Међународна сарадња

14. јул 2017.

Делегација Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука, боравила је у посети Институту за међународну политику и привреду у периоду 10.-13. јула 2017. године.

Током боравка, директор Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука проф. др Хуанг Пинг и директор Института за међународну политику и привреду, проф. др Бранислав Ђорђевић, потписали су Уговор о оснивању Регионалног центра за управљање научним пројектима у формату сарадње „16+1“ иницијативе „Појас и пут свиле“.

Поменутим уговором, Институт за међународну политику и привреду постао је први регионални центар у формату сарадње „16+1“ између Народне Републике Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Свечаном потписивању уговора присуствовали су проф. др Владимир Поповић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Никола Танић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Зоран Јефтић, председник Управног одбора Института за међународну политику и привреду и Чи Лингјунг, први секретар Амбасаде НР Кине у Републици Србији.

На међународном научном скупу „Иницијативе ‛Новог пута свиле’ – домети и изазови“, одржаном 12. и 13. јула 2017. године, презентовано је 50 научних саопштења од стране научника из десет земаља. У церемонији свечаног отварања скупа учествовали су проф. др Владимир Поповић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Жарко Обрадовић, председник Одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије и Њ.Е. Ли Манчанг, амбасадор Народне Републике Кине у Републици Србији. Током боравка у нашој земљи, чланови делгације Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука посетили су Народну скупштину Републике Србије, Историјски музеј Србије и Музеј историје Југославије.