Међународна сарадња

28. децембар 2015.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду и Валериј Копијка (Valeriy Kopiyka), директор Института за међународне односе Националног универзитета Тарас Шевченко из Кијева (The Institute of International Relations of Taras Shevchenko National University of Kyiv), потписали су Меморандум о разумевању, документ о сарадњи у области научног истраживања.

Споразум о научној сарадњи

8. децембар 2015.

На дан обележавања 68. година од оснивања Института за међународну политику и привреду, 8. децембра 2015. године, проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института и Тиберио Грациани (Tiberio Graziani), председник Института за геополитику и сродне науке (L’Istituto di Alti Studi in Geopolitica e Scienze Ausiliarie — IsAG) из Рима, потписали су Меморандум о споразумевању, документ о сарадњи у области научног истраживања. ИсАГ од 2013. године сарађује са италијанским Министарством спољних послова.

Прослава Дана Института

8. децембар 2015.

Институт за међународну политику и привреду, обележио је 68 година свог постојања, 8. децембра 2015. године. Поводом Дана Института, уприличен је свечани пријем, коме су поред запослених, присуствовали и представници Владе Републике Србије, дипломатског кора, као и академске и научне заједнице. Обележавање Дана Института је било прилика да се запосленима уруче награде за постигнуте резултате у раду, а волонтерима Института уруче сертификати о обављеном волонтерском раду. Том приликом, промовисана је монографија „Савремени тероризам“, у издању Института за међународну политику и привреду и ЈП „Службени гласник“, као и нови бројеви часописа у издању Института. На свечаном пријему, гостима су се обратили проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, др Зоран Јефтић, председник Управног одбора Института и др Милан Шаховић, некадашњи директор Института.

више о томе...   >>>

Трибина

7. децембар 2015.

Трибина „Од арапског пролећа до рата у Сирији: рађање мултиполарног света и блискоисточне кризе“, одржана је у Институту за међународну политику и привреду 7. децембра 2015. године. Уводна излагања дали су Душан Симеоновић, бивши амбасадор у Либији и Египту, Бошко Јакшић, новинар листа „Политика“, MA Владимир Ајзенхамер, асистент Факултета безбедности Универзитета у Београду и др Слободан Јанковић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду и уједно координатор скупа. Након уводних речи, уследила је дискусија присутних.

више о томе...   >>>

Хуманитарна акција

7. децембар 2015.

Институт за међународну политику и привреду организовао је хуманитарну акцију прикупљања одевних предмета за потребe штићеника „Прихватилишта за одрасла и стара лица“ у Београду. Запослени и волонтери Института одазвали су се акцији, тиме што су донирали нешто од своје одеће и обуће поменутој установи. Представници Института уручили су 7. децембра 2015. године, прикупљену гардеробу, где их је, по други пут, угостио директор установе, господин Првослав Николић. Институт ће и убудуће наставити своје ангажовање на хуманитарном плану.

Презентовање радова волонтера

3. децембар 2015.

Волонтери Института за међународну политику и привреду, презентовали су 3. децембра 2015. године, своје истраживачке радове на додељене теме. Презентовању радова, као саставаном делу завршних активности волонтера, у трећем циклусу краткорочног волонтирања, присуствовали су научни радници Института.

Учешће представника Института на међународној научној конференцији

24-25. новембар 2015.

Представници Института за међународну политику и привреду учествовали су у раду међународне научне конференције под називом „Јалта - Потсдам - Хелсинки -Београд: у потрази за безбедним светским поретком“, која је у београдском Сава центру одржана 24-25. новембра 2015. године. Конференција је представљала значајну прилику за расправу о савременим међународним проблемима у оквиру чега су анализирани историјски и савремени аспекти безбедности, као и перспективе међународне сарадње за развој и безбедност у Европи и свету у 21. веку.

Међународна сарадња

24. новембар 2015.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду и господин Владимир Иванович Јакуњин (Владимир Иванович Якунин), председник Попечитељског савета Центра националне славе и Фонда Андреја Првозваног и оснивач Друштвеног форума „Дијaлог цивилизација“, потписали су Споразум о научној сарадњи, 24. новембра 2015. године, између институција које представљају, Института за међународну политику и привреду и Факултета политичких наука Универзитета „Ломоносов“ у Москви.

Међународна сарадња

24. новембар 2015.

Њ.Е. господин Arne Sannes Bjørnstad, амбасадор Краљевине Норвешке у Београду, посетио је Институт за међународну политику и привреду, 23. новембра 2015. године. Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, упознао је госта са историјатом и организационом структуром ИМПП-а, као и областима научно-истраживачког рада. Током разговора, проф. Ђорђевић је указао на значај успостављања веза између ИМПП-а и института сличног профила у Краљевини Норвшкој. Њ.Е. господин Bjørnstad је обећао помоћ у успостављању таквог вида сарадње, у што краћем року.

Међународна научна конференција

19. новембар 2015.

Научна конференција „Дејтонски споразум – две деценије мира и поуке за свет“, одржана је 19. новембра 2015. године, у Институту за међународну политику и привреду. Конференција је организована у сарадњи са Факултетом политичких наука из Бањалуке и Представништвом Републике Српске у Београду. Конференцију су у име организатора отворили проф. др Ненад Кецмановић, са Факултета политичких наука из Бања Луке, Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Београду и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду. Након уводних обраћања, присутнима се обратио господин Милорад Додик, председник Републике Српске, који се осврнуо на актуелне контраверзе везане за Дејтонски споразум, као и елементе у којима се Споразум одржао. Осврнувши се на све присутније захтеве за ревизијом Дејтонског споразума, председник Додик је указао на потребу враћања „изворном“ Дејтону, као начину спречавања централизације и унитаризације БиХ.

више о томе...   >>>

Семинар - ИМПП

16. новембар 2015.

Проф. др Драгољуб Тодић одржао је, у оквиру редовних Семинара Института за међународну политику и привреду, предавање на тему „Методологија истраживања и методологија писања радова“, 16. новембра 2015. године. Након предавањa, коме су присуствовали научни радници Института, уследила је дискусија.

Уручена награда Видоју Голубовићу

08. новембар 2015.

Др Видоју Голубовићу, научном сараднику Института за међународну политику и привреду, уручена је, поводом Дана општине Тител, 8. новембра 2015. године, награда за допринос очувању и заштити културно-историјског наслеђа и публицистички рад, од стране председника општине Тител мр Драгана Божића и председнице Скупштине општине Тител, Иване Зечевић.

Одбрањен докторски рад

06. новембар 2015.

Владимир Трапара, истраживач сарадник Института за међународну политику и привреду, одбранио је 6. новембра 2015. године, докторску тезу под насловом - Односи Руске Федерације и Сједињених Америчких Држава у периоду од 2009. до 2012. године - време „ресетовања“, на смеру Међународне и европске студије, Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Међународна сарадња

03. новембар 2015.

Њ.Е. господин Ђуићи Такахара (Juichi Takahara) је, 3. новембра 2015. године, у просторијама амбасаде Јапана, примио у посету директора Института, проф. др Бранислава Ђорђевића и мр Ивону Лађевац, координатора за међународну сарадњу и пројекте. Тема разговора било је унапређење постојеће сарадње Института и неколико јапанских универзитета на челу са Универзитетом Дошиша, као и интензивирање сарадње са амбасадом Јапана кроз учешће на догађајима које организује ИМПП.

Пријем волонтера

02. новембар 2015.

У Институту за међународну политику и привреду, уприличен је 2. новембра 2015. године, пријем нове генерације волонтера, који су након спроведене процедуре, изабрани на Конкурсу за краткорочно волонтирање. Трећи циклус краткорочног волонтирања реализоваће се у периоду од 2. новембра до 8. децембра 2015. године. Пријему су, поред шест волонтера, секретара и директора Института, присуствовали и чланови Колегијума, начелници одељења Института, као и ментори који су волонтерима додељени. Волонтери су најпре упознати са радом Института, Правилником о волонтирању, Законом о НИД, као и научноистраживачким и оганизационим активностима Института, у оквиру којих ће бити ангажовани.

Изложба поводом Дана Уједињених нација

23. октобар 2015.

Изложба под називом „Србија и Уједињене нације: лекције из прошлости и поглед у будућност“, отворена је у Институту за међународну политику и привреду, 23. октобра 2015. године. Изложба је организована у сарадњи са Министарством спољних послова Републике Србије и Тимом Уједињених нација у Србији, а у поводу обележавања 70 година постојања Организације Уједињених нација. Изложбу су отворили госпођа Симона-Мирела Микулеску (Simona-Mirela Miculescu), представница Генералног секретара УН и директорка Канцеларије УН у Београду и господин Вељко Одаловић, Секретар Министарства спољних послова Републике Србије. Након уводних обраћања, руководилац Библиотеке Института, Гордана Терзић, упознала је присутне са историјатом и радом Библиотеке. На изложби књига и фотографија, представљена је литература из Депозитарне библиотеке УН, фонда Библиотеке Института за међународну политику и привреду, а кроз изложене фотографије представљен је и историјски развој односа Југославије и Србије са Уједињеним нацијама, укључујући и званичне посете, које осликавају тај однос. Изложба ће бити отворена у Библиотеци Института за међународну политику и привреду до 8. новембра 2015. године.

више о томе...   >>>

Национална научна конференција

22. октобар 2015.

Институт за међународну политику и привреду организовао је националну научну конференцију под називом „СРБИЈА И УН: лекције из прошлости и поглед у будућност“, у Палати „Србија“, 22. октобра 2015. године. Конференција је организована у сарадњи са Министарством спољних послова Републике Србије и тимом Уједињених нација у Србији, а у поводу обележавања 70 година постојања Организације Уједињених нација. У оквиру церемонијалног дела, поздравну реч су дали и присутнима се обратили господин Ивица Дачић, министар спољних послова Републике Србије и први потпредседник Владе, госпођа Симона-Мирела Микулеску, представница Генералног секретара УН и директорка Канцеларије УН у Београду, госпођа Ирена Војачкова Солорано, стални координатор УН у Србији и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду. Церемонијални део настављен је отварањем изложбе фотографија и књига, поводом Дана Уједињених нација, у холу Палате „Србије“, након чега је уследио научни скуп. У оквиру четири панела научног скупа, 17 представника академске и научне заједнице, као и представници државних органа, презентовали су своје реферате. Тематске целине које су биле предмет потоње дискусије тицале су се начелних питања УН, питања мира и безбедности, људских права и међународног кривичног права, као и животне средине и одрживог развоја. Конференцијом су председавали др Драган Ђукановић, виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду, др Срђан Кораћ, научни сарадник Института и др Марко Новаковић, истраживач сарадника Института.

више о томе...   >>>

Трибина

19. октобар 2015.

Трибина „Дужничка криза у Грчкој: узроци и могућа решења“, одржана је у Институту за међународну политику и привреду 19. октобра 2015. године. Уводну реч дали су проф. др Александар Живковић, шеф катедре за економску политику и развој, Економског Факултета Универзитета у Београду, проф. др Перо Петровић научни саветник Института за међународну политику и привреду и др Сања Јелисавац Трошић, научни сарадник Института и модератор скупа. Уводничари су се осврнили на структурне узроке финансијске кризе у Грчкој, као и на могуће реперкусије по међународно финансијско тржиште и институционалну структуру Европске уније. Након уводних речи, уследила је дискусија присутних.

више о томе...   >>>

Семинар – ИМПП

14. октобар 2015.

Драган Ђукановић, виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је 14. октобра 2015. године предавaње на тему : „Билатерални односи Србије са суседима“. Након предавања, коме су присуствовали научни радници Института, уследила је дискусија.

Међународна сарадња

13. октобар 2015.

Њ.Е. господин Олександар Александровић (Oleksandr Aleksandrovych), амбасадор Украјине у Београду, 13. октобра 2015. године, посетио је Инстутут за међународну политику и привреду и разговарао са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем. Током разговора, проф. др Бранислав Ђорђевић je упознао госта са историјатом и организационом структуром ИМПП-а, као и областима научно-истраживачког рада. Проф. др Ђорђевић је указао на значај успостављања веза између ИМПП-а и института сличног профила у Украјини. Њ.Е. господин Александровић је обећао помоћ у успостављању таквог вида сарадње у што краћем року.

Додела сертификата о волонтерском раду

12. октобар 2015.

Други циклус краткорочног волонтирања, које се у Институту за међународну политику и привреду реализовало месец дана, окончан је 12. октобра 2015. године. Том приликом, волонтерима су уручени сертификати у виду потврда о обављеном волонтерском раду, са циљем промовисања науке у друштву. Поред седам волонера, церемонији доделе сертификата присуствовали су секретар и директор Института, чланови Колегијума, начелници одељења Института и ментори волонтера.

више о томе...   >>>

Презентовање радова волонтера

08. октобар 2015.

Волонтери Института за међународну политику и привреду, презентовали су 8. октобра 2015. године, своје истраживачке радове на додељене теме. Презентовању радова, као саставаном делу завршних активности волонтера у другом циклусу краткорочног волонтирања, присуствовали су научни радници Института.

Међународна сарадња

06. октобар 2015.

Господин Артур Х. В. Ногеира, министар саветник Aмбасадe Бразила у Републици Србији, посетио је Институт за међународну политику и привреду, 6. октобра 2015. године, у пратњи сарадника. Састанак је био посвећен разговорима о успостављању будуће сарадње између две институције.

Meђународна сарадња

02. октобар 2015.

Представници руске друштвене организације Центар националне славе и Фонд Андреја Првозваног, посетили су 2. октобра 2015. године, Институт за међународну политику и привреду, у пратњи представника Београдског форума за свет равноправних. Делегацију су предводили госпођа Медоева Залина Григорьевна, заменица директора Центра националне славе из Санкт Петербурга и др Багдасаря́н Вардан Эрнестович, декан Факултета историје, политикологије и права из Москве. Са гостима је разговарао проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду и сарадници. На састанку су разматране могућности за успостављање сарадње између две институције.

Mеђународнa научнa конференцијa

30. септембар 2015.

Међународна научна конференција: „Србија и Европска унија – припреме за преговоре о поглављима 23 и 24“, одржана је у Институту за међународну политику и привреду 29 - 30. септембра 2015. године, у сарадњи са Фондацијом Ханс Зајдел. Конференцију су отворили и уводну реч дали проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, Ксенија Миленковић, директор Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије и господин Луц Кобер, руководилац Пројекта Ханс Зајдел Фондације за Републику Србију и за Црну Гору. Дводневна конференција је окупила представнике академске и научне заједнице из Србије и иностранства, као и представнике државних органа Републике Србије, који су кроз своја излагања, a на темељу досадашњег искуства ЕУ, размотрили суштину и важност преговарачких поглавља 23 и 24, као и предуслове које Републике Србија мора да испуни како би успешно окончала преговарачки процес.

више о томе...   >>>

Mеђународнa научнa конференцијa

27-28. септембар 2015.

Mеђународнa научнa конференцијa: „Дунавска стратегија Европске уније у 21. веку“, одржана је 27-28. септембра 2015. године, у организацији Института за међународну политику и привреду и Међународног научног форума „Дунав – река сарадње”. Овогодишња конференција отворена је Форумом поводом дана европске културне баштине и светског дана река, уз отворену пловидбу Дунавом и Савом. Други дан рада, конференцију подељену у четири пленарне сесије, угостили су ИМПП, као и Институт економских наука. Конференцију су том приликом отворили и уводну реч дали, проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду и проф. др Виктор Недовић, помоћник Министра за међународну сарадњу и европске интеграције, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Републике Србије. На крају уводног дела, учесницима скупа се обратила др Едита Стојић Карановић, координатор конференције и директор Међународног научног форума „Дунав – река сарадње”. Конференција је и ове године обезбедила квалитетну размену мишљења, а у циљу сагледавања развојних потенцијала Дунава, који могу бити од користи за унапређење промовисаних „стубова“ сарадње, као што су регионално повезивање, заштита животне средине, јачање институционалних капацитета и безбедности, као и успостављање просперитета кроз научна истраживања.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

17. септембар 2015.

Председавајући Асоцијације војно-дипломатских представника у Србији пуковник Леонтин Илиеу, војни изасланик Републике Румуније, и његов заменик пуковник Јозеф Војтек, војни изасланик Чешке Републике, посетили су Институт за међународну политику и привреду и одржали састанак са директором Института проф. др Браниславом Ђорђевићем. Састанaк је био посвећен разговорима о дефинисању облика и подручја будуће сарадње између Института и овог важног удружења, које окупља све иностране војне изасланике акредитоване у Београду.

 

Семинар – ИМПП

16. септембар 2015.

Докторант Милош Јончић, истраживач сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је у среду, 16. септембра 2015. године, предавање на тему: „Савремене тенденције у развоју међународног хуманитарног права”, коме су присуствовали запослени Института. У оквиру предавања, посебан акценат је стављен на промене и нове трендове, као и нове актере права оружаних сукоба. Након предавања је уследила дискусија.

 

Тестирање запослених из области противпожарне заштите

14. септембар 2015.

У Институту за међународну политику и привреду, спроведена је 14. септембра 2015. године, провера знања запослених из области заштите од пожара, у складу са чланом 53. Закона о заштити од пожара. („Службени гласник” РС, 20/2015).


више о томе...   >>>

Пријем волонтера

08. септембар 2015.

У Институту за међународну политику и привреду, уприличен је 8.септембра 2015. године, пријем волонтера, који су након спроведене процедуре, изабрани на Конкурсу за краткорочно волонтирање. Други циклус краткорочног волонтирања реализоваће се у периоду од 8. септембра до 12. октобра 2015. године. Пријему су, поред осам волонтера, секретара и директора Института, присуствовали и чланови Колегијума, начелници одељења Института, као и ментори који су волонтерима додељени. У оквиру пријема, волонтери су упознати са Правилником о волонтирању, Законом о НИД, као и научноистраживачким и оганизационим активностима Института, у оквиру којих ће бити ангажовани. Други део пријема је био посвећен обиласку и упознавању волонтера са радом Института и предстојећим догађајима у организацији Института, у којима ће волонтери узети учешће.

 

Међународна научна конференција

07. септембар 2015.

Meђународна научна конференција „Globalized World: Advantage or Disadvantage“, одржана је 7. септембра 2015. године, у Институту за међународну политику и привреду, у сарадњи са партнерима из Јапана. Конференцију је отворио проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, након чега су уводну реч дали Њ.Е. Господин Јуићи Такахара, Амбасадор Јапана у Републици Србији и Александар Јанковић, шеф Одељења за Азију, Аустралију и Пацифик, Министарства спољних послова Републике Србије. На овогодишњој конференцији, представници научне и академске заједнице из Србије и Јапана, су, кроз две радне сесије, указали на кључне предности и мане глобализованог света, дајући основу потоњој дискусији. Изазови постојећег светског поретка, нови светски поредак, глобализација и људска права, Јапан и Србија у глобализованом свету, само су неке од зачајних тема које су дале допринос конференцији и завредиле пажњу учесника. Конференцијом су председавали мр Ивона Лађевац, истраживач сарадник ИМПП-а и др Марко Николић, научни сарадник Института.


више о томе...   >>>

Међународна сарадња

12. август 2015.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Инстутута за међународну политику и привреду и др Џамал С. Ал Суваиди, генерални директор Емиратског центра за стратешке студије и истраживање, су 12. августа 2015. године, потписали Споразум о сарадњи између Института за међународну политику и привреду и Емиратског центра за стратешке студије и истраживање из Уједињених Арапских Емирата.

 

Окончан први циклус волонтирања

03. јул 2015.

Први циклус краткорочног волонтирања, које се у Институту за међународну политику и привреду реализовало месец дана, почевши од 1. јуна, окончан је 3. јула 2015. године. Том приликом, волонтерима су уручени сертификати у виду потврда о обављеном волонтерском раду, са циљем промовисања науке у друштву. Церемонији доделе сертификата присуствовали су, поред седам волонтера, секретара и директора Института, и чланови Колегијума, начелници одељења Института, као и ментори волонтера. Институт за међународну политику и привреду ће наставити са оваквом праксом, и у складу са тим, у септембру месецу, расписати конкурс за нови циклус краткорочног волонтирања.


више о томе...   >>>

Међународна научна конференција

29. јун 2015.

Међународна научна конференција: "Дипломатија и култура Србије: стање и перспективе", одржана је 29. јуна 2015. године, у Институту за међународну политику и привреду. Конференција је представљала шести по реду, тематски међународни научни скуп, посвећен дипломатији у култури, као и очувању и заштити културно-историјског наслеђа Србије у иностранству. Поред Института, конференцију су ове године угостили и Завод за проучавање културног развитка, као и Централни институт за конзервацију. Након поздравне речи проф. др Бранислава Ђорђевића, директора Института за међународну политику и привреду, уследило је уводно предавање др Видоја Голубовића, научног сарадника Института и координатора скупа. Овогодишња конференција је обухватила осам тематских целина, у оквиру којих је 30 аутора, представника научне и акадамске заједнице из Србије и иностранства, узело учешће, а неке од њих су: културна дипломатија и међународни културни односи; дипломатија и култура у спољним пословима и међународним односима; културна дипломатија и међународне организације итд. У четири пленарне сесије, учесници конференције су кроз својa излагања и потоњу дискусију, имали прилике да размотре значајне теме, чији је крајњи циљ био сагледавање значаја и улоге дипломатије у култури у иностранству, а посебно у региону Централне Европе. Конференцијом су председавали др Видоје Голубовић, научни сарадник ИМПП-а, др Љубиша Митровић, професор Филозофског факултета, Универзитета у Нишу, проф. др Зоја Бојић, са Универзитета Нови Јужни Велс, из Сиднеја, као и др Ненад Васић и др Милован Радаковић, научни сарадници ИМПП-а.


више о томе...   >>>

Амбасадорски форум

24. јун 2015.

Њ. Е. Господин Аугусто Хозе Пестана ПЕИКСОТО, Амбасадор Португала у Републици Србији, одржао је 24. јуна 2015. године, предавање на тему: „The Portuguese Experience of Accesion to the European Union; its Historical Antendents and its Implementation“ у великој сали Института за међународну политику и привреду. Са освртом на искуства Републике Португал, а у контексту кризе европских интеграција, Њ.Е. Господин ПЕИКСОТО, је изразио наду да би Србија могла постати пуноправни члан Европске уније, у новом таласу проширења, упркос изазовима са којима се ЕУ суочава. Предавање, које је део редовних месечних заседања Амбасадорског форума, окупило је представнике амбасада, државних органа и акадамске заједнице.Након предавања уследила је дискусија.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

23. јун 2015.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Инстутута за међународну политику и привреду, и амбасадорка Каролина Перез Колман, подсекретарка Министарства спољних послова Аргентине, су, 23. јуна 2015. године, потписали Меморандум о сарадњи између Института за међународну политику и привреду и Националног института за спољне послове при Министарству спољних послова и међународне трговинe Републике Аргентине.
Потписивању Меморандума о сарадњи присуствовао је амбасадор Аргентине у Београду, Њ.Е. Рикардо Ф. Фернандез.


више о томе...   >>>

Радионица

17. јун 2015.

Радионица: „Савремени односи Србије и Турске“, одржана је великој сали Института за међународну политику и привреду, 17. јуна 2015, у организацији ИМПП-а и Центра за стратешке студије из Анкаре. Након што је координатор скупа, Владимир Трапара, истраживач сарадник Института, поздравио госте и упознао их са програмом радионице, уводну реч су дали Њ. Е. Мехмет Кемал Бозај, Амбасадор Турске у Републици Србији, проф. Али Ресул Усул, председник Центра за стратешка истраживања из Анкаре, и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института. Излагачи у првом панелу, под називом: „Политике Турске и Србије на Балкану“, били су проф. Мехмет Угур Екинци, из Фондације за политичка, економска и друштвена истраживања, Анкара, МA Владимир Ајзенхамер, са Факултета безбедности, Универзитета у Београду, проф. Биргул Демитрас, са Универзитета за економију и технологију, Анкара и др Слободан Јанковић, научни сарадник ИМПП-а. Други панел: „Турско-српски билатерални односи“ објединио је излагања проф. Дидем Екинци Сарије, са Чанкаја Универзитета, др Јована Теокаревића, редовног професора Факултета политичких наука и Мр Ђорђа Павловића, са Факултета политичких наука, Универзитета у Београду. Процењујућу српско - турске односе у контексту регионалне сарадње у Југоисточној Европи, турски и српски научници су отворили значајне теме, које су биле повод за даљу дискусију.


више о томе...   >>>

Трибина ИМПП

16. јун 2015.

Трибина „Савремена политика САД на Балкану и у источној Европиˮ, одржана је у свечаној сали Института за међународну политику и привреду, 16. jуна 2015. године. Трибину је отворио, и скупом модерирао, др Слободан Јанковић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду. Уводна излагања дали су др Иван Вујачић, редовни професор Економског факултета у Београду, Бранислав Аночић, бивши директор Војнообавештајне агенције и војни изасланик Републике Србије у САД и МА Владимир Трапара, истраживач сарадник Института за међународну политику. Уводничари су изнели своја виђења приоритета савремене спољне политике САД на Балкану и у источној Европи, уз посебан осврт на место и улогу оружаних снага у реализацији циљева њене политике и стратегије. Након уводних излагања уследила је дискусија.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

11. јун 2015.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, посетио је Асоцијацију војно-дипломатских представника у Србији и одржао састанак са председавајућим овог удружења пуковником Леонтином Илиеуом, војним изаслаником Републике Румуније. Састанaк је био посвећен разговорима о успостављању сарадње између Института и Асоцијације које окупља све иностране војне изасланике акредитоване у Београду.

 

Семинар – ИМПП

10. јун 2015.

МА Владимир Трапара, истраживач сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је у среду, 10. јуна, предавање на тему: „Поларност у међународним односима“, коме су присуствовали запослени Института. У оквиру предавања, посебан акценат је стављен на конфигурације моћи у међународном систему, различите облике поларности и коначно, трендове кретања међународног система. Након предавања је уследила дискусија.

 

Споразум о научној сарадњи

04. јун 2015.

Споразум о научној сарадњи потисан је 4. јуна 2015. године, између Института за стратегијска истраживања у Београду и Института за међународну политику и привреду. Споразум су потписали проф. др Јованка Шарановић, директорка Института за стратегијска истраживања и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

03. јун 2015.

Институт за међународну политику и привреду, посетили су, 3. јуна 2015. године, представници Шангајских Института за међународне студије. У саставу делегације нашли су се проф. Ђанг Ђиемијан, председник и некадашњи директор Института, Лонг Ђинг, помоћник директора Центра за европске студије, др Тонг Лићин, из Центра за европске студије, др Фенг Шуаи из Центра за студије Русије и централне Азије, господин Сонг Ђинг из Центра за европске студије, господин Џанг Ли, из Центра за поморство и поларне студије, као и господа Ли Шан, први секретар и Чи Лингђу, политички саветник, кинеске амбасаде у Београду. Са уваженим гостима разговарали су проф. др Бранислав Ђорђевић, директор ИМПП-а и сарадници. Главна тема разговора били у билатерални односи Србије и Кине у савременом међународном окружењу. Стране су се сложиле да би унапређење сарадње између поменутих института, било у обостраном интересу у будућности.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

02. јун 2015.

Др Мартин Диц, пројект менаџер организације ПЕРФОРМ је, 2. јуна 2015. године, у пратњи своје сараднице Горане Радовановић, посетио Институт за међународну политику. О могућностима да Институт, уз подршку организације ПЕРФОРМ, реализује програм регионалног значаја, са гостима су разговарали проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института и мр Ивона Лађевац, координaтор за пројекте и међународну сарадњу.

 

Пријем волонтера

01. јун 2015.

У Институту за међународну политику и привреду, уприличен је 1. јуна 2015. године, пријем волонтера, који су након спроведене процедуре, изабрани на Конкурсу за краткорочно волонтирање. Волонтирање ће се реализовати у периоду од 1. jунa до 5. jула 2015. године. Церемонији пријема су, поред седам волонтера, секретара и директора Института, присуствовали и чланови Колегијума, начелници одељења Института, координатор за међународну сарадњу, као и ментори који су волонтерима додељени. У оквиру пријема, волонтери су најпре имали прилику да се упознају са Правилником о волонтирању, Законом о НИД, као и научно-истраживачким и оганизационим активностима Института, у оквиру којих ће бити ангажовани. Други део пријема је био посвећен обиласку и упознавању волонтера са радом Института и предстојећим догађајима у организацији Института, у којима ће такође узети учешће.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

27. мај 2015.

Институт за међународну политику и привреду je 27. маја 2015. године, у пратњи својих сарадница, посетила Ирена Војачкова-Солорано (Irena Vojáčková-Sollorano), стална координаторка Уједињених нација за развој и стална представница Програма Уједињених нација за развој. Са гошћама су разговарaли директор Института, проф. др Бранислав Ђорђевић и његове сараднице, др Жаклина Новичић, научни сарадник и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу и пројекте. Тема разговора је био договор о заједничком обележавању јубилеја Уједињених нација. Две стране су се договориле да ће Дан Уједињених нација бити обележен организовањем изложбе и међународне конференције. Током разговора, договорена је организација још једне заједничке конференције поводом обележавања Међународног дана миграната.

 

Семинар - ИMПП

27. мај 2015.

МА Стеван Рапаић, истраживач сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је 27. маја, предавање на тему „Стање и перспективе приступања Србије Светској трговинској организацији”, коме су присуствовали запослени Института. Предавање је обухватило најважније аспекте функционисања Светске трговинске организације, с посебним освртом на позицију Србије и евентуалне предности које би јој чланство у СТО донело. Након предавања је уследила дискусија.

PPS Prezentacija   >>>

Међународна сарадња

26. мај 2015.

Њ.Е. госпођа Ивана Хлавсова (Ivana Hlavsová), амбасадоркa Републике Чешке у Београду, у пратњи војног изасланика пуковника Јозефа Војтека (Jozefa Vojtek) je, 26. маја 2015. године, посетила Инстутут за међународну политику и привреду. Са уваженим гостимa разговарали су директор Института, проф. др Бранислав Ђорђевић и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу и пројекте. Током разговора, проф. др Бранислав Ђорђевић je госте упознао са историјатом и организационом структуром ИМПП-а, као и областима научно-истраживачког рада. Уз осврт на традиционално добре везе Србије и Чешке проф. др Ђорђевић је указао на значај успостављања веза између ИМПП-а и института сличног профила у Чешкој. Истакавши значај унапређења научне сарадње, Њ.Е. госпођа Хлавсова је обећала помоћ у успостављању таквог вида сарадње у што краћем року.

 

Промоција књиге

25. мај 2015.

Промоција књиге „Европска унија- најуспешнија интеграционистичка политика Европе“, аутора проф. др Бране Миљуша, научног сарадника Института за међународну политику и привреду, одржана је у понедељак 25. маја 2015. године у свечаној сали ИМПП-а. Промоцију је отворио директор Института проф. др Бранислав Ђорђевић. На теријски и практични значај тематике Европске уније и европских интеграција указали су др Драган Ђукановић, виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду, др Душко Димитријевић, научни саветник Института за међународну политику и привреду, проф. др Благоје Бабић, научни савтник Института за међународну политику и привреду у пензији, као и аутор.

више о томе...   >>>

ВОЛОНТИРАЊЕ

22. мај 2015.

Након спроведене процедуре, Комисија за спровођење поступка избора кандидата за краткорочно волонтирање у Институту за међународну политику и привреду предложила је директору Института следеће кандидате за краткорочно волонтирање:
1) Стекић Ненад,
2) Ђорђевић Александар,
3) Симовић Дарја,
4) Никезић Александар
Проширена листа обухватила је још три кандидата, и то:
1) Дабић Драгана,
2) Стојановић Никола, и
3) Јакшић Стефан

Промоција књиге

14. мај 2015.

Промоција књиге „Преговори у оквиру ГАТТ и СТО“ ауторке Сање Јелисавац Трошић, научног сарадника Института за међунродну политику и привреду, одржана је у четвртак, 14. маја 2015. године у свечаној сали ИМПП-а. Промоцију је отворио директор Института проф. др Бранислав Ђорђевић. На теоријски и практични значај теме књиге указали су проф. др Владимир Вучковић, редовни професор Факултета за међународну економију Мегатренд универзитета, проф. емеритус др Оскар Ковач, редовни професор Факултета за међународну економију Мегатренд универзитета, др Мирослав Антевски, виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду, као и ауторка.

више о томе...   >>>

Амбасадорски форум

13. мај 2015.

Њ. Е. господин Мехмет Кемал Бозај, Амбасадор Турске у Републици Србији, одржао је у среду, 13. маја 2015. године, предавање на тему: "Complementary Nature of Current Relations between Two Regional Actors: New Horizons in the Turkish-Serbian Cooperation", у великој сали Института за међународну политику и привреду. Предавање је обухватило најважније аспекте савремених турско-српских односа, након чега је уследила дискусија. Предавању је присуствовало 11 амабасадора, 9 представника амбасада, као и представници државних органа Републике Србије.

више о томе...   >>>

Изложба поводом Дана Европе

07. мај 2015.

Институт за међународну политику и привреду је уз сарадњу са ЕУ инфо центром, организоваo 7. маја 2015. године, изложбу „Европске интеграције у књигама“, поводом обележавања Дана Европе. Госте изложбе поздравио је проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Инситута за међународну политику и привреду, након чега је изложбу отворио проф. др Александар Белић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Руководилац библиотеке ИМПП-а, Гордана Терзић, упознала је присутне са радом библиотеке ИМПП-а. Основана као депозитарна библиотека Европске заједнице 1968. године, библиотека ИМПП-а је прерасла у Европске документациони центар 1989. Године. Изложба ће бити отворена за све посетиоце до краја маја.

више о томе...   >>>

Трибина ИМПП

07. мај 2015.

Трибина „Заједничка спољна и безбедносна политика Европске уније: између жеље и стварностиˮ, одржана је у свечаној сали Института за међународну политику и привреду, у среду 07. маја 2015. године. Трибину је отворио др Срђан Кораћ, научни сарадник Института за међународну политику и привреду. Уводна излагања су дали проф. др Жељко Иваниш, ванредни професор Факултета безбедности Универзитета у Београду, амбасадор Зоран Вујић, члан Сектора за Европску унију Министарства спољних послова Републике Србије и мр Милан Игрутиновић, истраживач сарадник Института за европске студије. Уводничари су изнели сопствена виђења о прошлим и садашњим аспектима заједничке спољне и безбедносне политике Европске уније, након чега је уследила дискусија. Скупом је модерирао др Срђан Кораћ, научни сарадник Института за међународну политику и привреду.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

05. мај 2015.

Инстутут за међународну политику и привреду je, 5. маја 2015. године, посетио проф. Таро Цукимура (Taro Tsukimura) са Дошиша универзитета из Јапана и разговарао са директором, проф. др Браниславом Ђорђевићем. Тема разговора је била припрема предстојеће конференције која се, у сарадњи са колегама из Јапана, традиционално од 2007. године одржава у Институту за међународну политику и привреду половином септембра.

 

Хуманитарна акција

29. април 2015.

Институт за међународну политику и привреду је, 29. априла 2015. године, организовао хуманитарну акцију добровољног давања крви. Акцији су се одазвали проф. др Зоран Јефтић, председник Управног одбора Института, као и запослени Института.

 

Округли сто

27. април 2015.

Округли сто "Односи између Кине и земаља Централне и Источне Европе", одржан је 27. априла 2015. године, у Институту за међународну политику и привреду, у организацији ИМПП-а и Института за европске студије, Кинеске академије друштвених наука. Округли столови ИМПП-а представљају један од видова реализовања међународне сарадње. Уводно излагање о односима Кине и Србије, као и Кине и земаља Централне и Источне Европе, одржао је Ванг Веигуанг, председник Кинеске академије друштвених наука. Излагање у првом панелу Округлог стола, дали су Ченг Веидонг, заменик директора Института за европске студије, проф. др Благоје Бабић, научни саветник ИМПП-а у пензији, проф. Сун Ксинкуан, шеф Одељења за образовање, кинеске амбасаде у Србији, Лиу Зуокуи, директор Одељења за централне и источноевропске студије у оквиру ИЕС-а. Други панел округлог стола обухватио је излагање проф. др Драгане Митровић, директорке Центра за студије Азије и Далеког истока, Факултета политичких наука у Београду, Чен Ксина, директора Одељења за европску економију у оквиру ИЕС-а и др Душка Димитријевића, научног саветника ИМПП-а. Излагање у трећем панелу дали су др Јасминка Симић, уредник РТС-а, Конг Тианпинг, виши научни сарадник Одељења за централне и источноевропске студије ИЕС-а и Катарина Закић, директор Центра за Кину, Мегатренд универзитета у Београду. Скупом су модерирали др Марко Николић, научни сарадник ИМПП-а и мр Ивона Лађевац, истраживач сарадник ИМПП-а.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

27. април 2015.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Инстутута за међународну политику и привреду и др Хуанг Пинг, директор Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука су, 27. априла 2015. године, потписали Меморандум о сарадњи између два института. Потписивању Меморандума присуствовао је председник Кинеске академије друштвених наука, проф Ванг Веигуанг. Након потписивања Меморандума одржан је округли сто о односима Кине и земаља Централне и Источне Европе.

више о томе...   >>>

Амбасадорски форум

22. април 2015.

Њ. Е. Господин Мајид ХАМАЛАВИ, Амбасадор Туниса у Републици Србији, одржао је у среду, 22. априла 2015. године, предавање на тему: "Tunisia: Exception of the Arab Spring", у великој сали Института за међународну политику и привреду. Месечна заседања Амбасадорског форума, представљају традиционалну форму рада Института. Предавање је обухватило најважније аспекте политичке ситуације у Тунису након Арапског пролећа, и најзначајније изазове са којима се сусреће Друга Република, након чега је уследила дискусија. Предавању је присуствовало 12 амабасадора и 12 представника амбасада, као и представници државних органа.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

22. април 2015.

Њ.Е. господин Мајид Хамалави, амбасадор Републике Тунис се, 22. априла 2015. године, пре почетка Амбасадорског форума, састао са проф. др Браниславом Ђорђевићем, директором Института за међународну политику и привреду. На састанку је договорено повезивање ИМПП-а са институтом из Туниса сличне оријентације.

 

Међународна сарадња

16. април 2015.

Инстутут за међународну политику и привреду je, 16. априла 2015. године, посетио проф. Али Ресул Усул (Ali Resül Usul), председник Центра за стратешка истраживања, из Анкаре и разговарао са директором, проф. др Браниславом Ђорђевићем. Тема разговора је била реализација Меморандума о сарадњи које су две институције потписале још 2011. године. Проф. Ђорђевић и проф. Усул су се договорили да ће у првој половини јуна у ИМПП-у бити одржана конференција на тему савремених односа Србије и Турске.

 

Споразум о научној и наставној сарадњи

16. април 2015.

Споразум о научној и наставној сарадњи потписан је у четвртак, 16. априла 2015. године, између Факултета безбедности Универзитета у Београду и Института за међународну политику и привреду. Споразум су потписали проф. др Радомир Милашиновић, декан Факултета безбедности и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института.

 

Трибина ИМПП

15. април 2015.

Трибина: „Актуелна спољна политика Руске Федерације: домети и ограничења“ одржана је у свечаној сали Института за међународну политику и привреду, у среду 15. априла 2015. године. Трибину је отворио проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института . Уводно излагање дали су проф. др Бранко Крга, генерал-пуковник у пензији, др Драган Петровић, виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду и проф. др Мирослав Младеновић, ванредни професор Факултета безбедности Универзитета у Београду. Уводничари су изнели сопствена виђења о прошлим и садашњим аспектима и правцима спољне политике Руске Федерације, након чега је уследила дискусија. Скупом је модерирао др Александар Јазић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду.

више о томе...   >>>

Прослава у поводу Ускрса

09. април 2015.

Поводом обележавања предстојећих Ускршњих празника, Институт за међународну политику и привреду је, 9. априла 2015. године, уприличио мању прославу која је окупила запослене.

 

Споразум о научној и наставној сарадњи

08. април 2015.

Споразум о научној и наставној сарадњи потисан је 8. априла 2015. године, између Економског факултета Универзитета у Београду и Института за међународну политику и привреду. Споразум су потписали проф. др Бранислав Боричић, декан Економског факултета и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду.

 

Семинар - ИМПП

08. април 2015.

M.А. Петар Петковић, истраживач сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је 8. априла 2015. године, предавање на тему: „Европски парламент и политика проширења“, коме су присуствовали запослени Института. Посебан акценат стављен је на улогу Европског парламента у политици проширења и очувању политичке кохезије Европске уније.

 

Састанак са некадашњим директорима ИМПП-а

07. април 2015.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду је са сарадницима, у уторак 7. aприла 2015. године, угостио некадашње директоре Института, господу Милана Шаховић, Ватрослава Векарић, Душка Димитријевић и госпођу Едиту Стојић Карановић. У намери да се богата истраживачка пракса Института развија у складу са новим трендовима, а на темељу оног што је постигнуто у протеклих седам деценија, договорено je да се овакве посете убудуће наставе.

 

Међународна сарадња

31. март 2015.

Институт за међународну политику и привреду су, 31. марта 2015. године, посетили представници организације Euro-ISME, Манфред Росенбергер, извршни директор, и Џон Томас, члан управног одбора. Са гостима су разговарали др Драган Ђукановић, помоћник директора Института за научно-истраживачку делатност и мр Ивона Лађевац, координaтор за пројекте и међународну сарадњу. На састанку су разматране могућности за успостављање сарадње између две институције.

 

Хуманитарна акција

26. март 2015.

Будући да је солидарност једна од основних вредности савременог друштва, Институт за међународну политику и привреду организовао је, 26. марта, 2015. године, хуманитарну акцију прикупљања одевних предмета за потребe штићеника „Прихватилишта за одрасла и стара лица“ у Београду. Сви запослени у ИМПП-а дали су свој допринос акцији, тиме што су донирали нешто од своје одеће и обуће поменутој установи. Представници Института уручили су, 27. марта, прикупљену гардеробу и том приликом, у разговору са директором установе, господиним Првославом Николићем, информисани су о раду Прихватилишта. У наредном периоду, Институт ће наставити своје ангажовање на хуманитарном плану, а већ током априла организоваће акцију добровољног давања крви.

 

Међународна сарадња

25. март 2015.

Институт за међународну политику и привреду је, 25. марта 2015. године, у пратњи директора Института економских наука, др Јована Зубовића, посетио др Мартин Диц, пројект менаџер организације „ПЕРФОРМ“ коју подржава влада Швајцарске. Са гостима су разговарали проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института и мр Ивона Лађевац, координaтор за пројекте и међународну сарадњу. Господин Диц је представио организацију „ПЕРФОРМ“ – Изводљиве и одговорне друштвене науке у региону Западног Балкану – као наследника дугогодишњег и веома успешног Регионалног програма за унапређење истраживања у региону Западног Балкана (RRPP). С обзиром на истраживачке потенцијале ИМПП-а, господин Диц је изразио очекивање да ће се међу пројектним идејама које ће ПЕРФОРМ подржати наћи и идеја из Института.

 

Трибина - ИМПП

25. март 2015.

Трибина „Украјинска криза: између одрживог политичког решења и ескалације сукоба”, одржана је у свечаној сали Института за међународну политику и привреду, у среду 25. марта 2015. године. Трибину је отворио директор ИMПП-а, проф. др Бранислав Ђорђевић. Уводно излагање дали су др Владан Јончић, ванредни професор Правног факултета, Универзитета у Београду, Мр Стеван Гајић, истраживач сарадник у Институту за европске студије и М.А. Владимир Трапара, истраживач сарадник у Институту за међународну политику и привреду. Уводничари су изнели сопствена виђења различитих аспеката украјинске кризе, као и могућих праваца њеног даљег развоја, након чега је уследила дискусија. Скупом је модерирао др Срђан Кораћ, научни сарадник у ИМПП-у.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

13. март 2015.

Њ.Е. Гордан Маркотић, амбасадор Републике Хрватске у Републици Србији, посетио је Институт за међународну политику и привреду, 13. марта 2015. године. Са Њ.Е. разговарао је проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института и мр Ивона Лађевац, координaтор за пројекте и међународну сарадњу. Проф. др Ђорђевић је Њ.Е. господина Маркотића упознао са историјатом и унутрашњом организацијом ИМПП-а, областима истраживања, издавачком делатношћу, као и везама које Институт има са сличним институцијама у Хрватској. Амбасадор Маркотић је истакао значај који за развој односа две земље имају култура и наука, будући да ни једна ни друга не познају границе, те да их треба искористити за унапређење међусобних односа. У том смислу, aмбасадор је подржао идеју развоја институционалних односа, као и планирање заједничких активности. Једна од могућности је заједничка пријава за средства ЕУ намењена прекограничној сарадњи.

 

Предавање - ИМПП

11. март 2015.

Директор ИМПП-а проф. др Бранислав Ђорђевић одржао је у среду 11. 3. 2015. године предавање на тему „Савремени изазови, ризици и претње међународној безбедности”, коме су присуствовали запослени Института.

 

Међународна сарадња

9. март 2015.

Институт за међународну политику и привреду је, у понедељак, 9. марта 2015. године посетила Њ.Е. Нариндер Чаухан амбасадорка Индије у Републици Србији. Са Њ.Е. разговарао је проф. др Бранислав Ђорђевић, директор ИMПП-а и његови сарадници, др Марко Николић, главни и одговорни уредник часописа Review of International Affairs и мр Ивона Лађевац, координтор за пројекте и међународну сарадњу. Проф. др Ђорђевић је Њ.Е. Чаухан упознао са унутрашњом организацијом ИМПП-а, областима истраживања, али и тешкоћама са којима истраживачи срећу у раду. Амбасадорка Чаухан је, истакавши да долази из земље у којој се образовање веома цени, обећала подршку Институту у даљем раду, као и помоћ у успостављању научне сарадње са институцијама сличног профила у Индији.

 

Прослава поводом Дана жена

6. март 2015.

У малој сали Института за међународну политику и привреду уприличен је 6. 3. 2015. године коктел поводом Дана жена, коме су присуствовали запослени.

 

Међународна сарадња

5. март 2015.

Њ.Е. господин Александар Хећко, амбасадор Републике Пољске у Београду и његова заменица др Хана Далевска-Грењ су се састали са директором Института за међународну политику и привреду, проф. др Браниславом Ђорђевићем и мр Ивоном Лађевац, координатором за међународну сарадњу и пројекте, у просторијама Амбасаде Пољске, 5. марта 2015. Посета је, сем куртоазног, имала и радни карактер. Обе стране су се заложиле за успостављање сарадње између ИМПП и сродног института у Пољској, Пољског института за међународне односе. Гости су домаћине упознали са структуром, областима рада, као и активностима које се спроводе у ИМПП-у. У наредном периоду очекује се и интензивирање сарадње са амбасадом Пољске кроз учешће на догађајима које организује ИМПП.

 

Међународна сарадња

3. март 2015.

Њ.Е. господин Атила Пинтер, амбасадор Републике Мађарске у Београду, посетио јеИнстутут за међународну политику и привреду, 3. марта 2015. године.Са уваженим гостом разговарали су директор Института, проф. др Бранислав Ђорђевић и његови сарадници, др Драган Ђукановић, помоћник директора за науку и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу и пројекте. Током разговора, проф. др Бранислав Ђорђевић је Њ.Е. господина Пинтера упознао са историјатом и организационом структуром ИМПП-а, као и областима научно-истраживачког рада. Уз осврт на сличности Србије и Мађарске, превасходно унутрашње политичке прилике и степен економског развоја, проф. др Ђорђевић је указао на значај успостављања веза између ИМПП-а и института сличног профила у Мађарској. Сложивши се са оценама о сличности унутрашњих прилика у Мађарској и Србији, као и са констатацијом да је, на билатералном нивоу, неопходно унапређење научне сарадње, Њ.Е. господин Пинтер је понудио помоћ у успостављању таквог вида сарадње у што краћем року.

 

Међународна сарадња

2. март 2015.

Амбасадор Републике Турске Њ.Е. господин Мехмет Кемал Бозај, се, у пратњи саветника Ведат Гула састао са директором Института за међународну политику и привреду, проф. др Браниславом Ђорђевић и његовим сарадницима, 2. марта 2015. Посета је, сем куртоазног, имала и радни карактер будући да се разговорало и о видовима унапређења постојеће сарадње. Оцењено је да би сарадња на пољу науке, нужно морала да прати добро развијене политичке и економске односе између Србије и Турске. Обе стране су се сагласиле да ће, у обостраном интересу, предузети мере које ће до краја календарске године довести до организовања међународне конференције.

 

Међународна сарадња

27. фебруар 2015.

Директор Института за међународну политику и привреду проф. др Бранислав Ђорђевић, примио је у куртоазну посету Њ.Е. господина Махид Фахимпура Амбасадора Исламске Републике Иран, 27. фебруара 2015. године. У пратњи Њ.Е. Амбасадора Фахимпура били су његови најближи сарадници, господа Фарид и Мотаги. Окосницу разговора чиниле су оцене досадашње сарадње коју је ИМПП остварио са Институтом за политичке и међународне студије из Техерана, као и усаглашавање ставова који би, у наредном периоду, омогућили њено унапређење.

 

Међународна сарадња

26. фебруар 2015.

Делегација међународне организације ЕУРЕФЕР посетила је Институт за међународну политику и привреду, 26. 2. 2015. године. Чланови делегације коју чине председник научног већа ЕУРЕФЕР-а као и ЕУРЕФЕР федерације Пјер Франсоа Норман, професор права из Брисела Алан Соломак и директор Центра за изврсност и уједно члан федерације Европских референата Драган Јаковљевић, разговарали су са представницима Института о могућностима успостављања сарадње у будућности. Том приликом обе стране представиле су своје приоритете.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

25. фебруар 2015.

Дeлегација Републике Аргентине посетила је Институт за међународну политику и привреду, 25. 2. 2015. Амбасадор Републике Аргентине у Београду Њ.E. Рикардо Фернандо Фернандез, трећи секретар аргентинске амабасаде у Београду Хуан Батиста Сатарстини Дел Рио, као и Њ.Е. Хуан Карлос Вали, директор Националног Института за инострану службу у оквиру Министарства спољних послова и међународне трговинe Републике Аргентине разговорали су са челницима Института о могућем унапређењу и новим видовима сарадње. Институционализацијом сарадње, ИМПП би постао ексклузивни партнер Националног Института за иностарну службу Министарства спољних послова Републике Аргентине.

више о томе...   >>>

Сарадња ИМПП-a и фондације Ханс Зајдел

25. фебруар 2015.

У среду, 25. 2. 2015. године, у Институту за међународну политику и привреду, одржан је састанак о наставку успешне сарадње са господином Луц Кобером, руководиоцем Пројекта Ханс Зајдел фондације за Републику Србију и за Црну Гору.

више о томе...   >>>

Слава Свети Симеон Мироточиви

20. фебруар 2015.

У петак, 20. фебруара 2015. године, Институт за међународну политику и привреду је обележио Славу Свети Симеон Мироточиви, којој су присуствовали запослени у ИМПП-у.

више о томе...   >>>

Научна конференција

Спољнополитички дијалози:
Државе Западног Балкана на путу ка европским интеграцијама

10. фебруар 2015.

Научна конференција „Спољнополитички дијалози: државе Западног Балкана на путу ка европским интеграцијама“ одржана је на Тари, у периоду од 10. до 12. фебруара 2015. године у организацији Института за међународну политику и привреду и Фондације Ханс Зајдел.

више о томе...   >>>

извештај...   >>>

Примопредаја дужности

30. jануар 2015.

У петак, 30. јануара 2015. године, обављена је свечана примопредаја дужности директора Института за међународну политику и привреду између досадашњег директора др Душка Димитријевића и новог директора проф. др Бранислава Ђорђевића. Овоме су присуствовали запослени у ИМПП, а свечаном примопредајом руководио је председник Управног одбора проф. др Зоран Јефтић.

више о томе...   >>>

In memoriam

 

Комеморација поводом смрти проф. др Предрага Симића, некадашњег директора ИМПП (1989–1997) одржана је у Институту за међународну политику и привреду (Македонска 25/II спрат) у уторак, 27. јануара 2015. године са почетком у 11 часова.

На комеморацији су говорили:
др Едита Стојић-Карановић, научни саветник ИМПП,
др Владимир Гречић, научни саветник ИМПП,
др Драган Ђукановић, виши научни сарадник ИМПП и
чланови породице.