Научна конференција

Савремени међународно-правни поредак и европске интеграције Србије

10. децембар 2014.

Институт за међународну политику и привреду организовао је научну конференцију „Савремени међународно-правни поредак и европске интеграције Србије”. У фокусу конференције било је питање места Србије у савременом међународном правном поретку, с посебним акцентом на њену позицију у процесу европских интеграција.

више о томе...   >>>

Научна конференција

Млада Босна и идеја националног ослобођења

Бања Лука, 24. новембар 2014.

Институт за међународну политику и привреду био је један од организатора научне конференције „Млада Босна и идеја националног ослобођења”, која је одржана 24. новембра 2014. године на Факултету политичких наука Универзитета у Бања Луци. Поред Факултета политичких наука у Бања Луци као домаћина, у организацији скупа учествовали су Руски институт за стратешка истраживања (РИСИ) из Москве, Институт за савремену историју из Београда и Представништво Републике Српске у Србији.

више о томе...   >>>

Семинар ИМПП

Реформа законодавства у Србији и положај невладиних организација

22. октобар 2014.

Истраживач приправник у ИМПП Јелица Горданић одржала је 22. октобра 2014. предавање о побољшању положаја невладиних организација у Србији.

презентација...   >>>

Семинар ИМПП

Украјинска криза кроз призму Макиндеровог концепта Источне Европе

7. октобар 2014.

Истраживач сарадник у ИМПП Владимир Трапара одржао је 7. октобра 2014. предавање „Савремени значај Макиндеровог концепта Источне Европе: случај украјинске кризе”.

презентација...   >>>

Амбасадорски форум

Искуства Хрватске на путу европских интеграција

1. октобар 2014.

У свечаној сали ИМПП одржано је 1. октобра 2014. предавање њ.е. Гордана Маркотића, амбасадора Републике Хрватске у Републици Србији, о искуствима Хрватске на путу европских интеграција. У оквиру предавања публици су представљени нова методологија преговарања и нови механизми који ће бити коришћени у наредним преговарима о приступању, попут клаузуле о суспензији, завршних репера, надзора испуњавања стандарда ЕУ након затварања преговора. Након предавања уследила је дискусија о појединим искуствима Хрватске везаним за преговарање која би могла бити од помоћи Влади Републике Србије у процесу приступања.

више о томе    >>>

Округли сто

Глобални политички и економски status quo

30. септембар 2014.

У свечаној сали Института за међународну политику и привреду одржан је 30. септембра 2014. године округли сто „Глобални политички и економски status quo”. Учесници скупа, међу којима су били и представници кинеског Института за савремене међународне односе при Државном савету НР Кине, дали су сопствена виђења најважнијих питања савремених међународних политичких и економских односа.

више о томе    >>>

Међународна научна конференција

Дунавска стратегија: Од идеје до остварењае

25. септембар 2014.

Институт за међународну политику и привреду заједно са Meђународним научни форумом „Дунав – река сарадње” организовао је међународну научну конференцију под називом „Дунавска стратегија: Од идеје до остварења”.

више о томе    >>>

Научна конференција

Крупна међународна питања у 21. веку: перспективе Јапана и Европе

15. септембар 2014.

Билатерална конференција „Крупна међународна питања у 21. веку из перспективе Јапана и Европе” (Major International Issues in the 21st Century from a Perspective of Japan and Europe) одржана је 15. септембра 2014. године у свечаној сали Института. Конференција у чијем раду су учествовали научни радници из Јапана и Србије представља део вишегодишње сарадње Института за међународну политику и привреду и више универзитета и научних института из Јапана, првенствено Универзитета Дошиша из Кјота.

више о томе    >>>

Семинар ИМПП

(Бе)смисао дискурса о европским интеграцијама

11. септембар 2014.

После летњег одмора покренут је нови циклус традиционалног семинара намењеног превасходно истраживачима запосленим у Институту за међународну политику и привреду. Прво предавање у новом циклусу насловљено „О смислу и бесмислу европске интеграционистичке реторике” одржао је 11. септембра истраживач сарадник Михајло Вучић.

PP Presentation (in Serbian)...   >>>

Амбасадорски форум

Политика социјалне инклузије у Аргентини

4. септембар 2014.

Амбасадор Републике Аргентине у Републици Србији њ.е. Рикардо Фернандо Фернандес одржао је 4. септембра у ИМПП предавање о спровођењу политике социјалне инклузије у Аргентини. Предавање је пружило увид у резултате аргентинске владе на плану примене програма социјалне инклузије, којим су обухваћене личне социјалне, културне и географске чињенице и доведене у контекст одрживог развоја читавог аргентинског друштва.

више о томе    >>>

Промоција

HORIZON 2020

20. август 2014.

У свечаној сали Института за међународну политику и привреду одржана је 20. августа 2014. године промоција позива отворених у оквиру програма Европске комисије намењених научним истраживањима HORIZON 2020. О програму је говорила госпођа Милица Голубовић-Тасевска, национална контакт особа при Министарству за просвету, науку и технолошки развој Владе Републике Србије задужена за област “Inclusive, innovative and reflective societies”.

више о томе    >>>

Међународна научна конференција

Србија у савременом европском и регионалном окружењу

3. и 4. јул 2014.

Међународна научна конференција „Србија у савременом европском и регионалном окружењу” одржана је 3. и 4. јула 2014. године у организацији Института за међународну политику и привреду, а у сарадњи са Фондацијом Ханс Зајдел.

више о томе    >>>

Амбасадорски форум

Индонезија у успону

2. јун 2014.

Њ.е. Хасан Вирајуда, амбасадор Индонезије у Републици Србији, одржао је 2. јуна предавање о тренутном стању друштвеног и привредног развоја Индонезије. Његова екселенција је дала посебан осврт на међудејство религије и демократије у овој многољудној и важној држави југоисточне Азије.

више о томе    >>>

Међународна научна конференција

Стари и нови светски поредак:
између европских интеграција и историјског бремена

29. и 30. мај 2014.

Међународна научна конференција „Стари и нови светски поредак – између европских интеграција и историјских оптерећења: перспективе и изазови за Европу 21. века” одржана је 29. и 30. маја 2014. године у организацији Института за међународну политику и привреду, а у сарадњи са Фондацијом Ханс Зајдел.

више о томе    >>>

Округли сто

Јапан и Европа: азијски безбедносни дијалог

26. фебруар 2014.

Округли сто „Јапан и Европа: азијски безбедносни дијалог” одржан је 26. фебруара 2104. године у Институту за међународну политику и привреду. Уводна предавања одржали су истраживачи токијског Института за мир и безбедност Јасуширо Матсуда (Yasuhiro Matsuda), Коичиро Танака (Koichiro Tanaka) и Сатору Мори (Satoru Mori).

више о томе    >>>

Амбасадорски форум

Немачка и Србија: јуче, данас, сутра

29. јануар 2014.

У свечаној сали ИМПП одржано је 29. јануара предавање њ.е. Хајнца Вилхелма, амбасадора Савезне Републике Немачке у Републици Србији, на тему „Немачка и Србија: јуче, данас, сутра”. Господин Вилхелм је у предавању указао на обострани интерес у трајном решавању миграционих питања и нагласио важност наставка јачања пословне сарадње предузећа двеју земаља. Такође, његова екселенција је поновила став владе у Берлину да ће наставити да пружа подршку Србији у процесу евроинтеграција.

више о томе    >>>