Међународна сарадња

01. март 2018.

У Институту за међународну политику и привреду, у оквиру промоције новооснованог Кинеско-српског привредног удружења, одржан је округли сто „Будућност сарадње Кине и Србије“.

У протоколарном делу, присутне су поздравили проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, Њ.Е. Манчанг Ли, амбасадор НР Кине у Београду, проф. др Жарко Обрадовић, председник Одбора за спољну политику Скупштине РС, и господин Шу Ли, председник Кинеско-српског привредног удружења.

Амбасадор Ли је кинеско-српске односе описао као челичне, истакавши да је Србија једна од малобројних европских земаља које се, у последњих неколико година, могу похвалити посетама највиших кинеских званичника.

Председник Кинеско-српског привредног удружења, господин Ли је изразио наду да ће новоосновано удружење постати значајна карика у повезивању привредника Србије и Кине информишући обе стране не само о законским оквирима, већ и о захтевима једног и другог тржишта.

О „Будућности сарадње Кине и Србије“, у областима научне, привредне, културне, али и безбедносне сарадње, говорили су господин Чен Хуи, директор Института Конфучије из Новог Сада, др Катарина Закић, директорка Кинеског центра Мегатренд универзитета, господин Зоу Зе Си, заменик генералног директора регионалне канцеларије China Road and Bridge Cooperation, др Ђурађ Грубишић, и сарадници Института: проф. др Благоје Бабић, мр Ивона Лађевац, начелница Центра за студије „Појаса и пута свиле“, др Златан Јеремић и др Милош Јомчић.

Промоцији Кинеско-српског привредног удружења и округлом столу присуствовали су, између осталих, представници Канцеларије за сарадњу са Руском Федерацијом и Народном Републиком Кином и Привредне коморе Србије.