИМПП

10. октобар 2016.

Др Милован Радаковић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је 10. октобра 2016. године, предавање под називом „Положај Србије у региону“ коме су присуствовали запослени Института. Након предавањa, које се односило на геостратешку позицију Србије у контексту односа са суседима, уследила је дискусија присутних. Предавања истраживача саставни су део редовних месечних семинара ИМПП-а.

Међународна сарадња

6. октобар 2016.

На позив господина Тошиа Абеа (Toshiya Abe), директора за Балкан Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA), проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, се, 6. октобра 2016. године, састао са проф. др Шинићи Китаоком (Shinichi Kitaoka), председником JICA.
Тема разговора била су актуелни међународни односи, са посебним освртом на мигрантску кризу, али и активности JICA.

Међународна сарадња

20. септембар 2016.

Институт за међународну политику и привреду је 20. септембра 2016. године посетила Њ.Е. Адела Мајра Руиз Гарсија (Adela Mayra RUIZ GARCÍA), амбасадорка Републике Кубе у Републици Србији.
Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института и Њ.Е. Руиз Гарсија су разговарали о могућностима унапређења сарадње између амбасаде Кубе и Института, али и o успостављању научне сарадње ИМПП-а са кубанским институцијама сличног профила.

Mеђународна научнa конференција

23. септембар 2016.

Mеђународна научнa конференција „Очување и заштита културно-историјског наслеђа Србије у иностранству“ одржана је у Институту за међународну политику и привреду 23. септембра 2016. године, као седми по реду, тематски међународни научни скуп. Након поздравне речи проф. др Бранислава Ђорђевића, директора Института, у церемонијалном делу скупа, испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, присустнима се обратио и добродошлицу пожелео државни секретар проф. др Владимир Поповић. Конференција је реализована у четири сесије, а поред Института, конференцију су ове године угостили и Институт економских наука и Централни институт за конзервацију. У раду конференције, 25 домаћих аутора и седам аутора из иностранства, презентовало је своје научне радове. Дијаспора и очување културног и верског идентитета из теолошке перспективе, значај парадигме геокултуре развоја у избору и дефинисању националних приоритета, религија као кључна компонента националног идентита, неговање националних идеала у контексту српске православне цркве, само су неке од тема које су дале значајне увиде у раду конференције и допринеле закљуцима скупа.

више о томе...   >>>

Пријем волонтера

20. септембар 2016.

Шести циклус краткорочног волотирања у Институту за међународну политику и привреду започет је 20. септембра 2016. године, пријемом волонтера у кабинету директора Института. Волонтирање ће бити реализовано у периоду од 20. септембра до 14. новембра 2016. године. Поред четворо примљених волонтера, пријему су присуствовали директор Института, заменик директора за НИД, координатор и ментори волонтера. У оквиру пријема, волонтери су упознати са Правилником о волонтирању, другим правним актима Института, као и програмом активности на којима ће бити ангажовани у периоду волонтирања.

Међународна сарадња

20. септембар 2016.

Институт за међународну политику и привреду је 20. септембра 2016. године посетила Њ.Е. Адела Мајра Руиз Гарсија (Adela Mayra RUIZ GARCÍA), амбасадорка Републике Кубе у Републици Србији.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института и Њ.Е. Руиз Гарсија су разговарали о могућностима унапређења сарадње између амбасаде Кубе и Института, али и o успостављању научне сарадње ИМПП-а са кубанским институцијама сличног профила.

Радионица

13. септембар 2016.

Радионица "Глобални програм за развој каријере" одржана је великој сали Института за међународну политику и привреду, 13 септембра 2016. године, у организацији Института и Дошиша универзитета. Радионица је обухватила три сесије, у оквиру којих је група од девет јапанских студената презентовала резултате свог истраживања, као и теренског рада и стажирања. Отварајући значајне теме, излагачи су, у завршном делу радионице имали прилике да разговарају и са представницима Дошиша Универзитета, Мицубиши корпорације и Јапанске Агенције за међународну сарадњу. Након успешне научне конференције, а потом и радиoнице, јапански студенти су у пратњи свог домаћина др Слободана Јанковића, научног сарадника ИМПП-а посетили "Војни музеј" у Београду.

више о томе...   >>>

Међународна научна конференција

12. септембар 2016.

Међународна научна конференција „Социјални и економски проблеми и изазови савременог света“ одржана је 12. септембра 2016. у организацији Института за међународну политику и привреду и Дошиша универзитета. Том приликом, Институт је са партнерима из Јапана обележио десет година успешне научне сарадње. Након поздравне речи проф. др Бранислава Ђорђевића, директора Института, конференцију су отворили и уводна саопштења дали проф. др Таро Цукимура са Дошиша универзитета, Њ.Е. Господин Јуићи Такахара, Амбасадор Јапана у Републици Србији и Александар Јанковић, шеф Одељења за Азију, Аустралију и Пацифик, Министарства спољних послова Републике Србије. У раду овогодишње конференције, 17 учесника је кроз три панела презентовало своје научне радове. Кључне теме конференције, између осталог, тицале су се националног суверенитета и референдума, биоетичких изазова, измењене глобалне стратегије ЕУ и њеним импликацијама на Западни Балкан, британског идентитета у светлу Брегзита, секуритизације здравља са освртом на случај еболе, положаја јапанских жена у науци и инжењерству, плавих шлемова у контексту безбедносне претње итд. Конференција је и овога пута понудила различите увиде у мноштво социјалних и економских процеса који карактеришу савремени свет.

више о томе...   >>>

Kонкурс за избор кандидата за краткорочно волонтирање

27. јул 2016.

Институт за међународну политику и привреду расписује конкурс за избор кандидата за краткорочно волонтирање у периоду од 14.09.2016. до 14.11.2016. године. Право учешћа на конкурсу имају студенти минимум завршне године на основним академским студијама у ужим научним областима политичке науке, безбедност, економија или право.

више о томе...   >>>

Округли сто

11. јул 2016.

Институт за међународну политику и привреду (ИМПП) је 11. јула 2016. године, организовао округли сто под називом „Међународно право – перспективе, будућност и сарадња Србије и Кине“. На овом скупу, ИМПП је угостио професоре са Факултета за међународно право, Кинеског Универзитета за политичке науке и право (ЦУПЛ). Међу професорима са наведеног универзитета, предавања су одржали професор Канлинг Лин, професорка Хуан Лан, професорка Хонђан Гуо, професор Лиђанг Жу, професор Же Јин. На скупу је размотрено неколико актуелних тема из области међународног права али и националних права Кине и Србије, па су се могла чути предавања са темом: судство у међународном праву, законодавни оквир превенције и контроле природних катастрофа у Кини, питање суверенитета око острва Сенкаку (Дијау), неколико аспеката мигрантске кризе и кинеског избегличког система, питање сајбер суверенитета, предавање о актуелним граничним споровима на простору бивше Југославије као и предавање на тему међународне владавине права. Поред професора са ЦУПЛ, предавања су одржали и домаћин овог скупа, научни сарадник др Марко Новаковић, научни саветник др Душко Димитријевић, као и директор Института за упоредно право др Јован Ћирић. Заједнички закључак свих актера овог скупа био је да је округли сто био веома успешан и да представља добру основу за будућу научну сарадњу Кине и Србије.

Међународна сарадња

28. јун 2016.

Њ.Е. господин Ли Дохун (Lee Do-hoon), амбасадор Републике Кореје у Београду, у пратњи свог заменика, министра саветника, Кичанг Парка (Kichang Park) је, 28. јуна 2016. године, посетио Инстутут за међународну политику и привреду. Са уваженим гостимa разговарали су директор Института, проф. др Бранислав Ђорђевић, др Срђан Кораћ, начелник Одељења за међународну безбедност и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу и пројекте. Током разговора, проф. др Бранислав Ђорђевић je госте упознао са историјатом и организационом структуром ИМПП-а, као и областима научно-истраживачког рада. Уз осврт на добре билатералне односе Србије и Републике Кореје, проф. др Ђорђевић је указао на значај успостављања веза између ИМПП-а и јужнокорејског института сличног профила. Истакавши значај унапређења научне сарадње, Њ.Е. господин Дохун је обећао помоћ у успостављању таквог вида сарадње у што краћем року.

Додела сертификата о волонтерском раду

20. јун 2016.

Доделом сертификата о обављеном волонтерском раду,20. јуна 2016. године, окончан је пети циклус краткорочног волонтирања у Институту за међународну политику и привреду. Церемонији доделе сертификата, поред четворице волонтера, присуствовали су директор и секретар Института, чланови Колегијума и ментори волонтера.

више о томе...   >>>

Међународна научна конференција

17. јун 2016.

У оквиру посете председника НР Кине Си Ђинпинга Републици Србији, Институт за међународну политику и привреду угостио је, од 16-19. јуна 2016. године, представнике Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука и Пекиншког Универзитета за иностране студије. Непосредни повод за посету кинеске делегације Институту била је међународна научна конференција „Дунав у функцији Новог пута свиле“, која је 17. јуна реализована у сарадњи Института и више министарстава Републике Србије. На темељу плодне научне сарадње коју ИМПП одржава са партнерима из Кине годинама уназад, циљ међународне конференције био је покретање шире научне расправе о могућем функционалном повезивању потенцијала Дунава са кинеском глобалном стратегијом развоја Новог пута свиле, кроз оба његова геополитичка и геоекономска вида: Економски појас пута свиле и Поморски пут свиле за 21. век.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

24. мај 2016.

У сарадњи са Амбасадом Мексика, Институт за међународну политику и привреду био је домаћин обележавања јубиларних 70 година дипломатских односа између Мексика и Србије. Представнике дипломатског и конзуларног кора, као и пријатеље мексичке амбасаде, поздравили су Њ.Е. господин Хозе Умберто Кастро Виљалобос (José Humberto Castro Villalobos), омуномоћени министар Мексика у Београду, амбасадор Данило Пантовић, Начелник Одељења за Северну и Јужну Америку МСП РС, и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института. Ректор Универзитета „Џон Незбит“, проф. др Слободан Пајовић одржао је предавање о билатералним односима две земље.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

19. мај 2016.

Инстутут за међународну политику и привреду, 19. маја 2016. године, посетила је висока делегација некадашњих амбасадора НР Кине, сада чланова Саветодавне комисије кинеског Министарства спољних послова, у пратњи Њ.Е. Ли Манчунга, амбасадора Кине у Србији. О даљем учвршћивању веза и односа НР Кине са РС, као и о актуелним приликама у Европској унији и региону, са уваженим гостима разговарали су директор ИМПП-а, проф. др Бранислав Ђорђевић, и сарадници Института.

више о томе...   >>>

Међународна научна конференција

9. мај 2016.

Међународна научна конференција: „Перспективе младих у уједињеној Европи“, одржана је у Институту за међународну политику и привреду, 9. маја 2016. године, у сарадњи са Фондацијом Ханс Зајдел. Након поздравне речи проф. др Бранислава Ђорђевића, уводну реч су дали и учесницима скупа се обратили Њ.Е. Дагмар Репчекова (Dagmar Repčeková), Амбасадор Словачке Републике у Београду, проф. др Никола Танић, помоћник за науку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и господин Луц Кобер, руководилац Пројекта Ханс Зајдел Фондације за Републику Србију и за Црну Гору. У поводу обележавања Дана Европе, радном делу конференције претходило је отварање изложбе „Србија на путу ка Европској унији“ у организацији Института и ЕУ Инфо центра. На изложби књига, фотографија и електронских презентација, руководилац Библиотеке Института Гордана Терзић, упознала је присутне са историјатом односа Европске уније и некадашње СФРЈ, односно Србије. Потоња конференција је обухватила три панела, а најзначајније теме које су разматране, тицале су се младих у контексту заштите људских права, младих у контексту европског идентитета, као и социјалних и економских изазова са којима се млади у уједињеној Европи суочавају. У раду конференције учествовалo је 40 младих представника научне и академске заједнице из државе и иностранства. Скупом су модерирали др Михајло Вучић и др Марко Новаковић, научни сарадници ИМПП-а.

више о томе...   >>>

Пријем волонтера

5. мај 2016.

Пријем пете генерације волонтера, који су изабрани на Конкурсу за краткорочно волонтирање, уприличен је у Институту за међународну политику и привреду, 5. маја 2016. године. Волонтирање ће се реализовати у периоду од 5. маја до 17. јуна 2016. године. Као у досадашњој пракси, пријему су и овога пута, поред четири примљена волонтера, присуствовали секретар Института, начелници одељења Института, као и ментори који су волонтерима додељени. У оквиру пријема, волонтери су упознати са Правилником о волонтирању, Законом о НИД, као и научноистраживачким и оганизационим активностима Института, у оквиру којих ће бити ангажовани у предстојећем периоду.

Амбасадорски форум

27. април 2016.

Њ.Е. Господин Олександр Александровић (Олександр Александрович), Амбасадор Украјине у Београду, одржао је 27. априла 2016. године, предавање на тему: „Methods of Hybrid War: Ukrainian Case Study“, у Институту за међународну политику и привреду. Предавање, које је део редовних месечних заседања Амбасадорског форума, односило се на најважније аспекте сукоба у Украјини. Предавању су присуствовали представници амбасада, државних органа и академске заједнице, након чега је уследила дискусија.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

26. април 2016.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Инстутута за међународну политику и привреду, и Њ.Е. Нариндер Чаухан, амбасадорка Индије, су, 26. априла 2016. године, потписали Меморандум о сарадњи између Института за међународну политику и привреду и Асоцијације индијских дипломата. Потписивању Меморандума присуствовао је господин Александар Јанковић, начелник Одељења за Азију, Аустралију и Пацифик Министарства спољних послова РС.

Састанак са некадашњим директорима ИМПП-а

25. април 2016.

Некадашњи директори Института за међународну политику и привреду, господа Ватрослав Векарић, Александар Фатић и госпођа Едита Стојић Карановић, посетили су ИМПП 25. априла 2016. године. На темељу прошлогодишње праксе, посета је и овога пута имала за циљ сагледавање резултата које је Институт забележио у претходној години, као и разматрање будућих перспектива. Сходно томе, проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, осврнуо се на најважније подухвате који су остварени у протеклом периоду али и изазове са којима се Институт у раду суочава.

Додела сертификата о волонтерском раду

8. април 2016.

Четврти циклус краткорочног волонтирања које се у Институту за међународну политику и привреду реализовало месец дана, окончан је 8. aприла 2016. године. Том приликом, волонтерима су уручени сертификати у виду потврда о обављеном волонтерском раду, са циљем промовисања науке у друштву. Церемонији доделе сертификата, поред четири волонера присуствовали су секретар и директор Института, чланови Колегијума, начелници одељења Института и ментори волонтера.

Посета министра просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије ИМПП-у

7. април 2016.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије проф. др Срђан Вербић, у пратњи помоћника за науку проф. др Николе Танића, посетио је Институт за међународну политику и привреду, 7. априла 2106. године. Са представницима Министарства разговарали су проф. др Зоран Јефтић, председник Управног одбора, проф. др Владан Јончић, члан Управног одбора и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института. Посета министра односила се на положај Института у систему научноистраживачких организација Републике Србије, нови пројектни циклус истраживања, као и планове рада Института за наредни период. Имајући у виду истраживачку традицију, кредибилитет и научни допринос који Институт остварује већ седам деценија, како у земљи тако у иностранству, те бројне специфичности Института, министар Вербић је на крају посете истакао да Министарство пружа пуну подршку постигнутим резултатима Института, те да ће размотрити услове и перспективе даљег рада и начина функционисања Института.

Презентовање радова волонтера

4. април 2016.

Волонтери Института за међународну политику и привреду, презентовали су 4. априла 2016. године, своје истраживачке радове на додељене теме. Презентовању радова, као саставаном делу завршних активности волонтера, у оквиру четвртог циклуса краткорочног волонтирања, присуствовали су научни радници Института.

Предавање

1. април 2016.

Др Јоанис Мазис (Ioannis Th. Mazis), професор геополитике, Универзитета у Атини, одсек за студије Турске и савремене Азије, одржао је у Институту за међународну политику и привреду, предавање на тему „ A Current Review of the Re-distribution of DAESH’s power in the Greater Middle East”, 1. априла 2016. године.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

1. април 2016.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Инстутута за међународну политику и привреду, и др Јоанис Мазис, директор атинске Лабораторије за геополитичку анализу ширег подручја Блиског Истока и Турске, 1. априла 2016. године, потписали су Меморандум о сарадњи.

Округли сто

24. март 2016.

Округли сто „Безбедносни изазови савременог света“, одржан је у Институту за међународну политику и привреду, 24. марта 2016. године. Скуп је организован у сарадњи са Факултетом безбедности Универзитета у Београду, Сектором за политику одбране Минитарства одбране Републике Србије и Војномедицинском академијом из Београда. Након поздравне речи проф. др Бранислава Ђорђевића, директора Института, уследило је уводно саопштење проф. др Станислава Стојановића, са Института за стратегијска истраживања, чиме је отворен први панел. У раду скупа, 14 представника академске и научне заједнице, презентовало је своје реферате. У оквиру два панела Округлог стола, разматрана су између осталих, питања еколошке безбедности, савременог тероризма као безбедносног изазова, сајбер тероризма, секуритизације здравља, биотероризма итд. Скупом су председавали др Видоје Голубовић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду, др Драган Ђукановић, виши научни сарадник Института и др Зоран Јефтић, председник Управног одбора Института.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

23. март 2016.

Њ.Е. господин Хозе Умберто Кастро Виљалобос (José Humberto Castro Villalobos), опуномоћени министар Мексика у Београду, 23. марта 2016. године, посетио је Институт за међународну политику и привреду и разговарао са др Драганом Ђукановићем, помоћником директора Института и мр Ивоном Лађевац, координатором за међународну сарадњу и пројекте. Тема разговора била је организација обележавања 70 година од успостављања дипломатских односа СФРЈ, сада Србије, и Мексика.

Завршена прва Зимска школа међународних односа

21. март 2016.

Поводом завршетка прве Зимске школе међународних односа ИМПП-а, под насловом "Актуелни политички и безбедносни изазови у међународним односима", уприличена је церемонија у Институту за међународну политику и привреду, 21. марта 2016. године. Уз обраћање проф. др Бранислава Ђорђевића, директора Института, др Владимира Трапаре, координатора Зимске школе и др Михајла Вучића, помоћника координатора, првој генерацији полазника уручени су сертификати, у виду потврда о успешном похађању. Оцењујући рад Школе као значајан подухват на плану промовисања научне делатности, Институт ће са оваквим активностима наставити и убудуће.

више о томе...   >>>

Семинар – ИМПП

16. март 2016.

Др Сања Јелисавац Трошић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду, одржала је 16. марта 2016. године, предавање на тему “Нови трендови у међународној трговини“. Предавања истраживача саставни су део редовних месечних семинара ИМПП-а, који окупљају запослене Института. Након предавања уследила је дискусија присутних.

Међународна сарадња

3. март 2016.

Њ.Е. Господин Елдар Хасанов (Eldar Hasanov), Амбасадор Републике Азербејџан у Београду, посетио је у пратњи сарадника, Институт за међународну политику и привреду, 3. марта 2016. године. Састанaк је био посвећен разговорима о дефинисању облика и подручја будуће сарадње између две институције. Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор ИМПП-а, упознао је гостe са историјатом и организационом структуром Института, као и областима научно-истраживачког рада. Стране су се сложиле да би успостављање нове, али и унапређење постојеће сарадње, између Института и институција сличног профила у Азербејџану, било у обостраном интересу у будућности.

Међународна сарадња

3. март 2016.

Њ.Е. Дагмар Репчекова (Dagmar Repčeková), Амбасадор Словачке Републике у Београду, посетила је Институт за међународну политику и привреду, 3. марта 2016. године, у пратњи сараднице. На састанку су разматране могућности успостављања будуће сарадње између две институције.

Пријем волонтера

1. март 2016.

У Институту за међународну политику и привреду, уприличен је 1.марта 2016. године, пријем четврте генерације волонтера, који су након спроведене процедуре, изабрани на Конкурсу за краткорочно волонтирање. Волонтирање ће се реализовати у периоду од 1. до 31. марта 2016. године. Као у досадашњој пракси, пријему су и овога пута, поред четири примљена волонтера, секретара и директора Института, присуствовали и чланови Колегијума, начелници одељења Института, као и ментори који су волонтерима додељени. У оквиру пријема, волонтери су упознати са Правилником о волонтирању, Законом о НИД, као и научноистраживачким и оганизационим активностима Института, у оквиру којих ће бити ангажовани у предстојећем периоду.

Зимска школа међународних односа

29. фебруар 2016.

У Институту за међународну политику и привреду, свечано је отворена прва Зимска школа међународних односа ИМПП, под насловом "Актуелни политички и безбедносни изазови у међународним односима". 29. фебруара 2016. године. Полазницима школе (њих двадесеторо) са Правног факултета, Факултета безбедности и Факултета политичких наука, добродошлицу су кратким обраћањима, пожелели проф. др Бранислав Ђорђевић, директор ИМПП, др Владимир Трапара, координатор Зимске школе и др Михајло Вучић, помоћник координатора. Након тога уследила су предавања која ће се у наредне три недеље одржавати два пута дневно, понедељком, уторком и средом.

Информација

26. фебруар 2016.

Институт за међународну политику и привреду је 26. фебруара 2016. године обележио славу Свети Симеон Мироточиви. Слави су присуствовали запослени у Институту.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

2. фебруар 2016.

Инстутут за међународну политику и привреду je, 2. фебруара 2016. године, посетио проф. Др Таро Цукимура (Taro Tsukimura), професор јапанског Дошиша универзитета, и разговарао са помоћником директора за науку, др Драганом Ђукановићем. Тема разговора је била организација десете по реду билатералне конференције која се, од 2007. године, сваког септембра одржава у Институту за међународну политику и привреду.